Preskočiť na hlavný obsah

Parené knedle (kváskové)






Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať.
S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá.
Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo. 
Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť.

Potrebujeme:
Rozkvas
150 gramov polohrubej múky
150 gramov vody
150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného)

Cesto
350 gramov polohrubej múky
100 gramov mlieka
1 ks vajce
10 gramov oleja
1 kl soli

Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto.
Necháme na linke celú noc.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.


 Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.


Miesením vytvarujeme tvar knedle.


Položíme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť.


V hrnci si dáme zovrieť vodu, vložíme parák a knedľu s papierom na pečenie.
S papierom na pečenie sa nám knedľa neprilepí o parák.
Paríme 25 minút pod pokrievkou.
Skôr pokrievku nedvíhame!!!


Hotovú knedľu vyberieme, popicháme špajdlou a potrieme olejom.
Podávame k nášmu obľúbenému jedlu.





Dobrú chuť

Komentáre

pettrusha napísal(a)…
Waaaw, vyzerá super. V sobotu idem na to. 😉
Anonymný napísal(a)…
Práve som ju dokončila, výborná! Nemala som parák, tak som ju parila a utierke ako kedysi moja stará mama :)
Slávka napísal(a)…
Ďakujem za milé komentáre.
Niet nad domácu knedľu. V obchode už ani nekupujem.
Anonymný napísal(a)…
Zdravicko vyzera to famozne mozem otazocku ak to budem parit na utierke uz to nemusim mat na papieri?a este jedna otazocka mozem z tohoto cesta robit aj parene buchty?dakujem za kazdu radu 🙂
Anonymný napísal(a)…
Odporúčam!!Dnes som robila moju prvú kvaskovu knedlu podľa tohto receptu,,bola vynikajúca.
DADIA napísal(a)…
Spýtam sa.LM som si založila kŕmim hladkou múkou.Šlape,ako má.Čiže,bude lepšie ak do rozkvasu dám hladkú múku?
Anonymný napísal(a)…
Mám LM také z hladké mouky. Dávala jsem přesně podle receptu polohrubou. Podruhé jsem měla polohrubou T650 a přidávala jsem 50 ml mléka. Je perfektní. Děkuji za takový recept! 👏🙂 Dagmar
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, práve kysne cesto, som zvedavá ale musím napísať, že z vášho uni cesta som už piekla aj pečene buchty a aj moravské koláče a boli výborne 🤗
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás, ako ste boli spokojná s knedľou?
Ďakujem za reakciu na uni cesto. Teší ma Vaša spokojnosť.
Prajem pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ak sa použije utierka na parenie knedle papier na pečenie sa nemusí používať.
Robia z tohto cesta aj parené buchty.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Anonymný napísal(a)…
Prosím Vás, prečo treba knedľu potom popichať?
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, parené knedle by sa mali popichať aby z nich vyšla para.
Prajem krásny deň Slávka
Tina napísal(a)…
Perfektny recept, uz iny nepouzivam, najlepsie knedle <3 Dakujem
Slávka napísal(a)…
Zdravím Tinka, veľmi ma teší že chutilo 😊.
Prajem pekný deň Slávka
Anka napísal(a)…
Jej konečne som natrafila na recept s kvásku . Tešim sa a dufam že sa mi podaria také ako sa mi daria s droždia .
Slávka napísal(a)…
Zdravím Anička, dúfam, že budete spokojná. Držím palce 😉
Prajem pekný deň Slávka
Iva napísal(a)…
Mohou se do těsta přidat i rohlíky?
Anka napísal(a)…
Dobrý deň Slávka ,
knedlíky sa vydarili sú fajnové , jemné nadýchané no proste topka . Uplne iná chuť s LM ako z droždia .
Slávka napísal(a)…
Zdravím Ivka, priznám sa že som takýto recept neskúšala. Ak sa rozhodnete pridať pečivo, dajte vedieť ako sa podarili 😊
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Slávka napísal(a)…
Anička, veľmi sa teším. Ja používam len Lievito madre a veru meniť nebudem.
Prajem krásny zvyšok dňa Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobry vecer..mozem pouzit aj razny kvasok lebo LM nemam
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, môže sa v recepte použiť jedna polievková lyžica ražného kvásku.
Prajem pekný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobrý večer, Slávka. Ďakujem za skvelý recept a návod-moje prvé kváskové knedle vyšli vďaka Vám na 1. Sú super, iné skúšať ani nebudem. 🙂🤗 Predchádzajúci (prvý a jediný) knedľový pokus bol s droždím, a hoci boli knedle jedlé, nedajú sa porovnávať s týmito. 😋
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, veľmi sa teším vašej spokojnosti. Ďakujem krásne za pozitívnu reakciu na recept.
Prajem všetko dobré Slávka
Iva napísal(a)…
Zdravím ještě jednou. Lehce opražené rohlíky jsem přidala při formování šišky knedlíku a nechala ještě vykynout, pak jsem vařila na ubrousku v páře, byly vynikající. Půlku mi jich snědla rodina ještě před svátečním obědem. ��
Slávka napísal(a)…
Zdravím Ivka, super nápad s pečivom. Iná chuť ktorá urobí výsledok jedla zaujímavým. Teším sa Vašej spokojnosti.
Prajem všetko dobré Slávka
Danka napísal(a)…
Dobrý deň, dá sa zameniť mlieko za vodu resp. nieco iné? Doma máme bezmliečneho stravnika. Ďakujem, Dana
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň pani Danka, prepáčte Váš komentár sa mi zatúlal... Skúste nahradiť mliekom bez laktózy alebo použiť rastlinné mlieko. Len s vodou som knedle neskúšala.
Dajte vedieť ako ste rozhodli a či bola spokojnosť Vášho stravníka.
Prajem všetko dobré, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Jeden dobrý tip pre tých,ktorí nemajú parák,okrem utierky môžete pariť aj vo väčšom kovovom cedníku na cestoviny.mám odskúšané.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za skvelý nápad a že ste sa s ním podelili.
Prajem všetko dobré, Slávka
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som takisto od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, rážny kvások mám vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusoch vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusok vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň, robila som od Vás tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale knedle mi pri posledných dvoch pokusok vyšli splasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém?
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň
robila som od Vas tieto knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj rážny kvások je vitálny ale pri posledných dvoch pokusoch mi vyšli knedle spľasnuté a nenarástli. Neviete kde by mohol byť problém? Vopred ďakujem za odpoveď.
Katarína Ďurová napísal(a)…
Dobrý deň,
robila som od Vás tieto parené knedle, postupovala som presne podľa receptu, môj ražný kvások je vitálny, ale pri posledných dvoch pokusoch boli moje knedle spľasnuté a nevyrástli, neviete kde by mohol byť problém? Vopred ďakujem za odpoveď. :)
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Katka, knedle boli po naparení spľasnuté? Mohlo byť príčin viac... keďže je silný kvások mohli prekvasiť, nakoľko kysnutie cesta záleží aj od kvásku ale aj od teploty v miestnosti je možné že ste dávali pariť prekvasené knedle.
Mrzí ma zlá skúsenosť, držím palce nech najbližšie budú knedle na perfektné ak im dáte ešte šancu.
Prajem všetko dobré Slávka
Gabika napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za tento recept. Cesto som nechala kysnúť v miske cez noc v chladničke a knedle vyšli úžasné. Myslím, že pri tomto Vašom recepte ostanem aj nabudúce 😍
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás Gabika, ďakujem krásne za milý komentár a najmä teším sa Vašej spokojnosti.
Prajem všetko dobré, Slávka
Unknown napísal(a)…
Milá Slávka,
Ďakujem za skvelý recept. Skúšala som už viaceré,
No žiaden sa mi nikdy nepodaril. Tento je prvý, čo
Funguje dokonale. Knedle boli TIP-TOP :)
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, veľmi sa teším že recept na blogu mal úspech a knedle chudili.
Dúfam, že ak vyskúšate aj iné recepty, budete spokojná.
Prajem krásny deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
najlepšia knedla akú som kedy jedla! ďakujem ❤️
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za spätnú väzbu. A že bola najlepšia je len a len Vaša zásluha keďže ste ju urobili 😉
Prajem príjemný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Zdravim 1x robim vasu knedlu podla receptu ale 350g polohrubej muky bolo nato cesto vazne malo musela som dosipat viac ako 150g este lebo to bolo riedke.
Ale nevzdavam to pokracujem nanovo :)
Nech sa dari
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás, ďakujem za reakciu a mrzí ma, že cesto nebolo podľa vašich predstáv.
Vždy robím podľa tohto receptu a knedle sa vždy vydaria.
Robili ste s rozkvasom či bez?
Držím palce nech sa darí nielen v kuchyni
Slávka
Anonymný napísal(a)…
Ja som tiež robila podľa tohto receptu a super. Ale som nešťastná z toho, že moji doma vôbec nemusia kváskové ...ani chlebík, ani knedľu, proste nič s kváskom. Ani zdravotné benefity ich nepresvedčili. Takže pekávam iba chlieb a len občas.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem krásne za pozitívnu reakciu. Zároveň je mi ľúto, že u vás doma nenašiel kvások svoje miesto. Skúsili ste aj iné dobroty ako pizza, langoše, šišky, focaccia, ...?
Samozrejme, každý má právo sa rozhodnúť čo v jedálničku uprednostní.
Prajem vám krásny deň a nech sa darí nielen v kuchyni. Slávka
Unknown napísal(a)…
Zdravím Slávka. Ďakujem za super recept. V mojom prípade o to viac je super, lebo funguje aj so špaldovou polohrubou múkou a špaldovým kváskom . Takže vrelo odporúčam. Na parenie používam chránič proti prskaniu oleja na panvice. A hrnce rovnako široké na vodu aj na zakrytie.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, veľmi ma teší Vaša reakcia a komentár. Ďakujem, za podelenie sa so skúsenosťami s múkami a typ na naparovanie.
Určite sa potešia priaznivci špaldovej múky, že sa knedľa podarí.
Prajem krásny deň, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Vyskúšala som tento recept, je dobrý, mlieko nemôžem, ale aj s vodou bola knedľa mñam🙂
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem za informáciu ohľadom použitia vody v recepte. Určite je to dôležitá rada pre tých čo mlieko nemôžu.
Som rada, že sa knedle vydarili. Prajem pekný deň Slávka
Svetlana napísal(a)…
Zdravím Slávka,
tento recept robievam pravidelne, ako aj iné z Vášho blogu a žiadny nikdy nesklamal. S cestom za pracuje výborne a chuť je neopísateľnaá. Ďakujem 🙂
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Svetlanka,
Veľmi sa teším Vašej spokojnosti, ako aj Vašej reakcie na moje recepty. Takéto komentáre my vždy urobia radosť. Prajem krásny deň a nech sa Vám darí nielen v kuchyni. Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá