Preskočiť na hlavný obsah

Mandarínkový koláč s pudingom

 


Keď je chuť na niečo dobré ku kávičke, ale niet doma čerstvé ovocie vďaka mojím dietkom, jediná možnosť bola použiť mandarínkový kompót.

V sezóne skvelých sladkých jahôd či čerešní a ja urobím koláčik s mandarínkami...

A viete že chutí výborne?

Pochvalu som dostala a to je dôležité.

Určite sa dá použiť mimo sezóny aj iné ovocie ako napríklad ananás z konzervy ale aj dozreté na slniečku spomínané jahody, čerešne, či černice, maliny a iné.

Keďže som piekla dezert len pre nás, zvolila som menšiu spotrebu ingrediencií.

Určite treba dávku zdvojnásobiť, ak budete mať návštevu, ev. ak ste potešiť dezertom hostiteľov.

Potrebujeme:

2 ks celé vajcia 

130 gramov práškový cukor 

1 ks vanilínový cukor 

50 ml oleja 

100 ml sóda/voda 

150 gramov polohrubá múka 

1/2 balíčka prášku do pečiva  


Puding:

500 ml šťava z kompótu + voda 

1 ks zlatý klas 

2 pl kryštálový cukor 

Ešte budeme potrebovať konzerva kompótu 

Džem podľa vlastnej chuti (nemusí byť)


V miske zmiešame celé vajíčka s cukrom práškovým aj vanilínovým, pridáme olej, vodu a nakoniec prisypeme postupne múku s práškom do pečiva.

Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 35 až 40 minút. 

Špajdlou skúšame cesto.

Po upečení ešte horúci korpus natrieme džemom. Ja som pre kontrast použila domáci jahodový.

Ak robíme koláčik v tortovej forme, po vychladnutí, korpus rozrežeme a natrieme džemom. 

Džem ale môžeme vynechať.

Zlatý klas si zmiešame s cukrom, ovocnou šťavou a vodou a uvaríme puding.

Tortičku vložíme späť do obruče a nalejeme puding.

Ak pečieme v malom pekáčiku, tento krok samozrejme vynecháme.

Puding necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Najlepšie ale chutí dezert na druhý deň, kedy noc strávi v chladničke.


Pred podávaním môžeme ozdobiť lístkom mäty, medovky, mandarínky či šľahačkou.


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Tirolské rezne

  Na prvý pohľad úplne obyčajné rezne, ale pri obaľovaní sa predsa niečím líšia a to im dodáva šmrnc a lepšiu chuť. Trochu "babračka" ale raz za čas prečo neurobiť výnimku na nedeľný obed a nestáť pri linke trochu dlhšie. Recept mám už veľmi dlho, z nejakého časopisu a zaujal ma názov pokrmu. Prečo sa tak volajú v recepte nebolo, čiže ani ja neviem zdôvodniť prečo práve Tirolské. Rezne som robila z bravčového mäsa, konkrétne karé. Ak preferujete kuracie mäso, kľudne použite to. Ako vždy množstvo ingrediencií prispôsobíme počtu členov rodinky, ev. hostí. Potrebujeme: 10 ks bravčové mäso  250 gramov Eidam ne/údený  horčica  soľ, mleté čierne korenie  vajíčka  strúhanka  Mäsko si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Každý kúsok potrieme horčicou. Následne preložíme do misky s nastrúhaným syrom. Preložíme do misky s rozšľahaným a osoleným vajíčkom (môžeme priliať trochu mlieka).   Z vajíčka opatrne prenesieme do misky so strúhankou a obalíme. Tu som zabudla urobiť

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá