Slávnostná príležitosť, oslava sviatku alebo len skúsiť niečo nové, iné....
Je veľa dôvodov prečo vyskúšať túto netradičnú pochúťku.
Wellington je hlavné mesto Nového Zélandu, možno je pokrm pomenovaný po tomto meste kde je rôznorodosť obyvateľstva.
Aj Wellington hlavné jedlo môžeme rôzne obmieňať. Ako mäsko som zvolila bravčovú panenku, dá sa urobiť však aj z hovädzej sviečkovej. Šampiňóny použité v recepte obmeníme za listový baby špenát. Chute a variácie sú len v našich rukách.
Potrebujeme:
1 ks bravčová panenka
soľ a mleté čierne korenie
8 ks šampiňóny (približne 200g)
cibuľa/šalotka
francúzska horčica (poslúži aj obyčajná)
100g šunka sušená typu "prošuto"
1 balenie (rolku) lístkového cesta
vajíčko na potretie
Panenku si môžeme cez noc naložiť do zmesi oleja a byliniek (použila som rozmarín).
Na druhý deň na tuku panenku orestujeme z každej strany. Osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj bylinky v čom sa marinovala.
Čas restovania záleží či chceme mať panenku vnútri ružovú alebo prepečenú.
Panenka odložíme, zakryjeme alobalom.
Bylinky vyberieme a vo výpeku opražíme cibuľu.
Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme k cibuli.
Zmes aj mäsko necháme vychladnúť.
Na potravinársku fóliu si položíme plátky šunky tak aby sa prekrývali.
Na šunku natrieme vrstvu šampiňónov.
Panenku si potrieme horčicou a položíme na šampiňóny.
Pomocou fólie si mäsko zrolujeme do šunky.
Necháme v chladničke hodinku oddychovať.
Rozrolujeme si lístkové cesto a položíme panenku (bez fólie).
Mäsko zabalíme do cesta a okraje poriadne zatlačíme.
Zo zvýšného cesta môžeme panenku ozdobiť.
Urobíme takúto mriežku, alebo pomocou formičiek vykrojíme rôzne vzory.
Potrieme vajíčkom. Môžeme posypať napríklad sezamom. Ja chuť sezamu vyskúšam inokedy.
Panenku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 25 až 30 minút. Alebo pokiaľ cesto nemá krásnu zlatavú farbu.
Ako prílohu môžeme podávať zemiaky pečené, alebo len zeleninu prípadne zeleninový šalát.
Dobrú chuť
Komentáre