Preskočiť na hlavný obsah

Panenka Wellington



Slávnostná príležitosť, oslava sviatku alebo len skúsiť niečo nové, iné....
Je veľa dôvodov prečo vyskúšať túto netradičnú pochúťku.
Wellington je hlavné mesto Nového Zélandu, možno je pokrm pomenovaný po tomto meste kde je rôznorodosť obyvateľstva. 
Aj Wellington hlavné jedlo môžeme rôzne obmieňať. Ako mäsko som zvolila bravčovú panenku, dá sa urobiť však aj z hovädzej sviečkovej. Šampiňóny použité v recepte obmeníme za listový baby špenát. Chute a variácie sú len v našich rukách.

Potrebujeme:
1 ks bravčová panenka
soľ a mleté čierne korenie
8 ks šampiňóny (približne 200g)
cibuľa/šalotka
francúzska horčica (poslúži aj obyčajná)
100g šunka sušená typu "prošuto"
1 balenie (rolku) lístkového cesta
vajíčko na potretie

Panenku si môžeme cez noc naložiť do zmesi oleja a byliniek (použila som rozmarín).
Na druhý deň na tuku panenku orestujeme z každej strany. Osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj bylinky v čom sa marinovala.
Čas restovania záleží či chceme mať panenku vnútri ružovú alebo prepečenú.


Panenka odložíme, zakryjeme alobalom.
Bylinky vyberieme a vo výpeku opražíme cibuľu. 


Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme k cibuli.


Zmes aj mäsko necháme vychladnúť.
Na potravinársku fóliu si položíme plátky šunky tak aby sa prekrývali.


Na šunku natrieme vrstvu šampiňónov.



Panenku si potrieme horčicou a položíme na šampiňóny.



Pomocou fólie si mäsko zrolujeme do šunky.
Necháme v chladničke hodinku oddychovať.



Rozrolujeme si lístkové cesto a položíme panenku (bez fólie).


Mäsko zabalíme do cesta a okraje poriadne zatlačíme.
Zo zvýšného cesta môžeme panenku ozdobiť.


Urobíme takúto mriežku, alebo pomocou formičiek vykrojíme rôzne vzory.


Potrieme vajíčkom. Môžeme posypať napríklad sezamom. Ja chuť sezamu vyskúšam inokedy.


Panenku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 25 až 30 minút. Alebo pokiaľ cesto nemá krásnu zlatavú farbu.



Ako prílohu môžeme podávať zemiaky pečené, alebo len zeleninu prípadne zeleninový šalát.




Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...