Strukoviny boli dôležitou súčasťou potravy už u našich predkov.
Najmä mäso chýbalo v jedálnom lístku pre jeho nedostupnosť počas roka a nie každý si ho mohol dovoliť kúpiť.
Preto strukovina ako cícer, bôb, šošovica a hlavne hrach a fazuľa bol hlavný zdroj bielkovín a energie.
Vegetariáni aj vegáni nahrádzajú mäso strukovinami.
Sú vedecké štúdie o strukovinách a ich veľmi prospešných účinkoch na naše zdravie. Napríklad fazuľa chráni hrubé črevo a prsníky pred rakovinou.
POZOR strukoviny z konzervy NIE.
Dôvodov prečo strukoviny zaradiť na náš jedálny lístok a pravidelne ich konzumovať je veľa, preto vám ponúkam jednoduchý recept na skvelú hrstkovú polievku.
S malými obmenami v recepte dosiahneme iné chute.
Potrebujeme:
500 g hrstkovú zmes
3 ks čierne korenie
3 ks nové korenie
2 ks bobkový list
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 - 2 ks strúčiky cesnaku
Môžeme pridať:
zemiaky
párky
klobásku.....
Strukoviny si namočíme na 4 hodiny do studenej vody (vždy treba podľa návodu na obale).
Vodu zlejeme, strukoviny presypeme do hrnca a zalejeme vodou.
Pridáme nové a čierne korenie.
SOĽ NIE!!!
Varíme v odokrytom hrnci skoro do mäkka.
Občas premiešame. Ak je potrebné, dolejeme vodu
Vložíme očistenú a nakrájanú mrkvu a petržlen. Ak je všetko mäkké, pridáme soľ a prelisujeme strúčik cesnaku
Polievku odstavíme z ohňa.
Môžeme pridať petržlenovú vňať.
Ja som polievku nezahustila, ale ak budete mať pocit, že je riedka, môžete je trochu rozmixovať ponorným mixérom (vtedy pozor na bobkový list a korenie)
Zahustiť sa dá aj zásmažkou a bude mať aj trochu inú chuť i farbu (kvôli červenej mletej paprike).
Dobrú chuť
Komentáre