Preskočiť na hlavný obsah

Panenka Wellington



Slávnostná príležitosť, oslava sviatku alebo len skúsiť niečo nové, iné....
Je veľa dôvodov prečo vyskúšať túto netradičnú pochúťku.
Wellington je hlavné mesto Nového Zélandu, možno je pokrm pomenovaný po tomto meste kde je rôznorodosť obyvateľstva. 
Aj Wellington hlavné jedlo môžeme rôzne obmieňať. Ako mäsko som zvolila bravčovú panenku, dá sa urobiť však aj z hovädzej sviečkovej. Šampiňóny použité v recepte obmeníme za listový baby špenát. Chute a variácie sú len v našich rukách.

Potrebujeme:
1 ks bravčová panenka
soľ a mleté čierne korenie
8 ks šampiňóny (približne 200g)
cibuľa/šalotka
francúzska horčica (poslúži aj obyčajná)
100g šunka sušená typu "prošuto"
1 balenie (rolku) lístkového cesta
vajíčko na potretie

Panenku si môžeme cez noc naložiť do zmesi oleja a byliniek (použila som rozmarín).
Na druhý deň na tuku panenku orestujeme z každej strany. Osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj bylinky v čom sa marinovala.
Čas restovania záleží či chceme mať panenku vnútri ružovú alebo prepečenú.


Panenka odložíme, zakryjeme alobalom.
Bylinky vyberieme a vo výpeku opražíme cibuľu. 


Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme k cibuli.


Zmes aj mäsko necháme vychladnúť.
Na potravinársku fóliu si položíme plátky šunky tak aby sa prekrývali.


Na šunku natrieme vrstvu šampiňónov.



Panenku si potrieme horčicou a položíme na šampiňóny.



Pomocou fólie si mäsko zrolujeme do šunky.
Necháme v chladničke hodinku oddychovať.



Rozrolujeme si lístkové cesto a položíme panenku (bez fólie).


Mäsko zabalíme do cesta a okraje poriadne zatlačíme.
Zo zvýšného cesta môžeme panenku ozdobiť.


Urobíme takúto mriežku, alebo pomocou formičiek vykrojíme rôzne vzory.


Potrieme vajíčkom. Môžeme posypať napríklad sezamom. Ja chuť sezamu vyskúšam inokedy.


Panenku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 25 až 30 minút. Alebo pokiaľ cesto nemá krásnu zlatavú farbu.



Ako prílohu môžeme podávať zemiaky pečené, alebo len zeleninu prípadne zeleninový šalát.




Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...