Preskočiť na hlavný obsah

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu






Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti?
Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto. 
Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť.
Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov.
Na blogu mám aj recept s použitím droždia.

Potrebujeme:
350 g mlieka
140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku
500 g hladkej múky
20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej)
30 g bravčová masť
1 ks celé vajce
400 g škvarky
Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam....

Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky.



Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov).


Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé.


Misku prikryjeme a necháme na linke do rána maximálne 9 hodín. Čas záleží od teploty v miestnosti a sile kvásku.
Ja som dala misku na noc na balkón.



Ráno cesto vyberieme na pomúčenú podložku. Nie je pevné, ale keď si zo štyroch strán preložíme a posypeme trochou múky, bude sa s ním výborne pracovať.


Nasekáme si škvarky alebo pomelieme na mlynčeku. Ja som so ich nasekala nožom, aby boli kúsky škvarkov v pagáčiku.


Cesto si rozvaľkáme a škvarky nasypeme (ak sú mleté tak natrieme) na cesto.



Preložíme do stredu z každej svetovej strany.



Prikryjeme fóliou a necháme pol hodiny oddychovať.


Po pol hodine len trochu rozvaľkáme jedným smerom a na tri krát preložíme.
Takto postup opakujeme ešte 2 až 3 krát.
Následne si cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Menej nie.
Nožíkom si jemne narežeme mriežku.



Vykrajovačkou (pohárikom) si vykrajujeme kolieska. Ja som použila formičku s priemerom 5 cm.
Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Necháme kysnúť 2 hodinky.


Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Pagáčiky sledujeme, nakoľko každá rúra pečie inak.








Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...