Keď je chuť na niečo dobré ku kávičke, ale niet doma čerstvé ovocie vďaka mojím dietkom, jediná možnosť bola použiť mandarínkový kompót.
V sezóne skvelých sladkých jahôd či čerešní a ja urobím koláčik s mandarínkami...
A viete že chutí výborne?
Pochvalu som dostala a to je dôležité.
Určite sa dá použiť mimo sezóny aj iné ovocie ako napríklad ananás z konzervy ale aj dozreté na slniečku spomínané jahody, čerešne, či černice, maliny a iné.
Keďže som piekla dezert len pre nás, zvolila som menšiu spotrebu ingrediencií.
Určite treba dávku zdvojnásobiť, ak budete mať návštevu, ev. ak ste potešiť dezertom hostiteľov.
Potrebujeme:
2 ks celé vajcia
130 gramov práškový cukor
1 ks vanilínový cukor
50 ml oleja
100 ml sóda/voda
150 gramov polohrubá múka
1/2 balíčka prášku do pečiva
Puding:
500 ml šťava z kompótu + voda
1 ks zlatý klas
2 pl kryštálový cukor
Ešte budeme potrebovať konzerva kompótu
Džem podľa vlastnej chuti (nemusí byť)
V miske zmiešame celé vajíčka s cukrom práškovým aj vanilínovým, pridáme olej, vodu a nakoniec prisypeme postupne múku s práškom do pečiva.
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 35 až 40 minút.
Špajdlou skúšame cesto.
Po upečení ešte horúci korpus natrieme džemom. Ja som pre kontrast použila domáci jahodový.
Ak robíme koláčik v tortovej forme, po vychladnutí, korpus rozrežeme a natrieme džemom.
Džem ale môžeme vynechať.
Zlatý klas si zmiešame s cukrom, ovocnou šťavou a vodou a uvaríme puding.
Tortičku vložíme späť do obruče a nalejeme puding.
Ak pečieme v malom pekáčiku, tento krok samozrejme vynecháme.
Puding necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Najlepšie ale chutí dezert na druhý deň, kedy noc strávi v chladničke.
Pred podávaním môžeme ozdobiť lístkom mäty, medovky, mandarínky či šľahačkou.
Komentáre