Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový koláč s karamelom

 


Ak spojíme skvelé a skvelé dostaneme dokonalé. Jablká sú ovocie, ktoré kraľujú v jesennom období. A sú nielen veľmi chutné a zdravé, ale sú vhodné na akúkoľvek koláčik. Sú veľmi vďačné pri príprave rôznych dezertov.

A keďže som chcela vyskúšať niečo nové, urobili som taký malý experiment v pečení. A vyšiel na výbornú. Teda podľa chvály na koláčik, výsledok bol nad moje očakávania.

A čo sa hodí k jablkám? Sladký karamel.

Ich kombinácia je proste neodolateľná. 

Potrebujeme:

2 ks žĺtka 

100 gramov práškový cukor 

125 gramov zmäknuté maslo 

225 gramov polohrubá múka 

1/2 balíčka prášku do pečiva 

cca 6 ks  jabĺk, kľudne aj viac 

1 balíček vanilkového pudingu 

Karamel:

250 gramov kryštálový cukor 

250 ml smotana na šľahanie 

20 gramov maslo izbovej teploty 


Očistené jablká nakrájame na kúsky. V hrnci ich podlejeme trochou vody a posypeme kryštálovým cukrom. Dusíme do polomäkka, približne sedem minút.

V troche vody vymiešame puding, vlejeme do jabĺk a premiešame.

Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme maslo premiešame a nasypeme múku s práškom do pečiva. Rukou vypracujeme cesto. 

Tretinu cesta si odložíme a zvyšok použijeme na dno tortovej formy. Rukolu rovnomerne roztlačíme cesto. Ak sa nám drobí, vôbec to nevadí. Pečením sa krásne spojí. Pridáme jablká a uhladíme. Navrch pridáme zvyšok cesta, rozmrvíme ho rukou a urobíme takú akoby posýpku. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 minút. Vrch má byť do zlatista upečený.


V reze: 


Kým koláčik chladne, urobíme si karamel. Alebo aj opačne. Najprv si urobíme karamel a kým chladne, urobíme koláč.

Na panvicu si nasypeme cukor a na malom ohni necháme rozpustiť.


Opatrne nalejeme smotanu. Ja ju zohrievam a horúcu lejem na cukor.

Rozmiešame, prípadne hrudky cukru vyberieme.

Vložíme maslo a premiešame. A máme hotovo.

Keď chceme slanú verziu karamelu, pridáme štipku soli. 

Po vychladnutí podávame koláčik poliaty karamelom. 



Dobrú sladkú chuť 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...