Preskočiť na hlavný obsah

Paštéta z kuracích pečienok

 


Kto má rád pečienky, určite si pochutí na domácej paštéte z kuracích pečienok.

Pridať môžeme kačacie pečienky, či pečienky morčacie. 

Zaujímavé chute dosiahneme pridaním rôznych korenín, byliniek čili papričky či brusníc.

Ja som použila pri tepelnej príprave bravčovú masť, každý si zvolí tuk ako je zvyknutý ako napríklad olej, maslo či olivový olej. 

Doma som mala otvorený rum (tuzemský um), pridať môžete brandy, cherry, koňak... alebo alkohol môžeme aj vynechať 

Jednoduchý recept, ktorý určite využijete pri príležitosti osláv, sviatkov, či pre návštevu blízkych alebo priateľov len tak ako pohostenie.

Potrebujeme:

500 gramov kuracie pečienky (dve balenia chladených pečienok) 

1 ks stredne veľká cibuľa 

2 Pl bravčová masť 

1 čl tymián (použila som citrónový)

2 Pl rum 

1 čl zarovnaná sušený cesnak (môžeme použiť 1 ks strúčik čerstvého cesnaku) 

1 čl soľ

štipka mleté čierne korenie 

Na dokončenie: 

100 gramov maslo

100 ml smotana na šľahanie 


Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme na tuku.  

Pečienky si opláchneme, očistíme a restujeme na cibuli pokiaľ nie je vnútri surová.

Pridáme bylinky, rum, korenie a iné nami zvolené ingrediencie. Soľ pridáme úplne na konci. 

Keď je pečienka hotová, preložíme ju do mixéra, pridáme maslo a smotanu na šľahanie a rozmixujeme na hladkú konzistenciu. 

Ak sa nám zdá hmota hustá, pridáme smotanu alebo tuk z hrnca kde sme pečienky smažili. 

Paštétu môžeme naliať do uzatváratelnej nádoby, alebo do pohárikov s vrchnákom. Keď použijeme pekný vrchnák, môžeme paštétu použiť aj ako darček.

Na paštétu nalejeme roztopený tuk ako maslo, bravčová masť či kačacia a podobne.

Masť nám paštétu konzervuje a zvrchu neobschne. 

Po vychladnutí paštéty necháme odležať do chladničky kde sa chute prepoja.

Podávame s pečivom, ozdobené bylinkami, brusnicami,... Ja som použila pri servírovaní pečivo a domáci kváskový ražný chlebík (recept na blogu 😉)



                              Dobrú chuť 

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Výborný recept, paštéta chutila
Slávka napísal(a)…
Ďakujem krásne za pochvalu, teším sa že chutila.
Prajem všetko dobré, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz