Preskočiť na hlavný obsah

Domáca kyslá kapusta

 


Určite mi dá každý z vás za pravdu, že čo je doma urobené je najlepšie.

A týka sa to určite aj domácej kyslej kapusty.

Kyslá kapusta je vlastne kvasená - fermentovaná biela hlávková kapusta.

Kvasenú kapustu poznali už v staroveku Rimania či Gréci a využívali jej zdraviu prospešné látky. 

Moreplavci mali na svojich lodiach kyslú kapustu, vďaka ktorej mali dostatočný príjem vitamínu C.

Vedeli ste, že cca 56 gramov kyslej kapusty sa vyrovná baleniu probiotík so 100 kapsulami?

A povedzme si úprimne, čo je lacnejšie a najmä zdravšie?

Naši predkovia využívali kyslú kapustu vo svojich pokrmoch pretože v zimných mesiacoch nebolo čerstvého ovocia či zeleniny.

My si kupujeme nedozreté ovocie, ktoré k nám putuje zo vzdialených štátov a veríme, že nám dodá vitamíny a práve domáca kvasená kyslá kapusta je ideálna pre naše zdravie, dokonalá v boji proti chorobám.

Kvasením vznikajú zdraviu prospešné a potrebné probiotiká 

Kyslá kapusta obsahuje:

🟢 telu prospešné probiotiká

🟢 vitamíny C, B (dokonca B12 ktorý sa v inej rastline nenachádza), minerály ako zinok, horčík, fluor, železo, draslík

🟢 vysoký obsah vlákniny

🟢 antioxidanty

🟢 zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela

🟢 znižuje krvný tlak

🟢 podporuje látkovú výmenu

🟢 zvyšuje imunitu

🟢 znižuje riziká rakoviny

🟢 zlepšuje poruchy trávenia

🟢 bojuje s bakteriálnymi infekciami

🟢 znižuje príznaky ekzému

🟢 účinná pri reume a artritíde 

🟢 zmierňuje zápal v tele

Viem, že by sa o kyslej kapuste a jej výhodách prečo ju zaradiť do nášho jedálnička, ešte veľa dalo písať, no prejdime na samotný recept.

Množstvo záleží od veľkosti súdka, kde kapustu natlačíme a bude fermentovať, teda kvasiť.

Potrebujeme:

10 kg biela hlávková kapusta

2 ks veľká cibuľa

20 ks čierne korenie

10 ks nové korenie

10 Pl soľ

2,5 Pl rasca celá

2 ks bobkový list

1 ks jablko (nemusí byť) 


Kapustu si kúpime nastrúhanú, alebo doma si nastrúhame.


Pridáme ostatné ingrediencie.

Všetko zamiešame. My kapustu miešame v dobre umytej vani.

Necháme pustiť vodu (približne hodinu necháme kapustu odstáť) a následne kapustu natlačíme do súdka.

Ktoré nemá súdok, kľudne si kapustu naložte do pohárov od zaváraniny.

Kapustu zaťažíme a nalejeme vodu, ktorá nám ostala. 

Kapusta musí byť ponorená.

Zavrieme súdok a zalejeme žľab vodou. Položíme na teplé miesto.

Vodu je potrebné kontrolovať a prípadne dolievať.

Kapusta kvasí cca tri týždne až mesiac. 

Po uplynutí času, premiestnime súdok na chladné miesto.

Vychutnávame zdravú kyslú kapustu. 


Dobrú zdravú chuť 

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Prosím o radu. Robím z toho cesta záviny, všetkým veľmi chutia, len cesto mám také trocha hutnejšie, aj keď vykysnuté je dosť, hotový závin mám taký kompaktnejší, tuhší, chcela by som ho mať trocha nadýchaný. Neviem, kde robímm chybu: keď to robím z čerstvo dokŕmeného, tak sa mi to zdá také isté ako keď s týždeň nedokŕmeného.Alebo môže to byť tým? Nemám pripať viac oleja? Vopred dakujem za rady.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o univerzálne cesto.
Je dôležité mať dobrý kvalitný kvások či už lievito madre alebo ražný kvások. Môže byť chýba v slabom kvásku aj keď ho nakŕmite. Treba kvásku dopriať uzdravavaciu kúru. Ak cesto hutné, je možnosť priliať tekutinu. Držím palce nech sa koláč vydarí ☺️. Prajem pekný zvyšok dňa Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne