Preskočiť na hlavný obsah

Cesnakové slimáky (kváskové)





 Ak čakáte návštevu, alebo robíte oslavu tieto cesnačky sú skvelou dobrotou k pivu, k vínku či len tak pre spokojnosť chuti.
Garantujem, že pri jednom kúsku neostanete.

Potrebujeme:
Rozkvas
300 gramov hladkej múky
250 gramov mlieka
130 gramov Lievito madre (2 Pl ražný kvások)

Cesto:
700 gramov hladkej múky
450 gramov mlieka
cca 185 gramov varených zemiakov
40 gramov polohrubej múky
100 ml oleja
1 Pl soľ
vajíčko na potretie

Náplň:
250 gramov maslo zmäknuté
2 čl soľ
5 strúčikov cesnaku (aj viac podľa chuti)

Zarobíme si rozkvas a necháme aspoň 6 hodín kvasiť. Záleží od teploty v miestnosti.
Do rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.

Ja som dala cesto na noc do chladničky.


Ráno krásne nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a trochu premiesime.
Rozdelíme na 4 časti pre lepšiu manipuláciu.


Každú čas si rozvaľkáme a natrieme náplňou (maslo zmiešame so soľou a pretlačeným cesnakom).
Pri vaľkaní cesto riadne pufkalo 😁.


Zrolujeme a krájame kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Ukladáme na tak ako odrežeme alebo reznou stranou na plech. Ja mám každý kúsok originálny tvar 😁


Necháme hodinu podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme sezamon, makom, rascou....


Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 až 25 minút.
Záleží od hrúbky a veľkosti slimákov.



Po vybratí z rúry sa snažíme odolať jesť ešte teplé. Ja som nevydržala a musela som kusnúť do ešte teplej jednej cesnačky.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy