Preskočiť na hlavný obsah

Najlepšia maková plnka do závinu

 


Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče.

Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch.

Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku.


Potrebujeme:

200 gramov mletý mak

100 gramov cukor kryštál

100 ml mlieka

1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať 

Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉


Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum.

Opäť zamiešame.


Necháme vychladnúť.

Makovú plnku rozotrieme na cesto.


Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla.


Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.


Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny.


Druhý som urobila s kakaom.
Ten je jednoduchší.
Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (alebo cukor kryštál), opäť polejeme maslom a zvinieme tak v postupe vyššie.


Pečieme na 180 stupňov celzia približne 25 minút.


Záviny v reze



Dobrú chuť



Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Najlepšia maková plnka 😉
Slávka napísal(a)…
Zdravím, výstižný názov tejto dobroty do závinu 😊
Pekný deň prajem Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p