Preskočiť na hlavný obsah

Parené knedle (kváskové)






Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať.
S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá.
Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo. 
Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov polohrubej múky
150 gramov vody
150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného)

Cesto
350 gramov polohrubej múky
100 gramov mlieka
1 ks vajce
10 gramov oleja
1 kl soli

Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto.
Necháme na linke celú noc.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.


 Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.


Miesením vytvarujeme tvar knedle.


Položíme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť.


V hrnci si dáme zovrieť vodu, vložíme parák a knedľu s papierom na pečenie.
S papierom na pečenie sa nám knedľa neprilepí o parák.
Paríme 25 minút pod pokrievkou.
Skôr pokrievku nedvíhame!!!


Hotovú knedľu vyberieme, popicháme špajdlou a potrieme olejom.
Podávame k nášmu obľúbenému jedlu.





Dobrú chuť

Komentáre

pettrusha napísal(a)…
Waaaw, vyzerá super. V sobotu idem na to. 😉
Anonymný napísal(a)…
Práve som ju dokončila, výborná! Nemala som parák, tak som ju parila a utierke ako kedysi moja stará mama :)
Slávka napísal(a)…
Ďakujem za milé komentáre.
Niet nad domácu knedľu. V obchode už ani nekupujem.
Anonymný napísal(a)…
Zdravicko vyzera to famozne mozem otazocku ak to budem parit na utierke uz to nemusim mat na papieri?a este jedna otazocka mozem z tohoto cesta robit aj parene buchty?dakujem za kazdu radu 🙂
Anonymný napísal(a)…
Odporúčam!!Dnes som robila moju prvú kvaskovu knedlu podľa tohto receptu,,bola vynikajúca.
DADIA napísal(a)…
Spýtam sa.LM som si založila kŕmim hladkou múkou.Šlape,ako má.Čiže,bude lepšie ak do rozkvasu dám hladkú múku?
Anonymný napísal(a)…
Mám LM také z hladké mouky. Dávala jsem přesně podle receptu polohrubou. Podruhé jsem měla polohrubou T650 a přidávala jsem 50 ml mléka. Je perfektní. Děkuji za takový recept! 👏🙂 Dagmar
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, práve kysne cesto, som zvedavá ale musím napísať, že z vášho uni cesta som už piekla aj pečene buchty a aj moravské koláče a boli výborne 🤗
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás, ako ste boli spokojná s knedľou?
Ďakujem za reakciu na uni cesto. Teší ma Vaša spokojnosť.
Prajem pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ak sa použije utierka na parenie knedle papier na pečenie sa nemusí používať.
Robia z tohto cesta aj parené buchty.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Anonymný napísal(a)…
Prosím Vás, prečo treba knedľu potom popichať?
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, parené knedle by sa mali popichať aby z nich vyšla para.
Prajem krásny deň Slávka
Tina napísal(a)…
Perfektny recept, uz iny nepouzivam, najlepsie knedle <3 Dakujem
Slávka napísal(a)…
Zdravím Tinka, veľmi ma teší že chutilo 😊.
Prajem pekný deň Slávka
Anka napísal(a)…
Jej konečne som natrafila na recept s kvásku . Tešim sa a dufam že sa mi podaria také ako sa mi daria s droždia .
Slávka napísal(a)…
Zdravím Anička, dúfam, že budete spokojná. Držím palce 😉
Prajem pekný deň Slávka
Iva napísal(a)…
Mohou se do těsta přidat i rohlíky?
Anka napísal(a)…
Dobrý deň Slávka ,
knedlíky sa vydarili sú fajnové , jemné nadýchané no proste topka . Uplne iná chuť s LM ako z droždia .
Slávka napísal(a)…
Zdravím Ivka, priznám sa že som takýto recept neskúšala. Ak sa rozhodnete pridať pečivo, dajte vedieť ako sa podarili 😊
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Slávka napísal(a)…
Anička, veľmi sa teším. Ja používam len Lievito madre a veru meniť nebudem.
Prajem krásny zvyšok dňa Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobry vecer..mozem pouzit aj razny kvasok lebo LM nemam
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, môže sa v recepte použiť jedna polievková lyžica ražného kvásku.
Prajem pekný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobrý večer, Slávka. Ďakujem za skvelý recept a návod-moje prvé kváskové knedle vyšli vďaka Vám na 1. Sú super, iné skúšať ani nebudem. 🙂🤗 Predchádzajúci (prvý a jediný) knedľový pokus bol s droždím, a hoci boli knedle jedlé, nedajú sa porovnávať s týmito. 😋
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, veľmi sa teším vašej spokojnosti. Ďakujem krásne za pozitívnu reakciu na recept.
Prajem všetko dobré Slávka
Iva napísal(a)…
Zdravím ještě jednou. Lehce opražené rohlíky jsem přidala při formování šišky knedlíku a nechala ještě vykynout, pak jsem vařila na ubrousku v páře, byly vynikající. Půlku mi jich snědla rodina ještě před svátečním obědem. ��
Slávka napísal(a)…
Zdravím Ivka, super nápad s pečivom. Iná chuť ktorá urobí výsledok jedla zaujímavým. Teším sa Vašej spokojnosti.
Prajem všetko dobré Slávka
Danka napísal(a)…
Dobrý deň, dá sa zameniť mlieko za vodu resp. nieco iné? Doma máme bezmliečneho stravnika. Ďakujem, Dana
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň pani Danka, prepáčte Váš komentár sa mi zatúlal... Skúste nahradiť mliekom bez laktózy alebo použiť rastlinné mlieko. Len s vodou som knedle neskúšala.
Dajte vedieť ako ste rozhodli a či bola spokojnosť Vášho stravníka.
Prajem všetko dobré, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Jeden dobrý tip pre tých,ktorí nemajú parák,okrem utierky môžete pariť aj vo väčšom kovovom cedníku na cestoviny.mám odskúšané.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za skvelý nápad a že ste sa s ním podelili.
Prajem všetko dobré, Slávka
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som takisto od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, rážny kvások mám vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusoch vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusok vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusok vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň
robila som od Vas tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale pri posledných dvoch pokusoch mi vyšli knedle spľasnuté a nenarástli. Neviete kde by mohol byť problém? Vopred ďakujem za odpoveď.
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň,
robila som od Vás tieto parené knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj ražný kvások je vitálny, ale pri posledných dvoch pokusoch boli moje knedle spľasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém? Vopred ďakujem za odpoveď. :)
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Katka, knedle boli po naparení spľasnuté? Mohlo byť príčin viac... keďže je silný kvások mohli prekvasiť, nakoľko kysnutie cesta záleží aj od kvásku ale aj od teploty v miestnosti je možné že ste dávali pariť prekvasené knedle.
Mrzí ma zlá skúsenosť, držím palce nech najbližšie budú knedle na perfektné ak im dáte ešte šancu.
Prajem všetko dobré Slávka
Gabika napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za tento recept. Cesto som nechala kysnúť v miske cez noc v chladničke a knedle vyšli úžasné. Myslím, že pri tomto Vašom recepte ostanem aj nabudúce 😍
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás Gabika, ďakujem krásne za milý komentár a najmä teším sa Vašej spokojnosti.
Prajem všetko dobré, Slávka
Unknown napísal(a)…
Milá Slávka,
Ďakujem za skvelý recept. Skúšala som už viaceré,
No žiaden sa mi nikdy nepodaril. Tento je prvý, čo
Funguje dokonale. Knedle boli TIP-TOP :)
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, veľmi sa teším že recept na blogu mal úspech a knedle chudili.
Dúfam, že ak vyskúšate aj iné recepty, budete spokojná.
Prajem krásny deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
najlepšia knedla akú som kedy jedla! ďakujem ❤️
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za spätnú väzbu. A že bola najlepšia je len a len Vaša zásluha keďže ste ju urobili 😉
Prajem príjemný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Zdravim 1x robim vasu knedlu podla receptu ale 350g polohrubej muky bolo nato cesto vazne malo musela som dosipat viac ako 150g este lebo to bolo riedke.
Ale nevzdavam to pokracujem nanovo :)
Nech sa dari
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás, ďakujem za reakciu a mrzí ma, že cesto nebolo podľa vašich predstáv.
Vždy robím podľa tohto receptu a knedle sa vždy vydaria.
Robili ste s rozkvasom či bez?
Držím palce nech sa darí nielen v kuchyni
Slávka
Anonymný napísal(a)…
Ja som tiež robila podľa tohto receptu a super. Ale som nešťastná z toho, že moji doma vôbec nemusia kváskové ...ani chlebík, ani knedľu, proste nič s kváskom. Ani zdravotné benefity ich nepresvedčili. Takže pekávam iba chlieb a len občas.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem krásne za pozitívnu reakciu. Zároveň je mi ľúto, že u vás doma nenašiel kvások svoje miesto. Skúsili ste aj iné dobroty ako pizza, langoše, šišky, focaccia, ...?
Samozrejme, každý má právo sa rozhodnúť čo v jedálničku uprednostní.
Prajem vám krásny deň a nech sa darí nielen v kuchyni. Slávka
Unknown napísal(a)…
Zdravím Slávka. Ďakujem za super recept. V mojom prípade o to viac je super, lebo funguje aj so špaldovou polohrubou múkou a špaldovým kváskom . Takže vrelo odporúčam. Na parenie používam chránič proti prskaniu oleja na panvice. A hrnce rovnako široké na vodu aj na zakrytie.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, veľmi ma teší Vaša reakcia a komentár. Ďakujem, za podelenie sa so skúsenosťami s múkami a typ na naparovanie.
Určite sa potešia priaznivci špaldovej múky, že sa knedľa podarí.
Prajem krásny deň, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Vyskúšala som tento recept, je dobrý, mlieko nemôžem, ale aj s vodou bola knedľa mñam🙂
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za informáciu ohľadom použitia vody v recepte. Určite je to dôležitá rada pre tých čo mlieko nemôžu.
Som rada, že sa knedle vydarili. Prajem pekný deň Slávka
Svetlana napísal(a)…
Zdravím Slávka,
tento recept robievam pravidelne, ako aj iné z Vášho blogu a žiadny nikdy nesklamal. S cestom za pracuje výborne a chuť je neopísateľnaá. Ďakujem 🙂
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Svetlanka,
Veľmi sa teším Vašej spokojnosti, ako aj Vašej reakcie na moje recepty. Takéto komentáre my vždy urobia radosť. Prajem krásny deň a nech sa Vám darí nielen v kuchyni. Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.