Preskočiť na hlavný obsah

Jednoduchý kváskový chlieb





Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku.Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov.
Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne.
Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody.
Výhody kváskovania :
 + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií.
+ vďaka kvásku cesto lepšie kysne
+ zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba...
+ zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje)
+ zlepšuje výživové vlastnosti
Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov.
Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia.
Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje.
Je tzv kvásková mapa kde sa dá nájsť žienka, ktorá je ochotná kvások darovať.

Ponúkam recept a postup na chlebík nielen pre začiatočníkov. Je to základný chlebík, ktorý si môžeme upraviť podľa chuti semienkami, alebo opraženou cibuľou, škvarkami,....
Vodu zameníme za pivko, acidko...
Ak pridáme uvarený zemiak, chlebík bude mať malý bonus.
Ale pozor zmena ingrediencií znamená zmenu konzistencie cesta, treba počítať s tým že musíme upraviť množstvo múky podľa potreby.

Rozkvas je zmiešanie kvásku, vody a múky, ktoré necháme niekoľko hodín kvasiť.
Potrebujeme:
150 gramov hladkej múky (T650)
150 gramov vody
1 polievková lyžica (Pl) ražného kvásku

Cesto - do cesta pridávame vykvasený rozkvas a ostatné ingrediencie, ktoré chceme v chlebíku mať.
Potrebujeme:
100 gramov polohrubej múky
250 gramov hladkej múky (T650)
150 gramov vody
1 Pl masti bravčovej (nemusí byť)
1 čajová lyžička (čl) soli
1 čl rasce

Do misky si nalejeme vodu na rozkvas, pridáme kvások a necháme chvíľu odležať.


Kvások sa nám rozmočí a lepšie sa rozmieša.



Pridáme múku a zamiešame.


Necháme kvasiť niekoľko hodín.
Čas záleží od teploty v miestnosti. V lete stačí 5 hodín, v zime aj celú noc.



Do rozkvasu pridáme vodu a múku  a necháme hodinu  fermentovať. (Niekto tomu hovorí autolýza ale autolýza je zmiešanie vody a múky bez kvásku. Tento proces môžeme vynechať keď nemáme na to čas.


Po hodine pridáme soľ, rascu a masť (nie je dôležitá ale chlebíku dodá šmrnc a krásne ho prevonia.


Cesto ručne alebo mixérom vymiesime.


Necháme cesto chvíľu oddýchnuť, po 30 minútach cesto prekladáme.


Na jednej strane si cesto trochu nadvihneme a preložíme na druhú stranu.


Takto cesto preložíme z každej strany, čiže štyri krát. Prekladaním cesto spevnie.
Opakujeme každú pol hodinu spolu 4 krát.
Hydratované cestá (kde je viac tekutín) prekladáme aj každých 15 minút.



Cesto položíme na pomúčenú podložku či dosku a premiesime. Trochu ho rukami natiahneme.


Z hora smerom dole začneme rolovať cesto a spoje vždy pritlačíme.


Takýmto spôsobom si vytvarujeme bochník a prenesieme do ošatky spojom hore.



Ošatku s cestom zakryjeme fóliou alebo kúpacou čiapkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 2 hodiny (v lete cesto sledujeme, doba kysnutia je kvôli teplu kratšia), alebo vložíme do chladničky kľudne aj na osem hodín (ja dávam do chladničky okolo ôsmej večer a o siedmej ráno začínam piecť).


Cesto nám krásne zaplní ošatku.



Po vykysnutí si na cesto položíme papier na pečenie a navrch dosku. Preklopíme.
Žiletkou narežeme a prenesieme do vrchnáku od sklenenej misy.


Zakryjeme misou ktorú sme orosili vodou a vložíme do rúry.
Zapneme rúru na 250 stupňov.
Pozorujeme kedy sa nám chlebík dvihne. Trvá to od 30 do 40 minút.
Misu zložíme a pečieme na 250 stupňov cca 5 minút kým nám chlebík nezačne chytať hnedastú farbu.
Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme približne ešte 10 až 15 minút.
Časy záležia od veľkosti chlebíka a rúry.


 Po upečení chlebík vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.




Dobrú chuť


 Príklady na vzory narezania chlebíka:















Tu sú použité šablóny
Chlebík vyklopíme z ošatky, prenesieme na papier na pečenie a vrchnák misy (aby sa nám vzor pri prenášaní nepoškodil), priložíme šablónu (záclonu....) a cez sitko posypeme škrobom.



Komentáre

Unknown napísal(a)…
Dobrý deň,vedeli by ste mi poradiť?Keď zamiesim cesto podľa receptu 420g hl.múky,2čl soli, 1čl rasce a 170g vody. Cesto je stále lepivé aj ked dlhšie miesim a pridam muku
.po upečeni je chlebík polovica fajn a druhá polovica,dobre nevymiešané cesto a nedopečené. Ďakujem za odpoveď
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, robili ste raz chlebík s takýmto množstvom múky a vody čo ste uviedli? Nemohlo byť už prekvaseny napríklad rozkvas? Ak nie, prekladaním cesto spevnie. Keď je redšie cesto, prekladám aj každých 15 minút.
Dúfam že sa už chlebík podarí. Pekný deň prajem Slávka
Anonymný napísal(a)…
Prosím Vás akú má výslednú váhu tento chlebík? AĎA
Slávka napísal(a)…
Zdravím Aďka, chlebík váži cca 750 až 800 gramov.
Prajem pekný deň Slávka
Tami napísal(a)…
Dobrý deň, môžem sa opýtať ak chcem chlebík piecť na plechu aj zo zaparou ako dlho musím chlebík piecť? Som úplný začiatočník tak to nechcem hneď pokaziť. Ďakujem za odpoveď aj radu.
Slávka napísal(a)…
Zdravím Tami, chlebík so záparou sa pečie nasledovne: predhrejte si rúru na 250 stupňov aj s plechom kde vylejete vodu a s plechom kde budete piecť chlebík. Plech s vodou má byť na dne rúry. Po vložení cesta do rúry, rýchlo vylejte vodu do spodného plechu a zavrite rúru. Pečte cca 15 minút, následne plech s vodou vyberte, znížte teplotu na 200 a pečte ešte 15 až 20 minút. Čas záleží ako tmavý chlebík máte radi.
Prajem všetko dobré, Slávka
Palo napísal(a)…
Pozdravujem Slavka.....dnes som vyskusal vas recept na jednoduchy kvaskovy chlieb a vyborny....vysiel na prvu supu.dik a nech vas neopustaju kreativ.napady....Palo Farkas.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Paľko, ďakujem za reakciu, veľmi sa teším, že chlebík chutil 🤗 snažím sa posúvať ďalej a skúšať nové recepty 😊
Prajem vám všetko dobré Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobrý deň, chlieb je vyskúšaný a výborný .Chcem sa opýtať ak by som chcela urobiť väčší chlieb (asi 1kg) ako mám upraviť ingrediencie.dakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň prajem, keďže váha surovín tohto chlebíka je 800 gramov, skúsila by som pridať 150 gramov múky hladkej a 50 gramov vody. Ak sa vám cesto zdalo príliš husté, dolejte trochu vody. To váhu cesta veľmi neovplyvní. Rozkvas by som ponechala rovnaký. Držím palce aby chlebík vyšiel podľa vašich predstáv.
Prajem krásny deň Slávka
Anka napísal(a)…
Dobrý deň
Chcem sa opýtať, či cesto dám do studeného alebo vyhriateho skla a či do studenej alebo vyhriatej rúry?
Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Zdravím Anička, prepáčte za oneskorenú odpoveď.
Samotné pečenie chlebíka si každý zvolí sám podľa toho ako sa mu samotné pečenie osvedčilo. Piekla som vložením do studenej rúry v studenom skle. Teraz momentálne pečiem v liatinovom pekáči.
Prajem všetko dobré Slávka
Uršula Jankavič napísal(a)…
Najlepší chlebík pre mňa, vždy sa podarí. Ďakujem za recept
Slávka napísal(a)…
Zdravím Uršulka, ďakujem krásne za pekný komentár. Teší ma Vaša spokojnosť.
Prajem všetko dobré, Slávka
Olga napísal(a)…
Prosím, mohl by mi někdo poradit? Peču kváskový chleba již druhým rokem a poslední 2 měsíce mi chleba vždy praskne. Peču na plehu v troubě se záparou - kulatý a uspodu vždy prakne. Nevím, co dělám špatně. Děkuji za radu. Olga
Slávka napísal(a)…
Zdravím Olinka,
Keď chlebík praskne môže mať viac príčin.
Zle nahriaty plech (stačí aby chvíľu bol mimo rúry, tenký plech sa ochladí), možno slabo narezaný, nedostatočne vykvasené cesto (možno treba ozdraviť kvások aby bol silnejší) možností je viac.
Držím palce, nech sa darí piecť chlebíkov podľa vašich predstáv.
Prajem pekný deň Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese