Hlavnou zložkou je avokádo - plod Hruškovca amerického.
Guacamole poznáme ako salsu, nátierku či dip.
Recept môže mať rôzne obmeny, ale základ tvorí avokádo, cibuľa, cesnak, soľ korenie a limetka ktorá zároveň zabraňuje oxidácii avokáda. To znamená, že avokádo ostane krásne zelené.
Originál recept na guacamole nie je, nakoľko už v samotnom Mexiku sa líši zloženie ingrediencií podľa časti krajiny. Niekde pridávajú aj jogurt či kyslú smotanu.
Aj v iných krajinách majú svoje gaucamole pod iným názvom. Napríklad vo Venezuele majú guasacca, či mantequilla de pobre.
Nech si pochúťku z avokáda nazveme ako sa nám páči, hlavné je že si urobíme chutné raňajky, alebo pripravíme skvelé pohostenie pre návštevu.
Potrebujeme:
1 ks avokádo
šťava z limetky
polovica červenej cibule najemno nakrájanú
strúčik cesnaku
3 - 4 ks malých paradajok
soľ, mleté čierne korenie
Pripravíme si suroviny.
Avokádo si rozrežeme, pomocou polievkovej lyžice vydlabeme vnútro, kôstku vyberieme a dužinu roztlačíme vidličkou. Pridáme cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a šťavu z limetky (podľa chuti). Poriadne premiešame a nakoniec zamiešame nakrájané paradajky.
Podávame s pečivom, tortilou, ....
TIP:
Kôstku môžeme nastrúhať a pridať do smoothies alebo jogurtu nakoľko je oveľa zdravšia ako dužina avokáda.
Alebo môžete skúsiť vypestovať vlastný stromček.
Komentáre