Preskočiť na hlavný obsah

Sépiové špagety s lososom

 


Leto si pýta ľahké pokrmy jednoduché na prípravu.

Keď je teplo, nechce sa nám stáť pri sporáku a variť, či piecť a tým ešte zohrievať už aj tak teplý vzduch.

Cestoviny sú ideálne, keďže sa uvaria zväčša za desať minút a už len skombinovať s chutnou omáčkou, mäskom, rybkou, morskými plodmi či zeleninou.

A v tomto recepte práve použijeme lososa. A aby na tanieri jedlo vyzeralo atypicky, použila som sépiové špagety kúpené v Taliansku. Aj takto si pripomínam dovolenku pri mori.

Taliani majú skvelá jedlá z cestovín a samozrejme typické sú pre nich aj morské potvorky.

Ak nemáte špagety sépiové, určite použite iné špagety, či iné cestoviny.

Namiesto lososa určite použijem aj krevety, ktoré máme v obľube.


Potrebujeme:

500 gramov sépiové špagety 

cca 200 - 300 gramov lososa 

citrónová šťava 

soľ, mleté čierne korenie 

maslo alebo olej 

bylinky - použila som citrónový tymián a petržlenovú vňať 

200 ml smotany na šľahanie do omáčky 


Losos si nakrájame na kúsky, záleží na nás či menšie väčšie. 

Pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Posypeme bylinkami. Na menšie kúsky som použila citrónový tymián a na väčšie petržlenovú vňať.

Dáme variť špagety do vriacej osolenej vody. Varíme podľa návodu. 

Na masle si opečieme kúsky lososa a vyberieme na tanier.

Do výpeku nalejeme smotanu na šľahanie izbovej teploty a poriadne premiešame. 

Do omáčky vložíme sépiové špagety a poriadne premiešame.

Na tanier uložíme špagety, losos, posypeme petržlenovou vňaťou a syrom typu parmezán. 


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...