Preskočiť na hlavný obsah

Parené buchty (kváskové) /droždie




Nepoznám nikoho kto by nemal rád parené buchty. Dajú sa pripraviť s rôznou náplňou ako slivky, lekvár, čokoláda....
Jednoduché jedlo na obed či večeru je výborná voľba keď nemáme chuť na mäsitý pokrm.
Moja babka robievala výborné parené buchty, ktoré posypala kakaom, cukrom práškovým a poliala trochou roztopenej masti. Dobre čítate. A mne to chutilo aj s masťou.
Recept je s kváskom Lievito madre ale pôvodne boli s droždím. Ak použijeme droždie 1 ks tak si cesto pripravíme bežne ako sme zvyknuté. Čas prípravy je kratší.


Potrebujeme:
150 gramov Lievito madre (2 Pl kvásku)
500 ml mlieka
800 gramov polohrubej múky
1 ks vajce celé
2 až 3 Pl cukor kryštál
1 kl soľ

Plnka:
Nutella, slivky zavárané, džem....


Večer si všetky ingrediencie zmiešame a dáme kvasiť (ja som dala na balkón keďže je október a vonku je chladno)
Ak chceme buchty robiť čerstvé na večeru, zarobíme si cesto ráno.


Cesto si ráno na pomúčenej doske premiesime. Necháme dve hodiny kysnúť.


A vyvaľkáme.


Rozkrájame na štvorčeky.


Každý kúsok si trochu postláčame rukou  sa dáme náplň. Ja som dala zavárané slivky.


Vytvoríme batôžtek a následne vytvarujeme guľky.


Necháme hodinu podkysnúť a paríme v hrnci 8 až 15 minút.
Záleží od veľkosti buchty. Ja som robila veľké čiže parila som 15 minút. Počula som v relácii o varení, že aký má priemer buchta, toľko minút paríme.


Hotové parené buchty posypeme grankom, mletými orechami, makom, cukrom, a prelejeme roztopeným maslom.





Dobrú chuť





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...