Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet.
Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť.
Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami.
Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku....
Potrebujeme:
Rozkvas:
150 gramov polohrubej múky
150 gramov vody
150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku)
Cesto:
Rozkvas
350 gramov polohrubej múky
90 gramov vlažného mlieka
75 gramov kryštálového cukru
100 ml oleja
štipka soli
maslo na potretie buchiet
Plnka:
Tvaroh, džem, mak, nutella...
Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások.
Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať.
Alebo aspoň 6 hodín.
Do krásneho bublinkového rozkvasu pridáme ostatné suroviny a premiešame riadne aby nám vzniklo kompaktné cesto.
Cesto prikryjeme a necháme dve hodinky oddychovať prikryté.
Po 2 hodinách si cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime.
S cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa.
Trochu si cesto pomúčime a rozvaľkáme. Ja sa vždy snažím cesto rozvaľkať do tvaru štvorca, ľahšie sa krájajú malé štvorčeky. Pomocou pohára, radielkom alebo nožom si nakrájame kúsky cesta, ktoré budeme plniť tvarohom, džemom....
Spojíme konce cesta tak aby nám plnka nevytiekla.
A vytvarujeme buchtu.
Buchty ukladáme na maslom potretú zapekaciu misu, pekáč....
A každú buchtu aj boky tiež potrieme rozpusteným maslom.
Prikryjeme fóliou a necháme dve hodinky kysnúť.
Buchty nám krásne nakysly. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 25 minút.
Upečené buchty môžeme ešte potrieť rozpusteným maslom.
Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.
Pocukrujeme a môžeme podávať.
Tip:
Dobrú sladkú chuť
Tip:
Slimáky s pudingom (uvaríme hustý puding z 2 ks pudingu v prášku a cca 700 ml mlieka a 5 Pl kryštálový cukor. Kto rád sladšie, cukru pridá)
Komentáre
Ďakujem 👏🏻
Slavomíra
Dakujem, Bianka
Prajem pekný deň Slávka
Nie je tuhý rozkvas/predcesto.
Prajem všetko dobré Slávka
Nech sa darí. Slávka
Prajem nech sa podaria, Slávka
Z daného receptu budú dva menšie záviny alebo jeden veľký.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Prajem pekný deň Slávka
Prajem všetko dobré. Slávka
Veľmi sa teším Vašej spokojnosti. Možno aj chladné počasie prispelo že cesto nebolo prekysnuté.
Prajem pekný deň Slávka
Nech sa vydaria. Pekný deň Slávka
Prajem pekný deň Slávka
Chcela by som robiť z dvojitej až trojitej dávky naraz. Stačí mi základné množstvo štartéru a potom iba zdvoj-troj násobím množstvo surovín do cesta? Alebo musím zdvoj-troj násobiť aj štartér?
KatarínaT.
Skúste dať raz toľko vody aj múky do rozkvasu. Keď dáte polievkovú lyžicu ražného kvásku bude potrebné možno aj raz toľko času pri kvasení cesta v prvej aj druhej fáze. Cesto je krásne vláčne už na dotyk keď je akurát vykysnuté.
Dúfam že budete vždy vy spokojná aj vaša rodinka.
Krásny deň prajem Slávka
Prajem nech sa darí nielen v pečení, Slávka