Preskočiť na hlavný obsah

Praclíky s kváskom


Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu.
Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel.
Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného.
Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná.

Potrebujeme:
Rozkvas/predcesto
160 gramov hladkej múky T650
105 gramov mlieka
140 gramov Lievito madre

Cesto
340 gramov hladkej múky môže byť T650
180 gramov mlieka
1Pl masti (40 gramov)
1,5 čl soli

Lúhovanie
1,5 litra vody
100 gramov sódy bikarbóny

Posyp
Hrubozrnná soľ


Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín.


Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky.


Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.


Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať.


Po dvoch hodinách si cesto vyberieme na podložku (dosku) a trochu premiesime rukami. Je ako plastelína nelepivé, výborne sa s ním pracuje.


Rozdelíme si cesto na 8 rovnakých častí (ja som použila váhu).
Z každej časti si vytvarujeme malý bochník.
Necháme 10 minút oddýchnuť.
Kým vytvarujeme poslednú, prvá bude už akurát oddýchnutá.


Bochník si valčekom na cesto rozvaľkáme malý kruh.


Stočíme a trochu pováľame po podložke.


Vaľkaním si tvarujeme budúci praclík na dĺžku cca 50 cm.
Stred necháme širší.


Urobíme si opačný tvar U.


Konce preložíme ako na obrázku.


A ešte raz cez seba preložíme.
Nevadí ak sa nám zo začiatku nedarí. Cvik robí majstra a dôležité je že každý kúsok je originál.


Hotové praclíky ukladáme na papier na pečenie, kde ich necháme hodinku kysnúť.


Do hrnca si vlejeme vodu, privedieme k varu. Vsypeme postupne sódu bikarbónu.
POZOR šumí.
Stíšime plameň a pomocou dierkovanej naberačky vkladáme praclíky do kúpeľa.
Stačí 10 až 20 sekúnd.
Praclíky plávajú na hladine tak ich buď vo vode otočíme alebo ich naberačkou trochu ponoríme.


Okúpané praclíky ukladáme na svoje predošlé miesta na plechu a kým sú mokré posypeme ich soľou.


Žiletkou urobíme zárez.


Vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme približne 13 minút.
Samozrejme sledujeme pečivo.


Tak už len dobré pivko, syr, klobásku, dip, alebo len prázdne brucho.


Dobrú chuť

Komentáre

wetwicka napísal(a)…
dobry den,
prosim vas, kolko razneho kvasku ide na toto mnozstvo surovin, namiesto LM?
dakujem
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, s ražným kváskom som ešte neskúšala ale jedna polievková lyžica by malá stačiť
wetwicka napísal(a)…
Skvely recept! Vydarili sa na prvykrat a mali velky uspech, uz niekolkokrat. Zmenila som len kvasok za razny a mlieko za ryzove.
Anonymný napísal(a)…
Dobry den mozno pouzit i kacaciu mast? Ďakujem
Anonymný napísal(a)…
Pekný večer, koľko kusov praclíkov približne vyjde z množstva uvedeného v recepte? Ďakujem :)
Slávka napísal(a)…
Zdravím wetwicka 😊. Veľmi sa teším takejto reakcii od Vás. A je skvelé vedieť že aj po zámene surovín sú praclíky skvelé. Isto táto rada niekomu pomôže 😊. Prajem všetko dobré Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, skúste použiť kačaciu masť a dajte nám vedieť. Určite budú perfektné praclíky 😊
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Slávka napísal(a)…
Pekný večer aj Vám. Mne vyšlo z jednej dávky 8 kusov.
Nech sa darí Slávka
Anonymný napísal(a)…
Su uzasne, jednoduche a lepsie ako z obchodu ;) na skusku som spravila z pol davky a vyslo mi 6 praclikov, pouzila som RK
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, to je skvelé. Teším sa. Nabudúce bude možno z celej dávky 😉.
Pekný deň prajem Slávka
Anonymný napísal(a)…
Pekný večer. Žienky, ktoré ste použili kvások RK... Koľko ste ho dali? Naozaj stačí jedna polievková lyžica? Akú máte prosím skúsenosť? Ďakujem za odpoveď. Katarína
wetwicka napísal(a)…
RK som pouzila kopcom 1 PL, cca 60g. Mam razny celozrnny kvas.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ak je stabilný silný kvások, stačí jedna polievková lyžica 😉
Dúfam, že sa praclíky vydaria ☺️
Prajem pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň wetwicka, Ďakujem krásne za radu a informáciu 😍
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Jana napísal(a)…
Krásný den, Slávko, moc děkuji za recept!! Chci se jen optat, co používáte za mast? A pokud bych ji náhodou doma neměla, co můžu použít místo ní? Moc děkuji za pomoc a nech se vám darí. 🙏
Slávka napísal(a)…
Zdravím Janka, ďakujem za Váš príspevok. Masť používam domácu, ale ak nemáte možnosť kúpila by som masť z domáceho trhu .
Namiesto masti sa dá použiť maslo alebo olej.
Prajem Vám všetko dobré, Slávka
Zuzana napísal(a)…
Dobrý deň, na finálne hodinové kvasenie praclíky niečím prikrývate? Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Zuzanka, môžete zakryť igelitovým vreckom. Ja zvyknem dávať do rúry plech.
Prajem všetko dobré Slávka
Michal napísal(a)…
Tieto praclíky robím dlhšiu dobu z ražného kvásku. Dávam jednu PL a rozkvas nechávam 12 hodín. Akurát zmiešať rozkvas lyžicou je poriadne prscné, jednu som už ohol.

Ale inak je to dobrý, jednoduchý recept.
Slávka napísal(a)…
Zdravím Michal, no aj pri lievito madre je niekedy ťažšie miešať rozkvas. Ja používam na to starú pevnú lyžicu.
Prajem všetko dobré a nech sa darí nielen v pečení
Slávka
Anonymný napísal(a)…
Pečete i rohlíky,děkuji za odpověď 🙂
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, myslíte z tohto cesta piecť tvar rohlíkov? To nie, ale určite sa dajú upiecť rôzne iné tvari nie len praclíky.
Ak myslíte rohlíky z iného cesta, tak využívam univerzálne cesto na žemličky, pizza rožky.
Prajem príjemný deň, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá