Preskočiť na hlavný obsah

Domáci termix

 


Aj vy si pamätáte na skvelú chuť termixu v našom detstve? 

Malý hranatý kelímok so sladkou tvrahovou náplňou s príchuťou čokoláda či vanilka.

Teraz dostať kúpiť aj rôzne iné príchute ako jahoda, pistácie a podobne.

Ak skúšate radi tiež rôzne recepty a uprednostňujete domáce pred kupovaným produktom, určite vyskúšajte domáci termix.

Skúsila som hneď obe bežné chute  - vanilkový aj čokoládový termix a určite budú častejšie čakať v chladničke na mlsné jazýčky.

Základné ingrediencie je puding uvarený a rozotierateľný (nehrudkový) tvaroh.

Puding môžeme použiť jahodový, pistáciový, či kávový. Chuť termixu záleží od použitého pudingu. 

Pri vanilkovej verzii nahradíme 1 pl cukru vanilkovým cukrom.

Keď máme chuť na čokoládový termix, pridáme do uvareného čokoládového pudingu 1 pl kakaa.

Ak chceme vyskúšať kávový termix, tak do kávového pudingu zamiešame instantnú kávu. 

Potrebujeme:

500 ml mlieko

1 ks puding v prášku

2 - 3 Pl kryštálový cukor 

500 gramov nehrudkový tvaroh

Puding vždy použijeme podľa zvolenej chuti termixu.

Uvaríme si puding podľa návodu.

Do ešte teplého pudingu zamiešame tvaroh.

Najlepšie sa nám bude miešať s metličkou.

Vôbec sa nemusíte obávať, že sa puding s tvarohom zrazí.

Necháme vychladnúť a misky s termixom dáme do chladničky. 




Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Ahoj Slávka, termix vyskúšaný a lepší ako kupovaný.
Slávka napísal(a)…
Zdravím, ďakujem krásne za milý komentár. Som rada, že chutilo. Prajem príjemný deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese