Preskočiť na hlavný obsah

Domáci černicový likér

 


Leto patrí čerstvému na slniečku dozretému ovociu.

Medzi zdraviu prospešné poklady na záhradke patria neodmysliteľne aj černice. 

Kto má to šťastie, že má kúsok zeme kde si vychutná domáce plody svojej usilovnosti vo forme ovocia a zeleniny, určite má okrem iného jahody, maliny...ak nemáte černice, dala by som im určite šancu nech robia radosť aj úžitok.

Máme beztŕňové a lepšie sme si nemohli vybrať.

Dozrievajú postupne, čiže celé leto máme černice v záhradke.

Obsahujú:

🟣 vitamíny

🟣 kyselinu listovú

🟣 vlákninu

🟣 minerálne látky

🟣 flavonoidy 

Černice 

👉 posilňujú imunitný systém

👉 pomáhajú proti kašľu i zachrípnutiu 

👉 chránia pred rakovinou 

👉 zabraňujú vzniku aterosklerózy 

👉 pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť proti stresu 

👉 zlepšujú zrak i pokožku 


Ak už máme doma uvarený džem, sirup,  upečený koláč alebo zákusok, skúste si pripraviť domáci černicový likér.

Potrebujeme:

1 kg černice

1 liter (r)umu 

500 až 700 gramov kryštálový cukor 

Množstvo cukru záleží od sladkosti černíc, či našich chuťových preferencií.

Najprv treba s menším množstvom cukru a keď nám bude likér málo sladký, cukor počas procesu dosypeme.

Černice si opatrne opláchneme, ale nie je to nutné.


Preložíme odvážené množstvo do poháru, zasypeme cukrom a nalejeme rum.
Premiešame a pohár odložíme na slnečné miesto.


Takto necháme užívať černiciam slniečko mesiac. Raz za čas premiešame aby sa cukor lepšie rozpustil.

Po mesiaci zlejeme cez husté sitko do pripravenej fľaše.

Dáme do chladničky a neskôr si vychutnáme sladký skvelý domáci černicový likér.


Na zdravie 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese