Preskočiť na hlavný obsah

Cesnakové slimáky (kváskové)





 Ak čakáte návštevu, alebo robíte oslavu tieto cesnačky sú skvelou dobrotou k pivu, k vínku či len tak pre spokojnosť chuti.
Garantujem, že pri jednom kúsku neostanete.

Potrebujeme:
Rozkvas
300 gramov hladkej múky
250 gramov mlieka
130 gramov Lievito madre (2 Pl ražný kvások)

Cesto:
700 gramov hladkej múky
450 gramov mlieka
cca 185 gramov varených zemiakov
40 gramov polohrubej múky
100 ml oleja
1 Pl soľ
vajíčko na potretie

Náplň:
250 gramov maslo zmäknuté
2 čl soľ
5 strúčikov cesnaku (aj viac podľa chuti)

Zarobíme si rozkvas a necháme aspoň 6 hodín kvasiť. Záleží od teploty v miestnosti.
Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.

Ja som dala cesto na noc do chladničky.


Ráno krásne nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.
Rozdelíme na 4 časti pre lepšiu manipuláciu.


Každú čas si rozvaľkáme a natrieme náplňou (maslo zmiešame so soľou a pretlačeným cesnakom).
Pri vaľkaní cesto riadne pufkalo 😁.


Zrolujeme a krájame kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Ukladáme na tak ako odrežeme alebo reznou stranou na plech. Ja mám každý kúsok originálny tvar 😁


Necháme hodinu podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme sezamon, makom, rascou....


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 až 25 minút.
Záleží od hrúbky a veľkosti slimákov.



Po vybratí z rúry sa snažíme odolať jesť ešte teplé. Ja som nevydržala a musela som kusnúť do ešte teplej jednej cesnačky.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá