Určite mi dá každý z vás za pravdu, že čo je doma urobené je najlepšie.
A týka sa to určite aj domácej kyslej kapusty.
Kyslá kapusta je vlastne kvasená - fermentovaná biela hlávková kapusta.
Kvasenú kapustu poznali už v staroveku Rimania či Gréci a využívali jej zdraviu prospešné látky.
Moreplavci mali na svojich lodiach kyslú kapustu, vďaka ktorej mali dostatočný príjem vitamínu C.
Vedeli ste, že cca 56 gramov kyslej kapusty sa vyrovná baleniu probiotík so 100 kapsulami?
A povedzme si úprimne, čo je lacnejšie a najmä zdravšie?
Naši predkovia využívali kyslú kapustu vo svojich pokrmoch pretože v zimných mesiacoch nebolo čerstvého ovocia či zeleniny.
My si kupujeme nedozreté ovocie, ktoré k nám putuje zo vzdialených štátov a veríme, že nám dodá vitamíny a práve domáca kvasená kyslá kapusta je ideálna pre naše zdravie, dokonalá v boji proti chorobám.
Kvasením vznikajú zdraviu prospešné a potrebné probiotiká
Kyslá kapusta obsahuje:
🟢 telu prospešné probiotiká
🟢 vitamíny C, B (dokonca B12 ktorý sa v inej rastline nenachádza), minerály ako zinok, horčík, fluor, železo, draslík
🟢 vysoký obsah vlákniny
🟢 antioxidanty
🟢 zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela
🟢 znižuje krvný tlak
🟢 podporuje látkovú výmenu
🟢 zvyšuje imunitu
🟢 znižuje riziká rakoviny
🟢 zlepšuje poruchy trávenia
🟢 bojuje s bakteriálnymi infekciami
🟢 znižuje príznaky ekzému
🟢 účinná pri reume a artritíde
🟢 zmierňuje zápal v tele
Viem, že by sa o kyslej kapuste a jej výhodách prečo ju zaradiť do nášho jedálnička, ešte veľa dalo písať, no prejdime na samotný recept.
Množstvo záleží od veľkosti súdka, kde kapustu natlačíme a bude fermentovať, teda kvasiť.
Potrebujeme:
10 kg biela hlávková kapusta
2 ks veľká cibuľa
20 ks čierne korenie
10 ks nové korenie
10 Pl soľ
2,5 Pl rasca celá
2 ks bobkový list
1 ks jablko (nemusí byť)
Kapustu si kúpime nastrúhanú, alebo doma si nastrúhame.
Pridáme ostatné ingrediencie.
Všetko zamiešame. My kapustu miešame v dobre umytej vani.
Necháme pustiť vodu (približne hodinu necháme kapustu odstáť) a následne kapustu natlačíme do súdka.
Ktoré nemá súdok, kľudne si kapustu naložte do pohárov od zaváraniny.
Kapustu zaťažíme a nalejeme vodu, ktorá nám ostala.
Kapusta musí byť ponorená.
Zavrieme súdok a zalejeme žľab vodou. Položíme na teplé miesto.
Vodu je potrebné kontrolovať a prípadne dolievať.
Kapusta kvasí cca tri týždne až mesiac.
Po uplynutí času, premiestnime súdok na chladné miesto.
Vychutnávame zdravú kyslú kapustu.
Komentáre
Je dôležité mať dobrý kvalitný kvások či už lievito madre alebo ražný kvások. Môže byť chýba v slabom kvásku aj keď ho nakŕmite. Treba kvásku dopriať uzdravavaciu kúru. Ak cesto hutné, je možnosť priliať tekutinu. Držím palce nech sa koláč vydarí ☺️. Prajem pekný zvyšok dňa Slávka