Preskočiť na hlavný obsah

Špargľova polievka krémová



Špargľa má približne 25 druhov, ale nám stačí poznať bielu špargľu a zelenú.
Dôležité je kupovať špargľu prvej triedy, tenkú, ktorá krásne praskne pri prelomení. 
Má krehké a zároveň dužinaté výhonky ktoré chuťou pripomínajú mladý hrášok.
Podľa východnej sex literatúry pôsobí špargľa ako afrodiziakum.
Okrem toho tvorí až 93% vody, má nízky obsah kalórií, ale za to je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov. Obsahuje aj vápnik, železo, meď i kyselinu listovú.
A keď je sezóna špargle a máme radi túto chuťovku, môžeme si urobiť skvelú jednoduchú polievku.

Potrebujeme:
500 gramov špargle bielej (môžeme aj zelenú použiť)
50 gramov masla
2 ks stredne veľké zemiaky
1 ks cibuľa
2 Pl hladkej múky
podľa potreby smotana na varenie/šľahanie 
soľ
mleté čierne korenie

Stačí nám pár ingrediencií aby sme si uvarili výbornú krémovú polievku.


Do hrnca si dáme na malom plameni roztopiť maslo.



Pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita.


K cibuli pridáme nakrájané zemiaky a poprášime múkou.



Poriadne premiešame, zalejeme vodou tak aby len trochu bola nad zemiakmi.
Kým nám zovrie voda, ošúpeme a nakrájame si špargľu.



Keď voda začne vrieť, vložíme kúsky špargle a varíme do mäkka. Trvá to približne 10 minút. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka. Do druhého hrnca polievku prelejeme cez sitko.
V polievke nebudú vláknite časti špargle.


Dáme opäť na oheň a vlejeme smotanu podľa potreby. Záleží ako hustú polievku máme radi. Necháme prevrieť.
Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, alebo môžeme trochu poliať smotanou, či vložiť krutonky.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...