Preskočiť na hlavný obsah

Hrstkova polievka


Strukoviny boli dôležitou súčasťou potravy už u našich predkov.
Najmä mäso chýbalo v jedálnom lístku pre jeho nedostupnosť počas roka a nie každý si ho mohol dovoliť kúpiť.
Preto strukovina ako cícer, bôb, šošovica a hlavne hrach a fazuľa bol hlavný zdroj bielkovín a energie.
Vegetariáni aj vegáni nahrádzajú mäso strukovinami.
Sú vedecké štúdie o strukovinách a ich veľmi prospešných účinkoch na naše zdravie. Napríklad fazuľa chráni hrubé črevo a prsníky pred rakovinou.
POZOR strukoviny z konzervy NIE.
Dôvodov prečo strukoviny zaradiť na náš jedálny lístok a pravidelne ich konzumovať je veľa, preto vám ponúkam jednoduchý recept na skvelú hrstkovú polievku.
S malými obmenami v recepte dosiahneme iné chute.

Potrebujeme:
500 g hrstkovú zmes
3 ks čierne korenie
3 ks nové korenie
2 ks bobkový list
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 - 2 ks strúčiky cesnaku

Môžeme pridať:
zemiaky
párky
klobásku.....

Strukoviny si namočíme na 4 hodiny do studenej vody (vždy treba podľa návodu na obale).
Vodu zlejeme, strukoviny presypeme do hrnca a zalejeme vodou.
Pridáme nové a čierne korenie.
SOĽ NIE!!!
Varíme v odokrytom hrnci skoro do mäkka.
Občas premiešame. Ak je potrebné, dolejeme vodu
Vložíme očistenú a nakrájanú mrkvu a petržlen. Ak je všetko mäkké, pridáme soľ a prelisujeme strúčik cesnaku
Polievku odstavíme z ohňa.
Môžeme pridať petržlenovú vňať.

Ja som polievku nezahustila, ale ak budete mať pocit, že je riedka, môžete je trochu rozmixovať ponorným mixérom (vtedy pozor na bobkový list a korenie)
Zahustiť sa dá aj zásmažkou a bude mať aj trochu inú chuť i farbu (kvôli červenej mletej paprike).


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...