Preskočiť na hlavný obsah

Medovníčky (mäkké hneď po upečení)



Vianoce bez medovníčkov si asi ani nevieme predstaviť. Neodmysliteľnou súčasťou pečenia sú aj tieto voňavé a výborné koláčiky. Každé Vianoce si poviem, že stačí jedná dávka, no keď vidím ako miznú ešte z mriežky kde chladnú, musím vždy aspoň jednu várku medovníčkov upiecť.
A to na zdobenie aj naše obľúbené s lekvárom a vlašskými orechami.

Najdôležitejšie je dodržiavať čas pečenia, aby ostali krásne mäkké.
Zdobenie je skvelý čas ako stráviť spoločnú chvíľu s deťmi a tešiť sa z výsledku.

Medovníky sú hneď mäkké a aj dlho mäkké ostanú, ak teda vôbec ostanú 😊

Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky T650
125 gramov tekutý med
125 gramov maslo obyčajné/Hera
3 ks celé vajcia
190 gramov práškový cukor
1 čl sóda bikarbóna
1 čl korenie do perníkov
2 Pl kakao (nemusí byť)

Na zdobenie:
Slivkový lekvár (povidla)
Vlašské orechy
Tuby s cukrárskou farbou na zdobenie

Na vytrážové medovníčky potrebujeme tvrdé cukríky napríklad Bon pari alebo gumené cukríky. 

Všetky ingrediencie spolu rukou zmiešame a vypracujeme cesto.


Cesto dáme na chvíľu do chladničky aby sa s ním lepšie pracovalo. Ideálne je ho nechať v chladničke aj celú noc.


Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky.
Necháme chvíľu na linke.


Položíme na pomúčenú dosku, prepracujeme trochu a rozvaľkáme na približne 5 mm hrúbku.
Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary.


Stromčeky, hviezdičky, hríbiky.... ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 6 až 7 minút. Čas je v tomto prípade dôležitý aby medovníčky neboli tvrdé.


Upečené medovníčky môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.


Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Detičky určite s radosťou budú zdobiť medovníčky kedy môžu použiť svoje kreatívne nápady.

Ak sa nám nechce zdobiť alebo chceme netradičné medovníčky, môžeme pred pečením na každý kúsok dať trochu slivkového lekváru (povidla)  a vložiť kúsok vlašského orecha.


Vytrážové medovníčky:
Z cesta si pomocou veľkej formičky vykrojíme tvar (anjela, srdce...) Preložíme na plech s papierom na pečenie a na ňom si malou formičkou vykrojíme otvor kde dáme drť z cukríkov alebo gumené cukríky. Ak chceme medovníčky vitrážové zavesiť na stromček, urobíme otvor na špagátik.





Pečieme rovnako ako pri klasických medovníkoch.
Počas pečenia sa cukríky rozpustia, je dôležité nechať tieto medovníčky na papieri na pečenie až kým nevychladnú a hmota cukríkova nestvrdne. Následne opatrne dáme dole z papiera. Po vychladnutí sa nám vytvorí krásna vytráž .




Dobrú sladkú chuť 🍯

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...