Preskočiť na hlavný obsah

Parené buchty (kváskové) /droždie


Nepoznám nikoho kto by nemal rád parené buchty. Dajú sa pripraviť s rôznou náplňou ako slivky, lekvár, čokoláda....
Jednoduché jedlo na obed či večeru je výborná voľba keď nemáme chuť na mäsitý pokrm.
Moja babka robievala výborné parené buchty, ktoré posypala kakaom, cukrom práškovým a poliala trochou roztopenej masti. Dobre čítate. A mne to chutilo aj s masťou.
Recept je s kváskom Lievito madre ale pôvodne boli s droždím. Ak použijeme droždie 1 ks tak si cesto pripravíme bežne ako sme zvyknuté. Čas prípravy je kratší.


Potrebujeme:
150 gramov Lievito madre (2 Pl kvásku)
500 ml mlieka
800 gramov polohrubej múky
1 ks vajce celé
2 až 3 Pl cukor kryštál
1 kl soľ

Plnka:
Nutella, slivky zavárané, džem....


Večer si všetky ingrediencie zmiešame a dáme kvasiť (ja som dala na balkón keďže je október a vonku je chladno)
Ak chceme buchty robiť čerstvé na večeru, zarobíme si cesto ráno.


Cesto si ráno na pomúčenej doske premiesime.


A vyvaľkáme.


Rozkrájame na štvorčeky.


Každý kúsok si trochu postláčame rukou  sa dáme náplň. Ja som dala zavárané slivky.


Vytvoríme batôžtek a následne vytvarujeme guľky.


Necháme hodinu podkysnúť a paríme v hrnci 8 až 15 minút.
Záleží od veľkosti buchty. Ja som robila veľké čiže parila som 15 minút.


Hotové parené buchty posypeme grankom, mletými orechami, makom, cukrom, a prelejeme roztopeným maslom.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese