Leto patrí čerstvému na slniečku dozretému ovociu.
Medzi zdraviu prospešné poklady na záhradke patria neodmysliteľne aj černice.
Kto má to šťastie, že má kúsok zeme kde si vychutná domáce plody svojej usilovnosti vo forme ovocia a zeleniny, určite má okrem iného jahody, maliny...ak nemáte černice, dala by som im určite šancu nech robia radosť aj úžitok.
Máme beztŕňové a lepšie sme si nemohli vybrať.
Dozrievajú postupne, čiže celé leto máme černice v záhradke.
Obsahujú:
🟣 vitamíny
🟣 kyselinu listovú
🟣 vlákninu
🟣 minerálne látky
🟣 flavonoidy
Černice
👉 posilňujú imunitný systém
👉 pomáhajú proti kašľu i zachrípnutiu
👉 chránia pred rakovinou
👉 zabraňujú vzniku aterosklerózy
👉 pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť proti stresu
👉 zlepšujú zrak i pokožku
Ak už máme doma uvarený džem, sirup, upečený koláč alebo zákusok, skúste si pripraviť domáci černicový likér.
Potrebujeme:
1 kg černice
1 liter (r)umu
500 až 700 gramov kryštálový cukor
Množstvo cukru záleží od sladkosti černíc, či našich chuťových preferencií.
Najprv treba s menším množstvom cukru a keď nám bude likér málo sladký, cukor počas procesu dosypeme.
Černice si opatrne opláchneme, ale nie je to nutné.
Komentáre