Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu.
Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel.
Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného.
Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná.
Potrebujeme:
Rozkvas/predcesto
160 gramov hladkej múky T650
105 gramov mlieka
140 gramov Lievito madre
Cesto
340 gramov hladkej múky môže byť T650
180 gramov mlieka
1Pl masti (40 gramov)
1,5 čl soli
Lúhovanie
1,5 litra vody
100 gramov sódy bikarbóny
Posyp
Hrubozrnná soľ
Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín.
Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky.
Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.
Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať.
Po dvoch hodinách si cesto vyberieme na podložku (dosku) a trochu premiesime rukami. Je ako plastelína nelepivé, výborne sa s ním pracuje.
Rozdelíme si cesto na 8 rovnakých častí (ja som použila váhu).
Z každej časti si vytvarujeme malý bochník.
Necháme 10 minút oddýchnuť.
Kým vytvarujeme poslednú, prvá bude už akurát oddýchnutá.
Bochník si valčekom na cesto rozvaľkáme malý kruh.
Stočíme a trochu pováľame po podložke.
Vaľkaním si tvarujeme budúci praclík na dĺžku cca 50 cm.
Stred necháme širší.
Urobíme si opačný tvar U.
Konce preložíme ako na obrázku.
A ešte raz cez seba preložíme.
Nevadí ak sa nám zo začiatku nedarí. Cvik robí majstra a dôležité je že každý kúsok je originál.
Hotové praclíky ukladáme na papier na pečenie, kde ich necháme hodinku kysnúť.
Do hrnca si vlejeme vodu, privedieme k varu. Vsypeme postupne sódu bikarbónu.
POZOR šumí.
Stíšime plameň a pomocou dierkovanej naberačky vkladáme praclíky do kúpeľa.
Stačí 10 až 20 sekúnd.
Praclíky plávajú na hladine tak ich buď vo vode otočíme alebo ich naberačkou trochu ponoríme.
Okúpané praclíky ukladáme na svoje predošlé miesta na plechu a kým sú mokré posypeme ich soľou.
Žiletkou urobíme zárez.
Vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme približne 13 minút.
Samozrejme sledujeme pečivo.
Tak už len dobré pivko, syr, klobásku, dip, alebo len prázdne brucho.
Dobrú chuť
Komentáre
prosim vas, kolko razneho kvasku ide na toto mnozstvo surovin, namiesto LM?
dakujem
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Nech sa darí Slávka
Pekný deň prajem Slávka
Dúfam, že sa praclíky vydaria ☺️
Prajem pekný deň Slávka
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Namiesto masti sa dá použiť maslo alebo olej.
Prajem Vám všetko dobré, Slávka
Prajem všetko dobré Slávka
Ale inak je to dobrý, jednoduchý recept.
Prajem všetko dobré a nech sa darí nielen v pečení
Slávka
Ak myslíte rohlíky z iného cesta, tak využívam univerzálne cesto na žemličky, pizza rožky.
Prajem príjemný deň, Slávka