Preskočiť na hlavný obsah

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu



Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti?
Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto. 
Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť.
Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov.
Na blogu mám aj recept s použitím droždia.

Potrebujeme:
350 g mlieka
140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku
500 g hladkej múky
20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej)
30 g bravčová masť
1 ks celé vajce
400 g škvarky
Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam....

Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky.



Večer si do misky dáme všetky ingrediencie.


Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé.


Misku prikryjeme a necháme na linke do rána maximálne 9 hodín. Čas záleží od teploty v miestnosti a sile kvásku.
Ja som dala misku na noc na balkón.



Ráno cesto vyberieme na pomúčenú podložku. Nie je pevné, ale keď si zo štyroch strán preložíme a posypeme trochou múky, bude sa s ním výborne pracovať.


Nasekáme si škvarky alebo pomelieme na mlynčeku. Ja som so ich nasekala nožom, aby boli kúsky škvarkov v pagáčiku.


Cesto si rozvaľkáme a škvarky nasypeme (ak sú mleté tak natrieme) na cesto.



Preložíme do stredu z každej svetovej strany.



Prikryjeme fóliou a necháme pol hodiny oddychovať.


Po pol hodine len trochu rozvaľkáme jedným smerom a na tri krát preložíme.
Takto postup opakujeme ešte 2 až 3 krát.
Následne si cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Menej nie.
Nožíkom si jemne narežeme mriežku.



Vykrajovačkou (pohárikom) si vykrajujeme kolieska. Ja som použila formičku s priemerom 5 cm.
Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Necháme kysnúť 2 hodinky.


Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Pagáčiky sledujeme, nakoľko každá rúra pečie inak.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá