Preskočiť na hlavný obsah

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia.
Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013.
Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár
Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny.
Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,.....
Receptom som sa inšpirovala na webe.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre
150 gramov hladkej múky

Cesto
300 gramov hladkej múky
90 gramov mlieka
100 gramov zmäknuté maslo
50 gramov cukor kryštál
1 ks vanilkový cukor
štipka soli

cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie

Večer si zarobíme rozkvas.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.


 Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.


Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých častí. Ja som si ho odvážila a váhu cesta som vydelila šiestimi.


Každý bochník cesta premiesime.


Valčekom na cesto si rozvaľkáme každý bochník. Čím tenšie cesto rozvaľkáme, tým bude hustejšia laminácia.
Potrieme maslom a zrolujeme. (Namiesto masla môžeme natrieť Nutellu, džem, puding...)


 Trochu rukami povaľkáme ako pri rožkoch.
Ostrým nožíkom pozdĺžne rozrežeme.


Každú časť stočíme  do slimáka reznou stranou von.


Cruffiny ukladáme do maslom vymastenej formy na muffiny a necháme podkysnúť približne 2 hodiny. Samozrejme záleží od teploty v miestnosti.


Pred vložením do rúry cruffiny nemusíme ničím potierať.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút.







Dobrú chuť

Komentáre

Eva napísal(a)…
Zdravím, ten rozkvas je cez noc na linke alebo v chladničke? Teraz sú noci veľmi teplé, neprekysne?
Slávka napísal(a)…
Zdravím Evi, ja nechávam na linke väčšinou cez deň a sledujem ho. Čítala som že radšej keď je teplo dať rozkvas do chladničky.
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, da sa namiesto LM pouzit kvasok? Aky je potom postup? Dakujem Eva
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, cruffinky sa vydarili na vybornu :) uz len doladit laminaciu a bude to super :) Gabika
Slávka napísal(a)…
Gabika perfektné, veľmi sa teším
Slávka
Slávka napísal(a)…
Evička s ražným kváskom je to presne to isté
Unknown napísal(a)…
neskusali ste nahodou robit tieto kolaciky z cesta na pecene buchty?typu osie hniezda?akurat mi kysne cesto na pecene buchty a zvazujem vyskusat nieco ako osie hniezda a tieto vyzeraju uzasne hold buchty su z polohrubej a tu je hladka muka.nabuduce urcite vyskusam aj tento recept :)
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, neskúšala veru, nakoľko sa vždy držím receptu.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Zdravim, namiesto LM pouzit 120g razneho kvasku? Nebude to vela? Dakujem
Anonymný napísal(a)…
Ked hovorite o pudingu - pouzivate uvareny krem, alebo len prasok? Zijem v zahranici, ked recept pyta 1 Zlaty klas- kolko vazi cely balicek?
Unknown napísal(a)…
Blažena
Dobrý deň Neskúšala ste piecť túto dobrotku aj zo špaldovej múky? Ako by som mala zmeniť pomer múky a mlieka?
Ďakujem a prajem pekný deň
Zuzana napísal(a)…
Cesto je super, dobre sa s ním pracuje. Práve stočené CRUFFINY vyzerajú úžasne, už sa tešíme na výsledok.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, 120 gramov ražného kvásku je veľa. Stačí jedna Pl ražného kvásku
Krásny deň prajem Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, používa sa uvarený puding. Zlatý klas má 40 gramov.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Blaženka, neskúšala som recept so špaldovou múkou. Keďže saje inak tekutiny ako pšeničná múka, mlieko pridávajte postupne. Držím palce nech sa vydaria.
Krásny deň prajem Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Zuzanka, veľmi sa teším. Dúfam, že aj výsledok Vašej snahy bude skvelý.
Prajem všetko dobré Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, dnes som sa odhodlala ze to vyskusam :) chcem sa opytat tocenie s dzemikom Vam islo ako? Mne sa cely ten “cruffin” rozlial lebo kvoli dzemu sa to cesto smykalo ��
Aky dzem ste pouzivali?
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, s džemom sa horšie robí. Je lepšie použiť hustejší džem. Ja používam jahodový domáci džem. Držím palce nech sa podaria, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Zdravím, koľko teda kúskov výjde z tejto davky prosím? 6? Či som niečo nepochopil? Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, 6 kúskov ktoré rozrežeme pozdĺžne a každý zvlášť zatočíme. Čiže budeme mať 12 kúskov cruffín.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobry den hladká múka znamená 00 ? Alebo spaldová hkaskà dakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, hladká múka biela pšeničná. Kľudne môžete použiť obyčajnú alebo špeciál.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Unknown napísal(a)…
Zdravím Slávka,cruffiny sa podarili už len s chuťou ich zjesť.Super recep,ďakujem😉
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem krásne za milý komentár. Veľmi potešil. ☺️
Nech sa darí nielen v pečení 😉
Prajem pekný deň Slávka
Lucia napísal(a)…
Dobrý večer,
Chcem sa spýtať,cesto je samo o sebe sladšie? Keď v originál recepte ste len pozreli maslom? A po upečeni len poprasili prask.cukrom.

Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Zdravím Lucka, ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď.
Cesto je podľa mňa akurát sladké. Pri sladšiu verziu môžete pridať cukor do cesta, ev potrieť miesto masla netellou či džemom.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobrý den, Slávko, ráda bych Vám poděkovala za skvělý recept. Cruffiny byly na první pečení super. Moc nám chutnaly i bez NAKRÁJENÉHO 1 KSIL TÍRÁNÍ. Bohužel se mi nepodařilo rozluštit tuto šifru a nenalezla jsem nic o této záhadě ani v komentářích. Snad to se mi tu nebudou všichni smát. Děkuji předem za odpověď. Dita
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň pani Dita, prepáčte, ale nerozumiem výrazu 1 KSIL TÍRÁNI. Môžete mi to prosím ozrejmiť. Ak v recepte niečo nie je jasné, veľmi rada vysvetlím. Prajem príjemný zvyšok dňa Slávka
Dita napísal(a)…
Omlouvám se, ale nedokážu rozluštit, co je ve vašem receptu NAKRÁJENÝ 1KSIL TIRÁNÍ, je to ingredience hned za máslem. Pokud mi to vysvětlíte,budu moc ráda. Děkuji. Dita
Slávka napísal(a)…
Dobrý večer Dita, ingrediencia v ceste hneď za maslom je 50 gramov cukor kryštálový.Možno cukor poznáte pod názvom krupicový.
Ďakujem za záujem o recept, ak by bolo niečo, čo treba poradiť veľmi rada Vám odpoviem na otázky. Prajem pekný večer Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá