Chlieb patrí do každodennej súčasti našich životov.
Už od pradávna je základnou potravinou nášho jedálnička.
Prvé chlebíky upiekli pred tisíckami rokov Egypťania v podobe placiek, neskôr vďaka kvaseniu boli chleby nadýchané a dlhšie vydržali. Chlebík bol platidlom pre robotníkov. Bol teda vzácnejší ako čokoľvek iné.
Chlieb sa robil z rôznych zŕn podľa dostupnosti, dokonca podľa postavenia človeka v spoločnosti.
Naši predkovia si chlebík veľmi cenili, robili krížik nielen pri prvom krájaní ale aj napríklad pri vkladaní cesta do ošatky.
Chlieb je Boží dar a v naších končinách bolo privítanie chlebom a soľou prejavom úcty. Pri dôležitých akciách či uvítaní vzácnych hostí táto krásna tradícia sa realizuje aj dnes.
Recept na môj chlebík je inšpirovaný ľudovým vidieckym životom, prevoňaný zlatými klasmi obilia.
A keď sa ma niekto opýta, prečo pečiem doma chlebík, keď si ho môžem kdekoľvek kúpiť tak odpoviem: Okrem zdraviu prospešných benefitov, ktoré prináša kváskový chlebík, žiaden kupovaný nenahradí krásnu vôňu pri jeho pečení, jemný praskot chrumkavej kôrky pri jeho chladnutí a nehovoriac o jemnej nadýchanej striedke ako obláčik.
Chlieb si môžeme vždy upiecť podľa chuti či zásob a vždy bude iný.
Tentokrát som využila v recepte aj ražnú múku, varený zemiak a bravčovú masť.
Rozkvas:
180 gramov vody
150 gramov ražnej múky (chlebova alebo celozrnná múka)
1 Pl ražného kvásku
Cesto:
180 gramov vody
100 gramov polohrubá múka
200 gramov hladká múka
80 gramov varený zemiak
45 gramov bravčová masť
12 gramov (cca 2 čl) soľ
Večer si urobíme rozkvas. Nezľaknite sa, rozkvas z ražnej múky je hustejší.
Necháme cez noc na linke.
Ráno pridáme vodu, múku a necháme hodinu fermentovať.
Pridáme po hodine ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime hladké cesto.
Po pol hodine cesto preložíme. Z jednej strany chytíme cesto a preložíme. Takto urobíme z ľava do prava, z hora dole, z prava do ľava a z dola hore - viď fotky. Takto cesto preložíme každú pol hodinu. Za dve hodiny tak urobíme štyri krát.
Z oboch strán si cesto preložíme cez seba.
Opäť cesto rukami trochu roztiahneme.
Zvinieme do bochníka.
Preložíme do škrobom vysypanej ošatky.
Keď nám cesto zdvojnásobí objem (čas záleží od teploty v miestnosti či sily kvásku) môžeme ho dať piecť.
Ja som si zapla rúru na 250 stupňov celzia, opláchla liatinový pekáč aj vrchnák, cesto si preložila pomocou papiera na pečenie z ošatky do pekáča.
Zakryla vrchnákom a vložila do rúry.
Po 20tich minútach som pekáč odkryla, stiahla teplotu na 200 stupňov a dopekala podľa potreby. Asi 10 minút.
Čas pečenia opäť záleží od veľkosti chlebíka, či teploty v rúre.
Upečený chlieb vyberieme na mriežku.
Môžeme teraz si užívať vôňu chlebíka, počúvať jeho pukanie a netrpezlivo čakať kým vychladne.
Aj keď chlebík narežeme žiletkou, stane sa, že si aj tak praskne po svojom. A v tom je jeho jedinečnosť.
Komentáre