Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohové guľky - knedlíky s marhuľami

 


Mám rada sladké pokrmy, tradičné výborné, ktoré zasýtia.

Tvarohové guľky patria jednoznačne k takým jedlám. 

Ako je vidieť, mne sa skôr podarili knedličky, každý kúsok originál.

Rýchla príprava predurčuje, aby bolo aj obľúbené...

Opražená strúhanka, cukor a roztopené maslo je dokonalá kombinácia 👌 

Pri prvom súste pochopíte, že naše babky vedeli čo je chutné a potešili sladkým obedom nielen deti. 

Niekomu neulahodí sladký hlavný chod, ale určite si treba dať tvarohové guľky s marhuľami ako dezert.

Namiesto marhúľ, môžeme použiť iné ovocie ako napríklad čerešne, jahody a podobne.

Kto chce vyskúšať, môže pridať do cesta trochu citrónovej kôry pre osvieženie.

Potrebujeme: 

250 gramov tvaroh hrudkový 

150 gramov hrubá múka 

40 gramov zmäknuté maslo 

1 čl prášok do pečiva 

2 ks celé vajcia 

štipka soli 

marhule 

Všetky ingrediencie si pripravíme.

Okrem marhúľ si všetko zmiešame v miske a vypracujeme cesto.


Cesto si preložíme na pomúčenú podložku a vytvarujeme valec. 


Z valca si odkrojíme kúsok, vytvarujeme kruh, položíme marhuľu. 

Ja som mala väčšie marhule, tak som si prekrojila.


Vytvarujeme guľky, u mňa skôr knedlíky 😁 


Vkladáme do vriacej osolenej vody.


Po vyplávaní guliek na hladinu, povaríme 5 až 7 minút. Záleží od veľkosti.


Zatiaľ si na panvici opražíme strúhanku a nasypeme do misky.

Po uvarení, guľky vkladáme do misky so strúhankou a obalíme ich. 


Podávame s cukrom, poliate roztopeným masielkom. 


Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Výborné muffinky s kyslou smotanou

Rýchly koláčik ktorý je výborný a zbožňujú ho najmä detičky. Muffinky sú jemné, vláčne a dajú upiecť rôzne variácie na množstvo príležitostí. Do cesta môžeme pridať kakao a budeme mať krásny základ tmavej farby. Biela šľahačka dotvorí úžasný kontrast. Do košíčka s cestom vložíme kúsok čokolády či lyžičku nutelly a skvelý dezert s malou obmenou môžeme ku kávičke podávať. Na jeseň keď máme sezónu jabĺk využijeme zdravú ponuku zo záhradky Ak chceme slávnostný vzhľad, stačí na muffiny cukrárskym vreckom naniesť plnku zo šľahačky a mascarpone, trochu ovocia a famózny cup cake je na svete. Dajme priestor svojej fantázii a dostaneme vždy mňam výsledok ☺️ Recept je veľmi jednoduchý, nemusíme ani mixér použiť. Všetko dáme do jednej misky Potrebujeme: 220 g polohrubá múka 130g kryštálový cukor 250g kyslá smotana /jogurt/ 2 ks vajcia 100 ml oleja 1 ks vanilkový cukor 1 ks prášok do pečiva štipka soli Všetko spolu premiešame a dávame do košíčkov na muffiny. Môžeme dať lyžičku nutelly, ev.