Preskočiť na hlavný obsah

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia.
Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013.
Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár
Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny.
Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,.....
Receptom som sa inšpirovala na webe.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre
150 gramov hladkej múky

Cesto
300 gramov hladkej múky
90 gramov mlieka
100 gramov zmäknuté maslo
50 gramov cukor kryštál
1 ks vanilkový cukor
štipka soli

cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie

Večer si zarobíme rozkvas.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.


 Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.


Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých častí. Ja som si ho odvážila a váhu cesta som vydelila šiestimi.


Každý bochník cesta premiesime.


Valčekom na cesto si rozvaľkáme každý bochník. Čím tenšie cesto rozvaľkáme, tým bude hustejšia laminácia.
Potrieme maslom a zrolujeme. (Namiesto masla môžeme natrieť Nutellu, džem, puding...)


 Trochu rukami povaľkáme ako pri rožkoch.
Ostrým nožíkom pozdĺžne rozrežeme.


Každú časť stočíme  do slimáka reznou stranou von.


Cruffiny ukladáme do maslom vymastenej formy na muffiny a necháme podkysnúť približne 2 hodiny. Samozrejme záleží od teploty v miestnosti.


Pred vložením do rúry cruffiny nemusíme ničím potierať.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút.







Dobrú chuť

Komentáre

Eva napísal(a)…
Zdravím, ten rozkvas je cez noc na linke alebo v chladničke? Teraz sú noci veľmi teplé, neprekysne?
Slávka napísal(a)…
Zdravím Evi, ja nechávam na linke väčšinou cez deň a sledujem ho. Čítala som že radšej keď je teplo dať rozkvas do chladničky.
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, da sa namiesto LM pouzit kvasok? Aky je potom postup? Dakujem Eva
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, cruffinky sa vydarili na vybornu :) uz len doladit laminaciu a bude to super :) Gabika
Slávka napísal(a)…
Gabika perfektné, veľmi sa teším
Slávka
Slávka napísal(a)…
Evička s ražným kváskom je to presne to isté
Unknown napísal(a)…
neskusali ste nahodou robit tieto kolaciky z cesta na pecene buchty?typu osie hniezda?akurat mi kysne cesto na pecene buchty a zvazujem vyskusat nieco ako osie hniezda a tieto vyzeraju uzasne hold buchty su z polohrubej a tu je hladka muka.nabuduce urcite vyskusam aj tento recept :)
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, neskúšala veru, nakoľko sa vždy držím receptu.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Zdravim, namiesto LM pouzit 120g razneho kvasku? Nebude to vela? Dakujem
Anonymný napísal(a)…
Ked hovorite o pudingu - pouzivate uvareny krem, alebo len prasok? Zijem v zahranici, ked recept pyta 1 Zlaty klas- kolko vazi cely balicek?
Unknown napísal(a)…
Blažena
Dobrý deň Neskúšala ste piecť túto dobrotku aj zo špaldovej múky? Ako by som mala zmeniť pomer múky a mlieka?
Ďakujem a prajem pekný deň
Zuzana napísal(a)…
Cesto je super, dobre sa s ním pracuje. Práve stočené CRUFFINY vyzerajú úžasne, už sa tešíme na výsledok.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, 120 gramov ražného kvásku je veľa. Stačí jedna Pl ražného kvásku
Krásny deň prajem Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, používa sa uvarený puding. Zlatý klas má 40 gramov.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Blaženka, neskúšala som recept so špaldovou múkou. Keďže saje inak tekutiny ako pšeničná múka, mlieko pridávajte postupne. Držím palce nech sa vydaria.
Krásny deň prajem Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Zuzanka, veľmi sa teším. Dúfam, že aj výsledok Vašej snahy bude skvelý.
Prajem všetko dobré Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, dnes som sa odhodlala ze to vyskusam :) chcem sa opytat tocenie s dzemikom Vam islo ako? Mne sa cely ten “cruffin” rozlial lebo kvoli dzemu sa to cesto smykalo ��
Aky dzem ste pouzivali?
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, s džemom sa horšie robí. Je lepšie použiť hustejší džem. Ja používam jahodový domáci džem. Držím palce nech sa podaria, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Zdravím, koľko teda kúskov výjde z tejto davky prosím? 6? Či som niečo nepochopil? Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, 6 kúskov ktoré rozrežeme pozdĺžne a každý zvlášť zatočíme. Čiže budeme mať 12 kúskov cruffín.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobry den hladká múka znamená 00 ? Alebo spaldová hkaskà dakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, hladká múka biela pšeničná. Kľudne môžete použiť obyčajnú alebo špeciál.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy