Ak spojíme skvelé a skvelé dostaneme dokonalé. Jablká sú ovocie, ktoré kraľujú v jesennom období. A sú nielen veľmi chutné a zdravé, ale sú vhodné na akúkoľvek koláčik. Sú veľmi vďačné pri príprave rôznych dezertov.
A keďže som chcela vyskúšať niečo nové, urobili som taký malý experiment v pečení. A vyšiel na výbornú. Teda podľa chvály na koláčik, výsledok bol nad moje očakávania.
A čo sa hodí k jablkám? Sladký karamel.
Ich kombinácia je proste neodolateľná.
Potrebujeme:
2 ks žĺtka
100 gramov práškový cukor
125 gramov zmäknuté maslo
225 gramov polohrubá múka
1/2 balíčka prášku do pečiva
cca 6 ks jabĺk, kľudne aj viac
1 balíček vanilkového pudingu
Karamel:
250 gramov kryštálový cukor
250 ml smotana na šľahanie
20 gramov maslo izbovej teploty
Očistené jablká nakrájame na kúsky. V hrnci ich podlejeme trochou vody a posypeme kryštálovým cukrom. Dusíme do polomäkka, približne sedem minút.
V troche vody vymiešame puding, vlejeme do jabĺk a premiešame.
Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme maslo premiešame a nasypeme múku s práškom do pečiva. Rukou vypracujeme cesto.
Tretinu cesta si odložíme a zvyšok použijeme na dno tortovej formy. Rukolu rovnomerne roztlačíme cesto. Ak sa nám drobí, vôbec to nevadí. Pečením sa krásne spojí. Pridáme jablká a uhladíme. Navrch pridáme zvyšok cesta, rozmrvíme ho rukou a urobíme takú akoby posýpku.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 minút. Vrch má byť do zlatista upečený.
Kým koláčik chladne, urobíme si karamel. Alebo aj opačne. Najprv si urobíme karamel a kým chladne, urobíme koláč.
Na panvicu si nasypeme cukor a na malom ohni necháme rozpustiť.
Opatrne nalejeme smotanu. Ja ju zohrievam a horúcu lejem na cukor.
Rozmiešame, prípadne hrudky cukru vyberieme.
Vložíme maslo a premiešame. A máme hotovo.
Keď chceme slanú verziu karamelu, pridáme štipku soli.
Po vychladnutí podávame koláčik poliaty karamelom.






Komentáre