Preskočiť na hlavný obsah

Paštéta z kuracích pečienok

 


Kto má rád pečienky, určite si pochutí na domácej paštéte z kuracích pečienok.

Pridať môžeme kačacie pečienky, či pečienky morčacie. 

Zaujímavé chute dosiahneme pridaním rôznych korenín, byliniek čili papričky či brusníc.

Ja som použila pri tepelnej príprave bravčovú masť, každý si zvolí tuk ako je zvyknutý ako napríklad olej, maslo či olivový olej. 

Doma som mala otvorený rum (tuzemský um), pridať môžete brandy, cherry, koňak... alebo alkohol môžeme aj vynechať 

Jednoduchý recept, ktorý určite využijete pri príležitosti osláv, sviatkov, či pre návštevu blízkych alebo priateľov len tak ako pohostenie.

Potrebujeme:

500 gramov kuracie pečienky (dve balenia chladených pečienok) 

1 ks stredne veľká cibuľa 

2 Pl bravčová masť 

1 čl tymián (použila som citrónový)

2 Pl rum 

1 čl zarovnaná sušený cesnak (môžeme použiť 1 ks strúčik čerstvého cesnaku) 

1 čl soľ

štipka mleté čierne korenie 

Na dokončenie: 

100 gramov maslo

100 ml smotana na šľahanie 


Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme na tuku.  

Pečienky si opláchneme, očistíme a restujeme na cibuli pokiaľ nie je vnútri surová.

Pridáme bylinky, rum, korenie a iné nami zvolené ingrediencie. Soľ pridáme úplne na konci. 

Keď je pečienka hotová, preložíme ju do mixéra, pridáme maslo a smotanu na šľahanie a rozmixujeme na hladkú konzistenciu. 

Ak sa nám zdá hmota hustá, pridáme smotanu alebo tuk z hrnca kde sme pečienky smažili. 

Paštétu môžeme naliať do uzatváratelnej nádoby, alebo do pohárikov s vrchnákom. Keď použijeme pekný vrchnák, môžeme paštétu použiť aj ako darček.

Na paštétu nalejeme roztopený tuk ako maslo, bravčová masť či kačacia a podobne.

Masť nám paštétu konzervuje a zvrchu neobschne. 

Po vychladnutí paštéty necháme odležať do chladničky kde sa chute prepoja.

Podávame s pečivom, ozdobené bylinkami, brusnicami,... Ja som použila pri servírovaní pečivo a domáci kváskový ražný chlebík (recept na blogu 😉)



                              Dobrú chuť 

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Výborný recept, paštéta chutila
Slávka napísal(a)…
Ďakujem krásne za pochvalu, teším sa že chutila.
Prajem všetko dobré, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Černicový džem

  Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke? Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov. Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary. Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy..... Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu. Potrebujeme: 1kg černíc 500 gramov kryštálový cukor Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme. Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš. Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala. Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba ...