Preskočiť na hlavný obsah

Hrstkova polievka


Strukoviny boli dôležitou súčasťou potravy už u našich predkov.
Najmä mäso chýbalo v jedálnom lístku pre jeho nedostupnosť počas roka a nie každý si ho mohol dovoliť kúpiť.
Preto strukovina ako cícer, bôb, šošovica a hlavne hrach a fazuľa bol hlavný zdroj bielkovín a energie.
Vegetariáni aj vegáni nahrádzajú mäso strukovinami.
Sú vedecké štúdie o strukovinách a ich veľmi prospešných účinkoch na naše zdravie. Napríklad fazuľa chráni hrubé črevo a prsníky pred rakovinou.
POZOR strukoviny z konzervy NIE.
Dôvodov prečo strukoviny zaradiť na náš jedálny lístok a pravidelne ich konzumovať je veľa, preto vám ponúkam jednoduchý recept na skvelú hrstkovú polievku.
S malými obmenami v recepte dosiahneme iné chute.

Potrebujeme:
500 g hrstkovú zmes
3 ks čierne korenie
3 ks nové korenie
2 ks bobkový list
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 - 2 ks strúčiky cesnaku

Môžeme pridať:
zemiaky
párky
klobásku.....

Strukoviny si namočíme na 4 hodiny do studenej vody (vždy treba podľa návodu na obale).
Vodu zlejeme, strukoviny presypeme do hrnca a zalejeme vodou.
Pridáme nové a čierne korenie.
SOĽ NIE!!!
Varíme v odokrytom hrnci skoro do mäkka.
Občas premiešame. Ak je potrebné, dolejeme vodu
Vložíme očistenú a nakrájanú mrkvu a petržlen. Ak je všetko mäkké, pridáme soľ a prelisujeme strúčik cesnaku
Polievku odstavíme z ohňa.
Môžeme pridať petržlenovú vňať.

Ja som polievku nezahustila, ale ak budete mať pocit, že je riedka, môžete je trochu rozmixovať ponorným mixérom (vtedy pozor na bobkový list a korenie)
Zahustiť sa dá aj zásmažkou a bude mať aj trochu inú chuť i farbu (kvôli červenej mletej paprike).


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...