Preskočiť na hlavný obsah

Plnená paprika


 

Plnená paprika sa mi spája s letom. Tak ako aj lečo a podobné jedlá zo zeleniny najlepšie z našej záhradky. Paprika dozretá v záhrade na slniečku, voňavá, chrumkavá stvorená na typickú letnú pochúťku. Je na našej chuti zvoliť ako prílohu varené zemiaky alebo knedľu. Množstvo surovín si prispôsobíme počtu osôb.

Potrebujeme:

3 ks zelené papriky (nie mäsité)

500 gramov bravčové mleté mäso

1 ks vajce

160 gramov uvarenej ryže

soľ

mleté čierne korenie

štipka majoránky


Omáčka paradajková

olej

3 Pl hladkej múky 

1 ks paradajkový pretlak (750g)

2 kl soli

4 ks nové korenie

2 ks bobkový list

2 ks klinčeky

1 Pl kryštálový cukor



Papriky si umyjeme, odrežeme vrch a zbavíme jadierok.



Do misky si dáme mleté mäso, ryžu, vajíčko (ja som mala malé od našich perličiek preto som dala dve), soľ, korenie a majoránku.


Poriadne premiešame (rukou).


Plníme opatrne papriky.


Zo zvyšnej mäsovej zmesi si môžeme vyformovať guličky.


Omáčku si pripravíme ako paradajkovú polievku ale trochu hustejšie. 

Na oleji si osmažíme hladkú múku, zalejeme vodou a poriadne premiešame.

Pridáme soľ, cukor, klinčeky, nové korenie, bobkový list a chvíľu povaríme.

Následne vlejeme pretlak (fľašu vodou vypláchneme a nalejeme do hrnca).

Keď nám omáčka začne bublať, vložíme naplnené papriky.


Po desiatich minútach vložíme aj mäsové guľky a varíme približne 25 až 30 minút (kým nebude paprika mäkká)

Omáčku na záver ochutnáme a podľa chuti upravíme.

Podávame s varenými zemiakmi...


Alebo s knedľou (na fotke je kváskova parená knedľa)


Dobrú chuť


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...