Ak máte rešpekt pred pečením rolády, je tu skvelý recept na výbornú roládu nielen pre začiatočníkov.
Nemusí sa plát piškóty po upečení rolovať ako to býva pri väčšine rolád.
Dôležité je, aby sa dodržal čas pečenia.
Nič zložité, nič komplikované a výsledkom je dezert, ktorý každý pochváli.
Ak máte predsa obavu pred točením rolády, plát upečeného cesta si narežeme na rovnaké pásy, potrieme každý pás krémom, poukladáme na seba a krájame rezy.
Pôvodne som tento recept videla na internete pod názvom štafetky, ale upiecť zákusok ako roládu mi vnukla moja sesternica a zdalo sa mi to takto jednoduchšie.
Ja osobne zákusok pod názvom štafetky nepoznám, ale dočítala som sa, že sa predával v časoch minulých, teraz sa už v cukrárni tak často nevyskytuje.
Škoda, lebo je to výborný zákusok aj keď na prvý pohľad možno vzhľadom nezaujímavý. Chuťou vzhľad vynahradí.
Recepty som videla aj s kokosom namiesto orechov. Môže byť zaujímavá chuť.
Takže ak máte odložené bielka možno ešte z vianočného pečenia, šup sa recept vyskúšať.
Potrebujeme:
4 ks bielka zo stredne veľkých vajíčok
100 gramov kryštálový cukor
40 gramov hladká múka
40 gramov mleté orechy (vlašské, lieskové...)
1 Pl práškový cukor (na posypanie cesta)
Krém:
20 gramov hladká múka
20 gramov maslo
1 čl instantnej (rozpustnej) kávy
100 ml mlieko
125 gramov maslo izbovej teploty
70 gramov práškový cukor
Uvaríme si najprv puding.
Bude to znieť zvláštne, ale z masla a múky si urobíme zápražku.
Pridáme kávu, premiešame a nalejeme mlieko.
Uvaríme puding a dáme vychladnúť.
Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom a postupne pridávame puding. Vymiešame hladký krém.
Bielky vyšľaháme s cukrom tak aby nám ostávali po vybratí metličky kopček.
Orechy a múku preosiatu jemne zamiešame do bielok.
Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie, poprášime cez sitko práškovým cukrom a upečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov celzia osem minút.
Ak budeme piecť dlhšie, budeme sa nám plát lámať pri rolovaní.
Upečené cesto preklopíme na druhý plech s papierom na pečenie a opatrne dáme dole papier. Ak máte pocit že je cesto lepkavé, je to tak ale tak to má byť.
Opäť otočíme tak ako sa piekol.
Necháme vychladnúť.
Po vychladnutí nanesieme krém a stočíme do rolády.
Necháme stuhnúť krém v roláde a dáme odležať do chladničky.
Na druhý deň nakrájame roládu a podávame ku kávičke.
Ako vidíte, zákusok som robila s láskou ❤️
Komentáre