Vianoce bez medovníčkov si asi ani nevieme predstaviť. Neodmysliteľnou súčasťou pečenia sú aj tieto voňavé a výborné koláčiky. Každé Vianoce si poviem, že stačí jedná dávka, no keď vidím ako miznú ešte z mriežky kde chladnú, musím vždy aspoň jednu várku medovníčkov upiecť.
A to na zdobenie aj naše obľúbené s lekvárom a vlašskými orechami.
Najdôležitejšie je dodržiavať čas pečenia, aby ostali krásne mäkké.
Zdobenie je skvelý čas ako stráviť spoločnú chvíľu s deťmi a tešiť sa z výsledku.
Medovníky sú hneď mäkké a aj dlho mäkké ostanú, ak teda vôbec ostanú 😊
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky T650
125 gramov tekutý med
125 gramov maslo obyčajné/Hera
3 ks celé vajcia
190 gramov práškový cukor
1 čl sóda bikarbóna
1 čl korenie do perníkov
2 Pl kakao (nemusí byť)
Na zdobenie:
Slivkový lekvár (povidla)
Vlašské orechy
Tuby s cukrárskou farbou na zdobenie
Na vytrážové medovníčky potrebujeme tvrdé cukríky napríklad Bon pari alebo gumené cukríky.
Všetky ingrediencie spolu rukou zmiešame a vypracujeme cesto.
Cesto dáme na chvíľu do chladničky aby sa s ním lepšie pracovalo. Ideálne je ho nechať v chladničke aj celú noc.
Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky.
Necháme chvíľu na linke.
Položíme na pomúčenú dosku, prepracujeme trochu a rozvaľkáme na približne 5 mm hrúbku.
Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary.
Stromčeky, hviezdičky, hríbiky.... ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 6 až 7 minút. Čas je v tomto prípade dôležitý aby medovníčky neboli tvrdé.
Upečené medovníčky môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.
Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Detičky určite s radosťou budú zdobiť medovníčky kedy môžu použiť svoje kreatívne nápady.
Ak sa nám nechce zdobiť alebo chceme netradičné medovníčky, môžeme pred pečením na každý kúsok dať trochu slivkového lekváru (povidla) a vložiť kúsok vlašského orecha.
Vytrážové medovníčky:
Z cesta si pomocou veľkej formičky vykrojíme tvar (anjela, srdce...) Preložíme na plech s papierom na pečenie a na ňom si malou formičkou vykrojíme otvor kde dáme drť z cukríkov alebo gumené cukríky. Ak chceme medovníčky vitrážové zavesiť na stromček, urobíme otvor na špagátik.
Pečieme rovnako ako pri klasických medovníkoch.
Najdôležitejšie je dodržiavať čas pečenia, aby ostali krásne mäkké.
Zdobenie je skvelý čas ako stráviť spoločnú chvíľu s deťmi a tešiť sa z výsledku.
Medovníky sú hneď mäkké a aj dlho mäkké ostanú, ak teda vôbec ostanú 😊
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky T650
125 gramov tekutý med
125 gramov maslo obyčajné/Hera
3 ks celé vajcia
190 gramov práškový cukor
1 čl sóda bikarbóna
1 čl korenie do perníkov
2 Pl kakao (nemusí byť)
Na zdobenie:
Slivkový lekvár (povidla)
Vlašské orechy
Tuby s cukrárskou farbou na zdobenie
Na vytrážové medovníčky potrebujeme tvrdé cukríky napríklad Bon pari alebo gumené cukríky.
Všetky ingrediencie spolu rukou zmiešame a vypracujeme cesto.
Cesto dáme na chvíľu do chladničky aby sa s ním lepšie pracovalo. Ideálne je ho nechať v chladničke aj celú noc.
Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky.
Necháme chvíľu na linke.
Položíme na pomúčenú dosku, prepracujeme trochu a rozvaľkáme na približne 5 mm hrúbku.
Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary.
Stromčeky, hviezdičky, hríbiky.... ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 6 až 7 minút. Čas je v tomto prípade dôležitý aby medovníčky neboli tvrdé.
Upečené medovníčky môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.
Ak sa nám nechce zdobiť alebo chceme netradičné medovníčky, môžeme pred pečením na každý kúsok dať trochu slivkového lekváru (povidla) a vložiť kúsok vlašského orecha.
Vytrážové medovníčky:
Z cesta si pomocou veľkej formičky vykrojíme tvar (anjela, srdce...) Preložíme na plech s papierom na pečenie a na ňom si malou formičkou vykrojíme otvor kde dáme drť z cukríkov alebo gumené cukríky. Ak chceme medovníčky vitrážové zavesiť na stromček, urobíme otvor na špagátik.
Pečieme rovnako ako pri klasických medovníkoch.
Počas pečenia sa cukríky rozpustia, je dôležité nechať tieto medovníčky na papieri na pečenie až kým nevychladnú a hmota cukríkova nestvrdne. Následne opatrne dáme dole z papiera. Po vychladnutí sa nám vytvorí krásna vytráž .
Komentáre