Preskočiť na hlavný obsah

Tekutý karamel

 


Ak ste ešte nevyskúšali pripraviť domáci karamel, určite tak urobte.

Tá skvelá vôňa, ktorá sa šíri pri jeho zrode keď sa roztápa cukor a mení sa na úžasný karamel... 

Vďaka smotane na šľahanie a maslu vznikne vlastne omáčka, ktorá je skvelá na dokončenie akéhokoľvek dezertu ako napríklad cheesecake, créme brûllée, tartaletky, muffiny - cup cakes, zmrzlina, palacinky, torty, profitelorky,...

A viete ako chutí najviac? 

Vyjedanie "na tajnáša", lebo zakázané chutí najlepšie. 

Pridaním štipku soli do karamelu nás vynesie do dokonalej dimenzie chuti.

Dám vám malý typ: po vyliatí karamelu do pohárika, hrniec neúmyvajte. Nalejte mlieko a nechajte karamel rozpustiť. A máme karamelové mlieko. 

Pri príprave karamelu je veľmi dôležité, aby ingrediencie mali izbovú teplotu. 

Pri práci s horúcim s karamelom musíme dávať pozor aby nás neoprskal. 

Potrebujeme: 

250 gramov kryštálový cukor

250 gramov smotana na šľahanie

20 gramov maslo

Pri verzii slaný karamel pridáme 1/2 čl soľ (alebo podľa chuti)


Cukor si nasypeme do hrnca a začneme pomaly zohrievať.


Keď sa začne roztápať, môžeme premiešať.


Keď je cukor roztopený, pomaly opatrne prilievame smotanu na šľahanie.

Nezľaknite sa, zmes začne peniť. Keby sme použili studenú smotanu, karamel by bol všade ale nie v hrnci. 


Rozmiešame smotanu. Ak máme hrudky karamelu, v horúcej tekutine sa nám roztopia. Prípadne väčšie kúsky vyberieme dierovanou lyžicou.

Pridáme maslo a rozmiešame na hladký karamel. 

Soľ sa pridáva po odstavení zo sporáka.


Ak sa vám zdá karamel príliš riedky, nebojte sa, chladnutím zhustne. 

Nalejeme do misky, či fľaše ktorá sa dá uzatvoriť. Záleží či karamel použijeme hneď alebo sme si ho urobili do zásoby. 


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Už na prvý pohľad vyzerá excelentne
Slávka napísal(a)…
Ďakujem krásne za pochvalu. Prajem príjemný deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese