Moja rodinka má veľmi rada polievky. Nesmie chýbať ani v bežný deň cez týždeň.
Vždy sa snažím variť naše obľúbené s malými obmenami. Šošovicová polievka na kyslo je už tradične na našom stole nielen cez Štedrý deň. Ale polievka s touto skvelou strukovinou v inej verzii ešte nebola v našom jedálničku, tak je najvyšší čas ju priradiť medzí naj polievky.
Skúšala som polievku s klobásou, ktorá chutila najmä manželovi, u detí vybrala polievka s párkami, pretože práve túto pridávam na môj blog.
Je výborná aj v sychravom chladnom počasí, kedy sa pýta niečo teplé na zahriatie. Polievka je ideálna voľba.
Horúca, hustá polievka zasýti a poteší hladné brušká.
Potrebujeme:
1 pl masti
1 cibuľa
2 ks cesnak
1 ks bobkový list
3-4 ks čierne korenie
3 ks nové korenie
3 ks mrkva
3 ks petržlen
3 ks zemiaky stredne veľké
3 ks párky
250 gramov sošovica
soľ, mletá červená paprika
Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na malé kúsky pokrájaný cesnak.
Keď cítime jeho úžasnú vôňu, pridáme na kúsky nakrájanú zeleninu, bobkový list a korenia a restujeme.
Poprášime mletou paprikou a opäť premiešame.
Pridáme šošovicu a zalejeme vodou či vývarom tesne nad šošovicou.
Soľ pridáme úplne nakoniec.
Počas varenia kontroluje vodu, v prípade potreby dolejeme.
Keď máme v polievke mäkkú zeleninu aj šošovicu, pridáme soľ, párky a premiešame.
Môžeme podávať s pečivom či chlebíkom.
Polievku ozdobíme vňaťou z mrkvy alebo petržlenu.
Keď som robila túto polievku s klobásou, tak klobásku som opražila pred vložením zeleniny. Postup je ten istý.
Komentáre