Preskočiť na hlavný obsah

Hrstkova polievka


Strukoviny boli dôležitou súčasťou potravy už u našich predkov.
Najmä mäso chýbalo v jedálnom lístku pre jeho nedostupnosť počas roka a nie každý si ho mohol dovoliť kúpiť.
Preto strukovina ako cícer, bôb, šošovica a hlavne hrach a fazuľa bol hlavný zdroj bielkovín a energie.
Vegetariáni aj vegáni nahrádzajú mäso strukovinami.
Sú vedecké štúdie o strukovinách a ich veľmi prospešných účinkoch na naše zdravie. Napríklad fazuľa chráni hrubé črevo a prsníky pred rakovinou.
POZOR strukoviny z konzervy NIE.
Dôvodov prečo strukoviny zaradiť na náš jedálny lístok a pravidelne ich konzumovať je veľa, preto vám ponúkam jednoduchý recept na skvelú hrstkovú polievku.
S malými obmenami v recepte dosiahneme iné chute.

Potrebujeme:
500 g hrstkovú zmes
3 ks čierne korenie
3 ks nové korenie
2 ks bobkový list
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 - 2 ks strúčiky cesnaku

Môžeme pridať:
zemiaky
párky
klobásku.....

Strukoviny si namočíme na 4 hodiny do studenej vody (vždy treba podľa návodu na obale).
Vodu zlejeme, strukoviny presypeme do hrnca a zalejeme vodou.
Pridáme nové a čierne korenie.
SOĽ NIE!!!
Varíme v odokrytom hrnci skoro do mäkka.
Občas premiešame. Ak je potrebné, dolejeme vodu
Vložíme očistenú a nakrájanú mrkvu a petržlen. Ak je všetko mäkké, pridáme soľ a prelisujeme strúčik cesnaku
Polievku odstavíme z ohňa.
Môžeme pridať petržlenovú vňať.

Ja som polievku nezahustila, ale ak budete mať pocit, že je riedka, môžete je trochu rozmixovať ponorným mixérom (vtedy pozor na bobkový list a korenie)
Zahustiť sa dá aj zásmažkou a bude mať aj trochu inú chuť i farbu (kvôli červenej mletej paprike).


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne