Preskočiť na hlavný obsah

Ľudový chlebík kváskový

 


Chlieb patrí do každodennej súčasti našich životov.

Už od pradávna je základnou potravinou nášho jedálnička.

Prvé chlebíky upiekli pred tisíckami rokov Egypťania v podobe placiek, neskôr vďaka kvaseniu boli chleby nadýchané a dlhšie vydržali. Chlebík bol platidlom pre robotníkov. Bol teda vzácnejší ako čokoľvek iné.

Chlieb sa robil z rôznych zŕn podľa dostupnosti, dokonca podľa postavenia človeka v spoločnosti.

Naši predkovia si chlebík veľmi cenili, robili krížik nielen pri prvom krájaní ale aj napríklad pri vkladaní cesta do ošatky.

Chlieb je Boží dar a v naších končinách bolo privítanie chlebom a soľou prejavom úcty. Pri dôležitých akciách či uvítaní vzácnych hostí táto krásna tradícia sa realizuje aj dnes.

Recept na môj chlebík je inšpirovaný ľudovým vidieckym životom, prevoňaný zlatými klasmi obilia.

A keď sa ma niekto opýta, prečo pečiem doma chlebík, keď si ho môžem kdekoľvek kúpiť tak odpoviem: Okrem zdraviu prospešných benefitov, ktoré prináša kváskový chlebík, žiaden kupovaný nenahradí krásnu vôňu pri jeho pečení, jemný praskot chrumkavej kôrky pri jeho chladnutí a nehovoriac o jemnej nadýchanej striedke ako obláčik.

Chlieb si môžeme vždy upiecť podľa chuti či zásob a vždy bude iný.


Tentokrát som využila v recepte aj ražnú múku, varený zemiak a bravčovú masť.

Rozkvas:

180 gramov vody

150 gramov ražnej múky (chlebova alebo celozrnná múka)

1 Pl ražného kvásku 


Cesto:

180 gramov vody

100 gramov polohrubá múka

200 gramov hladká múka

80 gramov varený zemiak

45 gramov bravčová masť

12 gramov (cca 2 čl) soľ 


Večer si urobíme rozkvas. Nezľaknite sa, rozkvas z ražnej múky je hustejší.


Necháme cez noc na linke.

Ráno pridáme vodu, múku a necháme hodinu fermentovať.



Pridáme po hodine ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime hladké cesto.


Po pol hodine cesto preložíme. Z jednej strany chytíme cesto a preložíme. Takto urobíme z ľava do prava, z hora dole, z prava do ľava a z dola hore - viď fotky. Takto cesto preložíme každú pol hodinu. Za dve hodiny tak urobíme štyri krát. 




Následne cesto preložíme na dosku či podložku a premiesime.
Ak sa nám lepí cesto, ruky si môžeme potrieť olejom, masťou alebo vodou.
Rukami si cesto roztiahneme na podložke.


Z oboch strán si cesto preložíme cez seba.


Opäť cesto rukami trochu roztiahneme.


Zvinieme do bochníka.


Preložíme do škrobom vysypanej ošatky.


Keď nám cesto zdvojnásobí objem (čas záleží od teploty v miestnosti či sily kvásku) môžeme ho dať piecť.

Ja som si zapla rúru na 250 stupňov celzia, opláchla liatinový pekáč aj vrchnák, cesto si preložila pomocou papiera na pečenie z ošatky do pekáča.



Zakryla vrchnákom a vložila do rúry.

Po 20tich minútach som pekáč odkryla, stiahla teplotu na 200 stupňov a dopekala podľa potreby. Asi 10 minút.

Čas pečenia opäť záleží od veľkosti chlebíka, či teploty v rúre.

Upečený chlieb vyberieme na mriežku.

Môžeme teraz si užívať vôňu chlebíka, počúvať jeho pukanie a netrpezlivo čakať kým vychladne.


Aj keď chlebík narežeme žiletkou, stane sa, že si aj tak praskne po svojom. A v tom je jeho jedinečnosť.






Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...