Preskočiť na hlavný obsah

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu



Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti?
Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto. 
Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť.
Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov.
Na blogu mám aj recept s použitím droždia.

Potrebujeme:
350 g mlieka
140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku
500 g hladkej múky
20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej)
30 g bravčová masť
1 ks celé vajce
400 g škvarky
Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam....

Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky.



Večer si do misky dáme všetky ingrediencie.


Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé.


Misku prikryjeme a necháme na linke do rána maximálne 9 hodín. Čas záleží od teploty v miestnosti a sile kvásku.
Ja som dala misku na noc na balkón.



Ráno cesto vyberieme na pomúčenú podložku. Nie je pevné, ale keď si zo štyroch strán preložíme a posypeme trochou múky, bude sa s ním výborne pracovať.


Nasekáme si škvarky alebo pomelieme na mlynčeku. Ja som so ich nasekala nožom, aby boli kúsky škvarkov v pagáčiku.


Cesto si rozvaľkáme a škvarky nasypeme (ak sú mleté tak natrieme) na cesto.



Preložíme do stredu z každej svetovej strany.



Prikryjeme fóliou a necháme pol hodiny oddychovať.


Po pol hodine len trochu rozvaľkáme jedným smerom a na tri krát preložíme.
Takto postup opakujeme ešte 2 až 3 krát.
Následne si cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Menej nie.
Nožíkom si jemne narežeme mriežku.



Vykrajovačkou (pohárikom) si vykrajujeme kolieska. Ja som použila formičku s priemerom 5 cm.
Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Necháme kysnúť 2 hodinky.


Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Pagáčiky sledujeme, nakoľko každá rúra pečie inak.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy