Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový koláč s karamelom

 


Ak spojíme skvelé a skvelé dostaneme dokonalé. Jablká sú ovocie, ktoré kraľujú v jesennom období. A sú nielen veľmi chutné a zdravé, ale sú vhodné na akúkoľvek koláčik. Sú veľmi vďačné pri príprave rôznych dezertov.

A keďže som chcela vyskúšať niečo nové, urobili som taký malý experiment v pečení. A vyšiel na výbornú. Teda podľa chvály na koláčik, výsledok bol nad moje očakávania.

A čo sa hodí k jablkám? Sladký karamel.

Ich kombinácia je proste neodolateľná. 

Potrebujeme:

2 ks žĺtka 

100 gramov práškový cukor 

125 gramov zmäknuté maslo 

225 gramov polohrubá múka 

1/2 balíčka prášku do pečiva 

cca 6 ks  jabĺk, kľudne aj viac 

1 balíček vanilkového pudingu 

Karamel:

250 gramov kryštálový cukor 

250 ml smotana na šľahanie 

20 gramov maslo izbovej teploty 


Očistené jablká nakrájame na kúsky. V hrnci ich podlejeme trochou vody a posypeme kryštálovým cukrom. Dusíme do polomäkka, približne sedem minút.

V troche vody vymiešame puding, vlejeme do jabĺk a premiešame.

Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme maslo premiešame a nasypeme múku s práškom do pečiva. Rukou vypracujeme cesto. 

Tretinu cesta si odložíme a zvyšok použijeme na dno tortovej formy. Rukolu rovnomerne roztlačíme cesto. Ak sa nám drobí, vôbec to nevadí. Pečením sa krásne spojí. Pridáme jablká a uhladíme. Navrch pridáme zvyšok cesta, rozmrvíme ho rukou a urobíme takú akoby posýpku. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 minút. Vrch má byť do zlatista upečený.


V reze: 


Kým koláčik chladne, urobíme si karamel. Alebo aj opačne. Najprv si urobíme karamel a kým chladne, urobíme koláč.

Na panvicu si nasypeme cukor a na malom ohni necháme rozpustiť.


Opatrne nalejeme smotanu. Ja ju zohrievam a horúcu lejem na cukor.

Rozmiešame, prípadne hrudky cukru vyberieme.

Vložíme maslo a premiešame. A máme hotovo.

Keď chceme slanú verziu karamelu, pridáme štipku soli. 

Po vychladnutí podávame koláčik poliaty karamelom. 



Dobrú sladkú chuť 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...