Preskočiť na hlavný obsah

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Chlebové placky

Jednoduché rýchle chlebové placky s pár ingredienciami. Záleží od času či hladu našich rodinných príslušníkov či si zvolíme kváskovú. verziu S kváskom je cesto jemnejšie. Dajú sa plniť rôznymi dobrotami od výmyslu sveta. Receptom som sa inšpirovala na internete. Potrebujeme: 350 g hladká múka T650 (ak nemáme môže byť obyčajná hladká múka) 200 g teplá voda 14 g oleja  1 čl soli 1 Pl ražného kvásku (nemusí byť) Všetky ingrediencie si dáme do misky. Zmiešame najprv lyžičkou. Rukou si cesto premiesime. Bez kvásku necháme cesto približne 20 minút oddýchnuť.  S kváskom necháme zakryté 3 hodiny. Po uplynutí času si cesto dáme na podložku a rozdelíme na 8 až 10 rovnakých. Kto chce presnejšie, ja som si aj vážila po 70 gramov.  Jednotlivé kúsky cesta vyformujeme do tvaru bochníka a necháme 10 minút oddýchnuť. Kým urobíme posledný bochník, prvý bochník môžeme valkať. Snažíme sa o čo najtenšiu placku cca 1mm. Ostatné kúsky cesta zakryjeme igelitom aby neobschli. Placky pokladáme na horúcu panvicu