Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče.
Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch.
Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku.
Potrebujeme:
200 gramov mletý mak
100 gramov cukor kryštál
100 ml mlieka
1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať
Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉
Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum.
Opäť zamiešame.
Necháme vychladnúť.
Makovú plnku rozotrieme na cesto.
Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla.
Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Komentáre
Pekný deň prajem Slávka