Preskočiť na hlavný obsah

Domáca kyslá kapusta

 


Určite mi dá každý z vás za pravdu, že čo je doma urobené je najlepšie.

A týka sa to určite aj domácej kyslej kapusty.

Kyslá kapusta je vlastne kvasená - fermentovaná biela hlávková kapusta.

Kvasenú kapustu poznali už v staroveku Rimania či Gréci a využívali jej zdraviu prospešné látky. 

Moreplavci mali na svojich lodiach kyslú kapustu, vďaka ktorej mali dostatočný príjem vitamínu C.

Vedeli ste, že cca 56 gramov kyslej kapusty sa vyrovná baleniu probiotík so 100 kapsulami?

A povedzme si úprimne, čo je lacnejšie a najmä zdravšie?

Naši predkovia využívali kyslú kapustu vo svojich pokrmoch pretože v zimných mesiacoch nebolo čerstvého ovocia či zeleniny.

My si kupujeme nedozreté ovocie, ktoré k nám putuje zo vzdialených štátov a veríme, že nám dodá vitamíny a práve domáca kvasená kyslá kapusta je ideálna pre naše zdravie, dokonalá v boji proti chorobám.

Kvasením vznikajú zdraviu prospešné a potrebné probiotiká 

Kyslá kapusta obsahuje:

🟢 telu prospešné probiotiká

🟢 vitamíny C, B (dokonca B12 ktorý sa v inej rastline nenachádza), minerály ako zinok, horčík, fluor, železo, draslík

🟢 vysoký obsah vlákniny

🟢 antioxidanty

🟢 zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela

🟢 znižuje krvný tlak

🟢 podporuje látkovú výmenu

🟢 zvyšuje imunitu

🟢 znižuje riziká rakoviny

🟢 zlepšuje poruchy trávenia

🟢 bojuje s bakteriálnymi infekciami

🟢 znižuje príznaky ekzému

🟢 účinná pri reume a artritíde 

🟢 zmierňuje zápal v tele

Viem, že by sa o kyslej kapuste a jej výhodách prečo ju zaradiť do nášho jedálnička, ešte veľa dalo písať, no prejdime na samotný recept.

Množstvo záleží od veľkosti súdka, kde kapustu natlačíme a bude fermentovať, teda kvasiť.

Potrebujeme:

10 kg biela hlávková kapusta

2 ks veľká cibuľa

20 ks čierne korenie

10 ks nové korenie

10 Pl soľ

2,5 Pl rasca celá

2 ks bobkový list

1 ks jablko (nemusí byť) 


Kapustu si kúpime nastrúhanú, alebo doma si nastrúhame.


Pridáme ostatné ingrediencie.

Všetko zamiešame. My kapustu miešame v dobre umytej vani.

Necháme pustiť vodu (približne hodinu necháme kapustu odstáť) a následne kapustu natlačíme do súdka.

Ktoré nemá súdok, kľudne si kapustu naložte do pohárov od zaváraniny.

Kapustu zaťažíme a nalejeme vodu, ktorá nám ostala. 

Kapusta musí byť ponorená.

Zavrieme súdok a zalejeme žľab vodou. Položíme na teplé miesto.

Vodu je potrebné kontrolovať a prípadne dolievať.

Kapusta kvasí cca tri týždne až mesiac. 

Po uplynutí času, premiestnime súdok na chladné miesto.

Vychutnávame zdravú kyslú kapustu. 


Dobrú zdravú chuť 

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Prosím o radu. Robím z toho cesta záviny, všetkým veľmi chutia, len cesto mám také trocha hutnejšie, aj keď vykysnuté je dosť, hotový závin mám taký kompaktnejší, tuhší, chcela by som ho mať trocha nadýchaný. Neviem, kde robímm chybu: keď to robím z čerstvo dokŕmeného, tak sa mi to zdá také isté ako keď s týždeň nedokŕmeného.Alebo môže to byť tým? Nemám pripať viac oleja? Vopred dakujem za rady.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o univerzálne cesto.
Je dôležité mať dobrý kvalitný kvások či už lievito madre alebo ražný kvások. Môže byť chýba v slabom kvásku aj keď ho nakŕmite. Treba kvásku dopriať uzdravavaciu kúru. Ak cesto hutné, je možnosť priliať tekutinu. Držím palce nech sa koláč vydarí ☺️. Prajem pekný zvyšok dňa Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Černicový džem

  Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke? Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov. Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary. Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy..... Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu. Potrebujeme: 1kg černíc 500 gramov kryštálový cukor Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme. Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš. Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala. Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba ...