Preskočiť na hlavný obsah

Cesnakové slimáky (kváskové)





 Ak čakáte návštevu, alebo robíte oslavu tieto cesnačky sú skvelou dobrotou k pivu, k vínku či len tak pre spokojnosť chuti.
Garantujem, že pri jednom kúsku neostanete.

Potrebujeme:
Rozkvas
300 gramov hladkej múky
250 gramov mlieka
130 gramov Lievito madre (2 Pl ražný kvások)

Cesto:
700 gramov hladkej múky
450 gramov mlieka
cca 185 gramov varených zemiakov
40 gramov polohrubej múky
100 ml oleja
1 Pl soľ
vajíčko na potretie

Náplň:
250 gramov maslo zmäknuté
2 čl soľ
5 strúčikov cesnaku (aj viac podľa chuti)

Zarobíme si rozkvas a necháme aspoň 6 hodín kvasiť. Záleží od teploty v miestnosti.
Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.

Ja som dala cesto na noc do chladničky.


Ráno krásne nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.
Rozdelíme na 4 časti pre lepšiu manipuláciu.


Každú čas si rozvaľkáme a natrieme náplňou (maslo zmiešame so soľou a pretlačeným cesnakom).
Pri vaľkaní cesto riadne pufkalo 😁.


Zrolujeme a krájame kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Ukladáme na tak ako odrežeme alebo reznou stranou na plech. Ja mám každý kúsok originálny tvar 😁


Necháme hodinu podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme sezamon, makom, rascou....


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 až 25 minút.
Záleží od hrúbky a veľkosti slimákov.



Po vybratí z rúry sa snažíme odolať jesť ešte teplé. Ja som nevydržala a musela som kusnúť do ešte teplej jednej cesnačky.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...