Nepoznám nikoho kto by nemal rád parené buchty. Dajú sa pripraviť s rôznou náplňou ako slivky, lekvár, čokoláda....
Jednoduché jedlo na obed či večeru je výborná voľba keď nemáme chuť na mäsitý pokrm.
Moja babka robievala výborné parené buchty, ktoré posypala kakaom, cukrom práškovým a poliala trochou roztopenej masti. Dobre čítate. A mne to chutilo aj s masťou.
Recept je s kváskom Lievito madre ale pôvodne boli s droždím. Ak použijeme droždie 1 ks tak si cesto pripravíme bežne ako sme zvyknuté. Čas prípravy je kratší.
Potrebujeme:
150 gramov Lievito madre (2 Pl kvásku)
500 ml mlieka
800 gramov polohrubej múky
1 ks vajce celé
2 až 3 Pl cukor kryštál
1 kl soľ
Plnka:
Nutella, slivky zavárané, džem....
Večer si všetky ingrediencie zmiešame a dáme kvasiť (ja som dala na balkón keďže je október a vonku je chladno)
Ak chceme buchty robiť čerstvé na večeru, zarobíme si cesto ráno.
Cesto si ráno na pomúčenej doske premiesime. Necháme dve hodiny kysnúť.
A vyvaľkáme.
Rozkrájame na štvorčeky.
Každý kúsok si trochu postláčame rukou sa dáme náplň. Ja som dala zavárané slivky.
Vytvoríme batôžtek a následne vytvarujeme guľky.
Necháme hodinu podkysnúť a paríme v hrnci 8 až 15 minút.
Záleží od veľkosti buchty. Ja som robila veľké čiže parila som 15 minút. Počula som v relácii o varení, že aký má priemer buchta, toľko minút paríme.
Hotové parené buchty posypeme grankom, mletými orechami, makom, cukrom, a prelejeme roztopeným maslom.
Dobrú chuť
Komentáre