Preskočiť na hlavný obsah

Valentínske srdiečka z lístkového cesta

 


Srdiečka sú spájané s láskou, láska je niečo, čo každému prajeme minimálne pri každej gratulácií.

Láska je soľou života, bez nej by sme neboli ľúbení, šťastní...

Je dôležitou súčasťou nášho života, a to nie len láska partnerská, ale rodič - dieťa, súrodenci, láska k zvieratám, jednoducho láska k čomukoľvek čo je nám blízke a cítime sa v ich blízkosti nádherne, spokojne.

Láska sa oslavuje napríklad uzavretím manželstva, ale jeden deň v roku sa oslavuje láska na Deň svätého Valentína, patróna zaľúbených. Vtedy slávime náš nádherný cit a dávame si milé pozornosti.

A čo v ten deň upiecť? Určite niečo v tvare srdiečka.

Nič jednoduchšie asi nie je ako dezert z lístkového cesta. 

Je tak jednoducho skvelý, že môžeme si lístkové cesto narezať napríklad na štvorčeky a piecť kedykoľvek počas roka.

Zdobenie je už na našej fantázii a môžeme použiť ovocie podľa chuti. 

Krém som použila úplne jednoduchý, overený a pritom obľúbený mascarpone a smotana na šľahanie. 

Na šesť kusov srdiečok som potrebovala dva kusy lístkového cesta. 

Zo zbytkov som upiekla "haky-baky" tvari potreté vajíčkom a posypané semienkami.

Potrebujeme:

rolky lístkového cesta 

250 ml smotana na šľahanie 

250 g mascara 

džem, Nutela (nemusí byť)

jahody, maliny, čučoriedky alebo iné ovocie 

Na ozdobu som použila lyofilizovane maliny (maliny sušené mrazom) 


Lístkové cesto si pomocou formičky vykrojíme a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme podľa návodu.

Upečené kúsky necháme vychladnúť.

Stred srdiečka, na ktorom bude krém si jemne postláčame a nanesieme po celej ploche džem či Nutelu a krém.

Poukladáme kúsky ovocia a položíme srdiečko z lístkového cesta. Jemne pritlačíme. 

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a sušenými malinami.


A môžeme prekvapiť svoju milovanú osobu výborným dezertom skoro bez námahy.


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...