Ak ste ešte nevyskúšali pripraviť domáci karamel, určite tak urobte.
Tá skvelá vôňa, ktorá sa šíri pri jeho zrode keď sa roztápa cukor a mení sa na úžasný karamel...
Vďaka smotane na šľahanie a maslu vznikne vlastne omáčka, ktorá je skvelá na dokončenie akéhokoľvek dezertu ako napríklad cheesecake, créme brûllée, tartaletky, muffiny - cup cakes, zmrzlina, palacinky, torty, profitelorky,...
A viete ako chutí najviac?
Vyjedanie "na tajnáša", lebo zakázané chutí najlepšie.
Pridaním štipku soli do karamelu nás vynesie do dokonalej dimenzie chuti.
Dám vám malý typ: po vyliatí karamelu do pohárika, hrniec neúmyvajte. Nalejte mlieko a nechajte karamel rozpustiť. A máme karamelové mlieko.
Pri príprave karamelu je veľmi dôležité, aby ingrediencie mali izbovú teplotu.
Pri práci s horúcim s karamelom musíme dávať pozor aby nás neoprskal.
Potrebujeme:
250 gramov kryštálový cukor
250 gramov smotana na šľahanie
20 gramov maslo
Pri verzii slaný karamel pridáme 1/2 čl soľ (alebo podľa chuti)
Cukor si nasypeme do hrnca a začneme pomaly zohrievať.
Keď sa začne roztápať, môžeme premiešať.
Keď je cukor roztopený, pomaly opatrne prilievame smotanu na šľahanie.
Nezľaknite sa, zmes začne peniť. Keby sme použili studenú smotanu, karamel by bol všade ale nie v hrnci.
Komentáre