Opäť som si listovala v mojej najobľúbenejšej a najvzácnejšej kuchárskej knihe po mojej babke a uvidela som názov receptu mrkvové pečivo. Vykľul sa z neho recept na mrkvové šatôčky.
Keďže som mala všetky suroviny doma, netrvalo dlho a o chvíľu sme mali skvelé koláčiky ku kávičke.
Originál receptu nájdete dole pod fotkami. Je tam aj recept s uvarenou mrkvou.
V knihe sú zaujímavé pracovné postupy ako napríklad "vyvaľkáme cesto na hrúbku stebla"
Do cesta nejde žiaden cukor, tak som niekoľko kúskov vyskúšala len ako sušienky neplnené a aj tie chutili skvele. Pridaním celého maku by chuťovo boli veľmi blízke známej chuťovke k TV.
Pri zámene bielej múky za špaldovú, budeme mať zdravšiu alternatívu šatôčiek.
Potrebujeme:
250 gramov polohrubá múka
120 gramov maslo
120 gramov najemno nastrúhanej mrkvy
1/2 balíčka prášku do pečiva
Plnka: slivkový lekvár alebo iný hustý lekvár
maková/orechová plnka - viď recept na blogu
https://receptyslavkycoolinarky.blogspot.com/2021/01/najlepsia-makova-plnka-do-zavinu.html?m=1
V miske zmiešame ingrediencie na cesto.
Rozvaľkáme cesto na hrúbku stebla. Ja som vaľkala asi na 2 až 3 milimetre.
Radielkom si cesto rozdelíme na štvorčeky a na každý štvorček položíme lekvár, či plnku.
Uzatvoríme na rôzne spôsoby ako nám vyhovuje a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Mrkvové šatôčky uskladníme v dózičke, ak teda nejaké ostanú.
Komentáre