Preskočiť na hlavný obsah

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Chlebové placky

Jednoduché rýchle chlebové placky s pár ingredienciami. Záleží od času či hladu našich rodinných príslušníkov či si zvolíme kváskovú. verziu S kváskom je cesto jemnejšie. Dajú sa plniť rôznymi dobrotami od výmyslu sveta. Receptom som sa inšpirovala na internete. Potrebujeme: 350 g hladká múka T650 (ak nemáme môže byť obyčajná hladká múka) 200 g teplá voda 14 g oleja  1 čl soli 1 Pl ražného kvásku (nemusí byť) Všetky ingrediencie si dáme do misky. Zmiešame najprv lyžičkou. Rukou si cesto premiesime. Bez kvásku necháme cesto približne 20 minút oddýchnuť.  S kváskom necháme zakryté 3 hodiny. Po uplynutí času si cesto dáme na podložku a rozdelíme na 8 až 10 rovnakých. Kto chce presnejšie, ja som si aj vážila po 70 gramov.  Jednotlivé kúsky cesta vyformujeme do tvaru bochníka a necháme 10 minút oddýchnuť. Kým urobíme posledný bochník, prvý bochník môžeme valkať. Snažíme sa o čo najtenšiu placku cca 1mm. Ostatné kúsky cesta zakryjeme igelitom aby neobschli. Placky pokladáme na horúcu panvicu

Mrkvový koláč / torta

Kto koláč neochutná, neuverí že je viac ako výborný. Sú koláče a torty so zeleninou ako cvikla či cuketa ale mrkvu som ešte v recepte na sladké ešte nevidela. Chuť je úžasná, je šťavnatý a jeden kúsok nestačí. Stačí doplniť výborným krémom z mascarpone a šľahačkou a dokonalý dezert je na svete. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 600 gramov nastrúhanej mrkvy 300 gramov polohrubej múky 120 gramov nasekané orechy 300 gramov kryštálového cukru 1 ks vanilkový cukor 300 ml oleja 1 prášok do pečiva 1 čl sódy bikarbóny štipka soli V miske si vymiešame vajcia s cukrom. Za stáleho miešania vlejeme olej.  Pridáme mrkvu a premiešame. Postupne pridávame ostatné ingrediencie. Formu na tortu alebo plech si potrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Vlejeme cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov približne 40 minút. V tortovej forme sa pečie približne hodinu keďže je cesto vyššie. Pre istotu cesto kontrolujeme špajdlov. Na vrch to