Preskočiť na hlavný obsah

Domáci termix

 


Aj vy si pamätáte na skvelú chuť termixu v našom detstve? 

Malý hranatý kelímok so sladkou tvrahovou náplňou s príchuťou čokoláda či vanilka.

Teraz dostať kúpiť aj rôzne iné príchute ako jahoda, pistácie a podobne.

Ak skúšate radi tiež rôzne recepty a uprednostňujete domáce pred kupovaným produktom, určite vyskúšajte domáci termix.

Skúsila som hneď obe bežné chute  - vanilkový aj čokoládový termix a určite budú častejšie čakať v chladničke na mlsné jazýčky.

Základné ingrediencie je puding uvarený a rozotierateľný (nehrudkový) tvaroh.

Puding môžeme použiť jahodový, pistáciový, či kávový. Chuť termixu záleží od použitého pudingu. 

Pri vanilkovej verzii nahradíme 1 pl cukru vanilkovým cukrom.

Keď máme chuť na čokoládový termix, pridáme do uvareného čokoládového pudingu 1 pl kakaa.

Ak chceme vyskúšať kávový termix, tak do kávového pudingu zamiešame instantnú kávu. 

Potrebujeme:

500 ml mlieko

1 ks puding v prášku

2 - 3 Pl kryštálový cukor 

500 gramov nehrudkový tvaroh

Puding vždy použijeme podľa zvolenej chuti termixu.

Uvaríme si puding podľa návodu.

Do ešte teplého pudingu zamiešame tvaroh.

Najlepšie sa nám bude miešať s metličkou.

Vôbec sa nemusíte obávať, že sa puding s tvarohom zrazí.

Necháme vychladnúť a misky s termixom dáme do chladničky. 




Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Ahoj Slávka, termix vyskúšaný a lepší ako kupovaný.
Slávka napísal(a)…
Zdravím, ďakujem krásne za milý komentár. Som rada, že chutilo. Prajem príjemný deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz