Preskočiť na hlavný obsah

Sépiové špagety s lososom

 


Leto si pýta ľahké pokrmy jednoduché na prípravu.

Keď je teplo, nechce sa nám stáť pri sporáku a variť, či piecť a tým ešte zohrievať už aj tak teplý vzduch.

Cestoviny sú ideálne, keďže sa uvaria zväčša za desať minút a už len skombinovať s chutnou omáčkou, mäskom, rybkou, morskými plodmi či zeleninou.

A v tomto recepte práve použijeme lososa. A aby na tanieri jedlo vyzeralo atypicky, použila som sépiové špagety kúpené v Taliansku. Aj takto si pripomínam dovolenku pri mori.

Taliani majú skvelá jedlá z cestovín a samozrejme typické sú pre nich aj morské potvorky.

Ak nemáte špagety sépiové, určite použite iné špagety, či iné cestoviny.

Namiesto lososa určite použijem aj krevety, ktoré máme v obľube.


Potrebujeme:

500 gramov sépiové špagety 

cca 200 - 300 gramov lososa 

citrónová šťava 

soľ, mleté čierne korenie 

maslo alebo olej 

bylinky - použila som citrónový tymián a petržlenovú vňať 

200 ml smotany na šľahanie do omáčky 


Losos si nakrájame na kúsky, záleží na nás či menšie väčšie. 

Pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Posypeme bylinkami. Na menšie kúsky som použila citrónový tymián a na väčšie petržlenovú vňať.

Dáme variť špagety do vriacej osolenej vody. Varíme podľa návodu. 

Na masle si opečieme kúsky lososa a vyberieme na tanier.

Do výpeku nalejeme smotanu na šľahanie izbovej teploty a poriadne premiešame. 

Do omáčky vložíme sépiové špagety a poriadne premiešame.

Na tanier uložíme špagety, losos, posypeme petržlenovou vňaťou a syrom typu parmezán. 


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jablkovo škoricové slimáky z lístkového cesta

  Jeseň je ideálny čas na pečenie koláčikov a zákuskov s jablkami. Práve dozrieva toto výborné a najmä zdravé ovocie, ktoré ponúka doslova nekonečno veľa možností na sladké dobroty. A keď chceme pripraviť rýchly koláčik ku kávičke, siahneme po lístkovom ceste. Najdlhšie trvá čistenie a krájanie jabĺk, najmä keď miznú z misky vďaka deťom. Takže ani netuším koľko jabĺk som použila do receptu. Potrebujeme:  1 ks rolka lístkového cesta  jablká  škoricový cukor  Najprv si očistíme jablká, nakrájame na malé kúsky, posypeme škoricovým cukrom, dáme do hrnca a podlejeme trochou vody.  Chvíľu podusíme a necháme vychladnúť.  Lístkové cesto si rozložíme na doske a uložíme vychladnuté jablká.  Zrolujeme a krájame kolieska ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.  Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 10 minút.  Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.  Dobrú sladkú chuť