Preskočiť na hlavný obsah

Makové linecké koláčiky




Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc.
Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika.
Prečo dobré neurobiť lepším?
Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii.

Potrebujeme:
350 gramov hladkej múky
250 gramov maslo/Hera
200 gramov práškový cukor
45 gramov mak celý
1/2 sáčku prášku do pečiva
1/2 čl mletej škorice
1 ks celé vajce


 Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto.


Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje.
Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).


 Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta.
Jednotlivé koláčiky spájame džemom alebo plnkou podľa chuti.
Môžeme ozdobiť aj čokoládou, orechom, posypom....




Dobrú chuť



Komentáre

Unknown napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Anonymný napísal(a)…
Výborný recept, robila som minulý rok a práve
som zarobila cesto zas.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem krásne za milý komentár.
Aj u nás sú makové linecké obľúbené.
Prajem krásny deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz

Cestovinový šalát

  Rýchly obed či večera? Cestoviny sú vždy skvelá voľba a keď si pridáme ingrediencie, ktoré máme radi, výborné jedlo máme na stole. A výhodou je, že vždy si môžeme zameniť suroviny podľa chuti. Hodí sa v lete ako svieži pokrm, či príloha ku grilovanému mäsku ale aj v ostatných mesiacoch v roku je skvelou voľbou cestovinový šalát, keď máme chuť na bezmäsité jedlo.  Potrebujeme: 500 gramov obľúbených cestovín 6 ks cherry paradajky 5 ks vajcia uvarené natvrdo 5 ks kyslé uhorky 250 gramov syr Eidam 1 ks malá tatárska omáčka alebo majonéza (čo máme radšej), prípadne pridať biely jogurt 1 ks malá konzerva kukurice 2 Pl nálev z kyslých uhoriek soľ, mleté čierne korenie podľa chuti  Cestoviny si uvaríme podľa návodu.  Všetko si nakrájame nadrobno. Ja som si vajíčka, kyslé uhorky a syr nastrúhala na hrubšom strúhadle. Všetko poriadne premiešame a necháme v chladničke odležať, najlepšie do druhého dňa.  Dobrú chuť