Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina.
Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára.
Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu.
Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu.
Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi.
S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek.
Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo.
Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou.
Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou plnkou.
V recepte je použitý prášok do pečiva, no Martinské rožky sú aj z kysnutého cesta.
My si teraz ideme upiecť svätomartinské rožteky bez kysnutia.
Potrebujeme:
200 gramov maslo zmäknuté
200 gramov kyslá smotana
400 gramov hladká múka
50 gramov cukor práškový
6 gramov prášok do pečiva (1 čl)
2 ks žĺtka
štipka soli
Na potieranie: vajíčko zmiešané s troškou mlieka.
Na posyp môžeme použiť: nemletý mak, mleté vlašské orechy či mandle
Ingrediencie na cesto zmiešame rukou (alebo v robote) a vypracujeme cesto. Múku preosejeme cez sitko. Necháme ho v chladničke odležať aspoň dve hodiny.
Cesto si rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.
Každý kúsok rozvaľkáme na pomúčenej doske.
Radielkom alebo nožom si kruh rozdelíme na osem častí.
Na širší koniec nanesieme plnku či lekvár a zrolujeme.
Vytvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným troškou mlieka.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 20 minút.
Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Dobrú sladkú chuť
Komentáre