Preskočiť na hlavný obsah

Panenka Wellington



Slávnostná príležitosť, oslava sviatku alebo len skúsiť niečo nové, iné....
Je veľa dôvodov prečo vyskúšať túto netradičnú pochúťku.
Wellington je hlavné mesto Nového Zélandu, možno je pokrm pomenovaný po tomto meste kde je rôznorodosť obyvateľstva. 
Aj Wellington hlavné jedlo môžeme rôzne obmieňať. Ako mäsko som zvolila bravčovú panenku, dá sa urobiť však aj z hovädzej sviečkovej. Šampiňóny použité v recepte obmeníme za listový baby špenát. Chute a variácie sú len v našich rukách.

Potrebujeme:
1 ks bravčová panenka
soľ a mleté čierne korenie
8 ks šampiňóny (približne 200g)
cibuľa/šalotka
francúzska horčica (poslúži aj obyčajná)
100g šunka sušená typu "prošuto"
1 balenie (rolku) lístkového cesta
vajíčko na potretie

Panenku si môžeme cez noc naložiť do zmesi oleja a byliniek (použila som rozmarín).
Na druhý deň na tuku panenku orestujeme z každej strany. Osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj bylinky v čom sa marinovala.
Čas restovania záleží či chceme mať panenku vnútri ružovú alebo prepečenú.


Panenka odložíme, zakryjeme alobalom.
Bylinky vyberieme a vo výpeku opražíme cibuľu. 


Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme k cibuli.


Zmes aj mäsko necháme vychladnúť.
Na potravinársku fóliu si položíme plátky šunky tak aby sa prekrývali.


Na šunku natrieme vrstvu šampiňónov.



Panenku si potrieme horčicou a položíme na šampiňóny.



Pomocou fólie si mäsko zrolujeme do šunky.
Necháme v chladničke hodinku oddychovať.



Rozrolujeme si lístkové cesto a položíme panenku (bez fólie).


Mäsko zabalíme do cesta a okraje poriadne zatlačíme.
Zo zvýšného cesta môžeme panenku ozdobiť.


Urobíme takúto mriežku, alebo pomocou formičiek vykrojíme rôzne vzory.


Potrieme vajíčkom. Môžeme posypať napríklad sezamom. Ja chuť sezamu vyskúšam inokedy.


Panenku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 25 až 30 minút. Alebo pokiaľ cesto nemá krásnu zlatavú farbu.



Ako prílohu môžeme podávať zemiaky pečené, alebo len zeleninu prípadne zeleninový šalát.




Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Orechová roláda s kávovým krémom

  Ak máte rešpekt pred pečením rolády, je tu skvelý recept na výbornú roládu nielen pre začiatočníkov. Nemusí sa plát piškóty po upečení rolovať ako to býva pri väčšine rolád. Dôležité je, aby sa dodržal čas pečenia. Nič zložité, nič komplikované a výsledkom je dezert, ktorý každý pochváli. Ak máte predsa obavu pred točením rolády, plát upečeného cesta si narežeme na rovnaké pásy, potrieme každý pás krémom, poukladáme na seba a krájame rezy. Pôvodne som tento recept videla na internete pod názvom štafetky, ale upiecť zákusok ako roládu mi vnukla moja sesternica a zdalo sa mi to takto jednoduchšie.  Ja osobne zákusok pod názvom štafetky nepoznám, ale dočítala som sa, že sa predával v časoch minulých, teraz sa už v cukrárni tak často nevyskytuje.  Škoda, lebo je to výborný zákusok aj keď na prvý pohľad možno vzhľadom nezaujímavý. Chuťou vzhľad vynahradí. Recepty som videla aj s kokosom namiesto orechov. Môže byť zaujímavá chuť. Takže ak máte odložené bielka možno ešte z via...