Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne.
Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody.
Výhody kváskovania :
+ kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií.
+ vďaka kvásku cesto lepšie kysne
+ zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba...
+ zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje)
+ zlepšuje výživové vlastnosti
Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov.
Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia.
Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje.
Je tzv kvásková mapa kde sa dá nájsť žienka, ktorá je ochotná kvások darovať.
Ponúkam recept a postup na chlebík nielen pre začiatočníkov. Je to základný chlebík, ktorý si môžeme upraviť podľa chuti semienkami, alebo opraženou cibuľou, škvarkami,....
Vodu zameníme za pivko, acidko...
Ak pridáme uvarený zemiak, chlebík bude mať malý bonus.
Ale pozor zmena ingrediencií znamená zmenu konzistencie cesta, treba počítať s tým že musíme upraviť množstvo múky podľa potreby.
Rozkvas je zmiešanie kvásku, vody a múky, ktoré necháme niekoľko hodín kvasiť.
Potrebujeme:
150 gramov hladkej múky (T650)
150 gramov vody
1 polievková lyžica (Pl) ražného kvásku
Cesto - do cesta pridávame vykvasený rozkvas a ostatné ingrediencie, ktoré chceme v chlebíku mať.
Potrebujeme:
100 gramov polohrubej múky
250 gramov hladkej múky (T650)
150 gramov vody
1 Pl masti bravčovej (nemusí byť)
1 čajová lyžička (čl) soli
1 čl rasce
Do misky si nalejeme vodu na rozkvas, pridáme kvások a necháme chvíľu odležať.
Pridáme múku a zamiešame.
Čas záleží od teploty v miestnosti. V lete stačí 5 hodín, v zime aj celú noc.
Do rozkvasu pridáme vodu a múku a necháme hodinu fermentovať. (Niekto tomu hovorí autolýza ale autolýza je zmiešanie vody a múky bez kvásku. Tento proces môžeme vynechať keď nemáme na to čas.
Po hodine pridáme soľ, rascu a masť (nie je dôležitá ale chlebíku dodá šmrnc a krásne ho prevonia.
Na jednej strane si cesto trochu nadvihneme a preložíme na druhú stranu.
Opakujeme každú pol hodinu spolu 4 krát.
Hydratované cestá (kde je viac tekutín) prekladáme aj každých 15 minút.
Cesto položíme na pomúčenú podložku či dosku a premiesime. Trochu ho rukami natiahneme.
Takýmto spôsobom si vytvarujeme bochník a prenesieme do ošatky spojom hore.
Ošatku s cestom zakryjeme fóliou alebo kúpacou čiapkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 2 hodiny (v lete cesto sledujeme, doba kysnutia je kvôli teplu kratšia), alebo vložíme do chladničky kľudne aj na osem hodín (ja dávam do chladničky okolo ôsmej večer a o siedmej ráno začínam piecť).
Po vykysnutí si na cesto položíme papier na pečenie a navrch dosku. Preklopíme.
Žiletkou narežeme a prenesieme do vrchnáku od sklenenej misy.
Zakryjeme misou ktorú sme orosili vodou a vložíme do rúry.
Zapneme rúru na 250 stupňov.Pozorujeme kedy sa nám chlebík dvihne. Trvá to od 30 do 40 minút.
Misu zložíme a pečieme na 250 stupňov cca 5 minút kým nám chlebík nezačne chytať hnedastú farbu.
Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme približne ešte 10 až 15 minút.
Časy záležia od veľkosti chlebíka a rúry.
Dobrú chuť
Tu sú použité šablóny
Chlebík vyklopíme z ošatky, prenesieme na papier na pečenie a vrchnák misy (aby sa nám vzor pri prenášaní nepoškodil), priložíme šablónu (záclonu....) a cez sitko posypeme škrobom.
Komentáre
.po upečeni je chlebík polovica fajn a druhá polovica,dobre nevymiešané cesto a nedopečené. Ďakujem za odpoveď
Dúfam že sa už chlebík podarí. Pekný deň prajem Slávka
Prajem pekný deň Slávka
Prajem všetko dobré, Slávka
Prajem vám všetko dobré Slávka
Prajem krásny deň Slávka
Chcem sa opýtať, či cesto dám do studeného alebo vyhriateho skla a či do studenej alebo vyhriatej rúry?
Ďakujem
Samotné pečenie chlebíka si každý zvolí sám podľa toho ako sa mu samotné pečenie osvedčilo. Piekla som vložením do studenej rúry v studenom skle. Teraz momentálne pečiem v liatinovom pekáči.
Prajem všetko dobré Slávka
Prajem všetko dobré, Slávka
Keď chlebík praskne môže mať viac príčin.
Zle nahriaty plech (stačí aby chvíľu bol mimo rúry, tenký plech sa ochladí), možno slabo narezaný, nedostatočne vykvasené cesto (možno treba ozdraviť kvások aby bol silnejší) možností je viac.
Držím palce, nech sa darí piecť chlebíkov podľa vašich predstáv.
Prajem pekný deň Slávka