Preskočiť na hlavný obsah

Tekutý karamel

 


Ak ste ešte nevyskúšali pripraviť domáci karamel, určite tak urobte.

Tá skvelá vôňa, ktorá sa šíri pri jeho zrode keď sa roztápa cukor a mení sa na úžasný karamel... 

Vďaka smotane na šľahanie a maslu vznikne vlastne omáčka, ktorá je skvelá na dokončenie akéhokoľvek dezertu ako napríklad cheesecake, créme brûllée, tartaletky, muffiny - cup cakes, zmrzlina, palacinky, torty, profitelorky,...

A viete ako chutí najviac? 

Vyjedanie "na tajnáša", lebo zakázané chutí najlepšie. 

Pridaním štipku soli do karamelu nás vynesie do dokonalej dimenzie chuti.

Dám vám malý typ: po vyliatí karamelu do pohárika, hrniec neúmyvajte. Nalejte mlieko a nechajte karamel rozpustiť. A máme karamelové mlieko. 

Pri príprave karamelu je veľmi dôležité, aby ingrediencie mali izbovú teplotu. 

Pri práci s horúcim s karamelom musíme dávať pozor aby nás neoprskal. 

Potrebujeme: 

250 gramov kryštálový cukor

250 gramov smotana na šľahanie

20 gramov maslo

Pri verzii slaný karamel pridáme 1/2 čl soľ (alebo podľa chuti)


Cukor si nasypeme do hrnca a začneme pomaly zohrievať.


Keď sa začne roztápať, môžeme premiešať.


Keď je cukor roztopený, pomaly opatrne prilievame smotanu na šľahanie.

Nezľaknite sa, zmes začne peniť. Keby sme použili studenú smotanu, karamel by bol všade ale nie v hrnci. 


Rozmiešame smotanu. Ak máme hrudky karamelu, v horúcej tekutine sa nám roztopia. Prípadne väčšie kúsky vyberieme dierovanou lyžicou.

Pridáme maslo a rozmiešame na hladký karamel. 

Soľ sa pridáva po odstavení zo sporáka.


Ak sa vám zdá karamel príliš riedky, nebojte sa, chladnutím zhustne. 

Nalejeme do misky, či fľaše ktorá sa dá uzatvoriť. Záleží či karamel použijeme hneď alebo sme si ho urobili do zásoby. 


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Už na prvý pohľad vyzerá excelentne
Slávka napísal(a)…
Ďakujem krásne za pochvalu. Prajem príjemný deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz