Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia.
Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013.
Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár
Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny.
Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,.....
Receptom som sa inšpirovala na webe.
Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre
150 gramov hladkej múky
Cesto
300 gramov hladkej múky
90 gramov mlieka
100 gramov zmäknuté maslo
50 gramov cukor kryštál
1 ks vanilkový cukor
štipka soli
cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie
Večer si zarobíme rozkvas.
Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.
Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.
Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých častí. Ja som si ho odvážila a váhu cesta som vydelila šiestimi.
Každý bochník cesta premiesime.
Valčekom na cesto si rozvaľkáme každý bochník. Čím tenšie cesto rozvaľkáme, tým bude hustejšia laminácia.
Potrieme maslom a zrolujeme. (Namiesto masla môžeme natrieť Nutellu, džem, puding...)
Trochu rukami povaľkáme ako pri rožkoch.
Ostrým nožíkom pozdĺžne rozrežeme.
Každú časť stočíme do slimáka reznou stranou von.
Cruffiny ukladáme do maslom vymastenej formy na muffiny a necháme podkysnúť približne 2 hodiny. Samozrejme záleží od teploty v miestnosti.
Pred vložením do rúry cruffiny nemusíme ničím potierať.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút.
Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013.
Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár
Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny.
Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,.....
Receptom som sa inšpirovala na webe.
Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre
150 gramov hladkej múky
Cesto
300 gramov hladkej múky
90 gramov mlieka
100 gramov zmäknuté maslo
50 gramov cukor kryštál
1 ks vanilkový cukor
štipka soli
cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie
Večer si zarobíme rozkvas.
Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých častí. Ja som si ho odvážila a váhu cesta som vydelila šiestimi.
Každý bochník cesta premiesime.
Potrieme maslom a zrolujeme. (Namiesto masla môžeme natrieť Nutellu, džem, puding...)
Ostrým nožíkom pozdĺžne rozrežeme.
Každú časť stočíme do slimáka reznou stranou von.
Cruffiny ukladáme do maslom vymastenej formy na muffiny a necháme podkysnúť približne 2 hodiny. Samozrejme záleží od teploty v miestnosti.
Pred vložením do rúry cruffiny nemusíme ničím potierať.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút.
Dobrú chuť
Komentáre
Slávka
Prajem pekný deň Slávka
Dobrý deň Neskúšala ste piecť túto dobrotku aj zo špaldovej múky? Ako by som mala zmeniť pomer múky a mlieka?
Ďakujem a prajem pekný deň
Krásny deň prajem Slávka
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Krásny deň prajem Slávka
Prajem všetko dobré Slávka
Aky dzem ste pouzivali?
Prajem pekný deň Slávka
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Nech sa darí nielen v pečení 😉
Prajem pekný deň Slávka
Chcem sa spýtať,cesto je samo o sebe sladšie? Keď v originál recepte ste len pozreli maslom? A po upečeni len poprasili prask.cukrom.
Ďakujem
Cesto je podľa mňa akurát sladké. Pri sladšiu verziu môžete pridať cukor do cesta, ev potrieť miesto masla netellou či džemom.
Prajem pekný deň Slávka
Ďakujem za záujem o recept, ak by bolo niečo, čo treba poradiť veľmi rada Vám odpoviem na otázky. Prajem pekný večer Slávka