Preskočiť na hlavný obsah

Mrkvové šatôčky

 

Opäť som si listovala v mojej najobľúbenejšej a najvzácnejšej kuchárskej knihe po mojej babke a uvidela som názov receptu mrkvové pečivo. Vykľul sa z neho recept na mrkvové šatôčky.

Keďže som mala všetky suroviny doma, netrvalo dlho a o chvíľu sme mali skvelé koláčiky ku kávičke.

Originál receptu nájdete dole pod fotkami. Je tam aj recept s uvarenou mrkvou.

V knihe sú zaujímavé pracovné postupy ako napríklad "vyvaľkáme cesto na hrúbku stebla" 

Do cesta nejde žiaden cukor, tak som niekoľko kúskov vyskúšala len ako sušienky neplnené a aj tie chutili skvele. Pridaním celého maku by chuťovo boli veľmi blízke známej chuťovke k TV.

Pri zámene bielej múky za špaldovú, budeme mať zdravšiu alternatívu šatôčiek.

Potrebujeme:

250 gramov polohrubá múka

120 gramov maslo

120 gramov najemno nastrúhanej mrkvy

1/2 balíčka prášku do pečiva

Plnka: slivkový lekvár alebo iný hustý lekvár

maková/orechová plnka - viď recept na blogu

https://receptyslavkycoolinarky.blogspot.com/2021/01/najlepsia-makova-plnka-do-zavinu.html?m=1

V miske zmiešame ingrediencie na cesto.


Rozvaľkáme cesto na hrúbku stebla. Ja som vaľkala asi na 2 až 3 milimetre.


Radielkom si cesto rozdelíme na štvorčeky a na každý štvorček položíme lekvár, či plnku.

Uzatvoríme na rôzne spôsoby ako nám vyhovuje a ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 minút.


Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Mrkvové šatôčky uskladníme v dózičke, ak teda nejaké ostanú.





Dobrú chuť




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...