Preskočiť na hlavný obsah

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)



Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky?
Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet.
Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť.
Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami.

Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku....

Potrebujeme:

Rozkvas:
150 gramov polohrubej múky
150 gramov vody
150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku)


Cesto:
Rozkvas
350 gramov polohrubej múky
90 gramov vlažného mlieka
75 gramov kryštálového cukru
100 ml oleja
štipka soli
maslo na potretie buchiet

Plnka:
Tvaroh, džem, mak, nutella...


Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások.
Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať.
Alebo aspoň 6 hodín.


Do krásneho bublinkového rozkvasu pridáme ostatné suroviny a premiešame riadne aby nám vzniklo kompaktné cesto.


Cesto prikryjeme a necháme dve hodinky oddychovať prikryté.


Po 2 hodinách si cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime.


S cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa.


Trochu si cesto pomúčime a rozvaľkáme. Ja sa vždy snažím cesto rozvaľkať do tvaru štvorca, ľahšie sa krájajú malé štvorčeky. Pomocou pohára, radielkom alebo nožom si nakrájame kúsky cesta, ktoré budeme plniť tvarohom, džemom.... 


Do tvarohu môžeme pridať hrozienka. Niekedy zvyknem zamiešať aj žĺtok. 
Spojíme konce cesta tak aby nám plnka nevytiekla.


A vytvarujeme buchtu.


Buchty ukladáme na maslom potretú zapekaciu misu, pekáč....
A každú buchtu aj boky tiež potrieme rozpusteným maslom.


Prikryjeme fóliou a necháme dve hodinky kysnúť.


Buchty nám krásne nakysly. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 25 minút.


Upečené buchty môžeme ešte potrieť rozpusteným maslom. 
Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.  



Pocukrujeme a môžeme podávať.


 




Dobrú sladkú chuť

Tip:
Slimáky s pudingom (uvaríme hustý puding z 2 ks pudingu v prášku a cca 700 ml mlieka a 5 Pl kryštálový cukor. Kto rád sladšie, cukru pridá)


                                  Závin


                 Koláč s ovocím a posýpkou

Moravské koláče


Babka s kakaom

A v reze


Makový závin trochu inak

Nutelova ruža

Dukátové buchtičky




Autorkou receptu je Ľubka Tallová. Ďakujem 









Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Úžasné, zatiaľ najlepší recept na kváskové cesto.
Ďakujem 👏🏻
Slavomíra
Slávka napísal(a)…
Veľmi ma teší Vaša spokojnosť. Nech sa darí nielen pri pečení. Slávka
Anonymný napísal(a)…
Perfektné buchty...A s cestom sa úžasne pracovalo.Ďakujem a ukladám recept🙂
Anonymný napísal(a)…
Nevadi ze mam LM z hladké mouky? No rozkvasu dám polohrubou nebo hladkou tedy dekuji Radka
Lenka napísal(a)…
Dobry den. Prosim vas cesto ste miesili rucne ci v mixeri?
DolceBianka napísal(a)…
Dobry den, prosim vas do rozkvasu ide rovnake mnozstvo vody ako LM a muky? Peciem uz dlho s LM ale doposial som sa stretla len s pomerom, ze vody sa pridavalo len o polovicu menej nez muky a LM.
Dakujem, Bianka
Iva napísal(a)…
Dobry deň,prosím môžem použiť aj LM nakrmene pred necelými tromi dňami alebo musim najskôr nakŕmiť,nechat na linke a až po pár hodinách použiť? Dakujem za odpoveď
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ja pred pečením nekrmim kvások. Vyberiem z chladničky a robím rozkvas/predcesto.
Slávka napísal(a)…
Zdravím Radka, nevadí, treba použiť múku ako je v recepte. Nech sa darí Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Lenka, cesto miesim vždy v ručnom mixéri na najnižšom stupni a potom rukou trochu premiesim pred ten pocit kontakt s cestom 😊
Prajem pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň Bianka, presne ako je v recepte. Rovnaké množstvo 😊
Nie je tuhý rozkvas/predcesto.
Prajem všetko dobré Slávka
Slávka napísal(a)…
Teší ma, že ste spokojná. Dajú sa z cesta urobiť rôzne koláče nielen buchty 😉
Nech sa darí. Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobrý deň. Váš recept som už robila, podľa postupu. Ale zajtra by som ho chcela urobiť znova, len mi to časovo nevychádza a potrebovala by som buchty dať finálne kvasit do chladničky na noc. Myslíte, že to bude v poriadku? Ďakujem krásne za odpoveď.
Slávka napísal(a)…
Zdravím vás, niekto dáva kysnúť do chladničky a ráno pečie. Tak myslím, že by ste mohli dať v pohode dobré chladničky hotové buchty a ráno piecť. Prajem pekný deň Slávka
Mariella napísal(a)…
Ďakujem Vám za skvelý recept, s cestom sa naozaj veľmi dobre pracovalo a buchty sú ľahké a chutné!
Mariella napísal(a)…
Ďakujem Vám za skvelý recept, s cestom sa naozaj veľmi dobre pracovalo a buchty sú ľahké a chutné!
Mariella napísal(a)…
Ďakujem Vám za skvelý recept, s cestom sa naozaj veľmi dobre pracovalo a buchty sú ľahké a chutné!
Mariella napísal(a)…
Ďakujem Vám za skvelý recept, s cestom sa naozaj veľmi dobre pracovalo a buchty sú ľahké a chutné!
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás, veľmi sa teším 😊. Ďakujem za pozitívnu reakciu. Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, chcela by sim z cesta spravit 2 zaviny, staci tato davka, alebo mam dat dvojitu? Dakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ja robím jednu dávku a je z neho veľký závin. Cez celý plech krížom položený. Čiže je na Vás či urobíte dva záviny menšie alebo jeden veľmi veľký.
Prajem nech sa podaria, Slávka
Anonymný napísal(a)…
Nikdy sa mi buchty nedarili, až kým som vyskúšala Váš recept. Sú výborné, ako z rozpravok 👍. Ďakujem za recept. Tiež ma prosím zaujíma či je z tohto množstva 1 závin alebo 2.
Slávka napísal(a)…
Veľmi ma teší Vaša spokojnosť.
Z daného receptu budú dva menšie záviny alebo jeden veľký.
Prajem pekný zvyšok dňa Slávka
Iva napísal(a)…
Dobrý deň,po niekoľký krát idem robiť podľa Vás buchty,sú naozaj výborne,spravila som si dvojitý rozkvas čiže bude dvojitá davka.chcem za spýtať či sa z cesta dajú robiť aj nejaké slané koláče alebo výhradne iba sladké?a v prípade závinu súčasťou doby kvasenia rovnaké ako pri buchtach ? Ďakujem moc Iva
Slávka napísal(a)…
Zdravím Ivka, ďakujem krásne za komentár. Priznám sa že slané som neskúšala z tohto cesta. Ale ak uberiete cukor z receptu, myslím že by bolo vhodné využiť cesto na slanú verziu. Ak skúsite, dajte vedieť ako chutilo 😊
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Ďakujem, že som našla Váš blog, recept na univerzálne cesto a z neho buchty robím každý druhý víkend a stále sa ich nevieme dojest ☺️
sonjasis napísal(a)…
Ďakujem za recept. Vyšli mi dva perfektné záviny. Nedala som na plech,ale do bábovkovej formy. Parádne cesto.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, tešia ma Vaše slová. Univerzálne cesto je naozaj dokonalé, použiteľné na čokoľvek. Prajem krásny deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Sonjasis, ďakujem za Vašu spokojnosť a typ ako upiecť koláč inak.
Prajem všetko dobré. Slávka
Unknown napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený autorom.
Tinka napísal(a)…
Dobry den. Strasne chvalim tento receptik. Chcem sa opytat, ak sa robi zavin, ci kolac s posypkou, tie casy kysnutia cesta a potom finalne kysnutie je rovnake (2 a 2 hod.)? Dakujem.
Anonymný napísal(a)…
Recept chvalim. Naklepši zatial na slafke pecivko. Ja som casy presvihla. Dokonca bolo cesto aj v chladnicke na noc. Napokon vsetko vyslo na jednotku.
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň. Dali by sa spraviť aj bezrozkvasové buchty? Ak áno, ako budem vedieť, že je už hovove na ďalšie spracovanie? Treba cesto prekladať počas kysnutia? Ďakujem. Daisy
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, prepáčte dlhšiu odmlku.
Veľmi sa teším Vašej spokojnosti. Možno aj chladné počasie prispelo že cesto nebolo prekysnuté.
Prajem pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, určite sa dajú urobiť aj bez rozkvasu. Čas by som nechala približne ako s rozkvasom. Záleží či pečiete s madre alebo ražnym kváskom. Cesto má byť mäkkučké
Nech sa vydaria. Pekný deň Slávka
Slávka napísal(a)…
Zdravím Tinka, áno vždy dodržím časy dve hodiny cesto a dve hodiny samotný koláč akýkoľvek.
Prajem pekný deň Slávka
Anonymný napísal(a)…
Pekný večer. Piekla som lekvárové buchtičky a mali veľký úspech. Deti sa dožadujú znovu. Keďže sme väčšia rodina potrebovala by som piecť z 2-3 dávky. Stačí mi urobiť štartér objemovo ako je v predpise a potom len prísady do cesta strojnásobiť? Utiahne štartér toľko cesta? Alebo musím strojnásobiť aj štartér...
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň. Chválim cestíčko, bolo fantastické.
Chcela by som robiť z dvojitej až trojitej dávky naraz. Stačí mi základné množstvo štartéru a potom iba zdvoj-troj násobím množstvo surovín do cesta? Alebo musím zdvoj-troj násobiť aj štartér?
KatarínaT.
Slávka napísal(a)…
Zdravím Vás Katka, ďakujem za reakciu a teší ma vaša spokojnosť. Aj u nás majú buchty veľký úspech. Ja by som dala dvoj/trojnásobný aj rozkvas. A dala aj viac kvásku. Neviem či robíte z ražného kvásku alebo lievito madre ale pri zachovaní množstva kvásku je možné že rozkvas aj samotné cesto pri väčšom množstve gramov bude kysnúť pomalšie.
Anonymný napísal(a)…
Ďakujem za odpoveď.Pečiem z RK.Bola som nedočkavá a dopadlo to takto: Cestíčko bolo tuhšie, pevnejšie, ale na chuti mu to neubralo... Pri znásobení objemu stačí jeden štartér. Áno, dlhšie to trvá, ale to nevadí.S tým počítam.Avšak za chybajúci druhý a tretí štartér asi treba pridať aspoň viac vody, prípadne múku+vodu v objeme chýbajúceho štartéru.Toto ešte musím odskúšať-jednu(iba vodu-otazka:koľko) aj druhú možnosť (múku+vodu). Experimentov sa nebojím,u nás sa zje všetko a uvidím aké budú výsledky...:) KatarínaT
Slávka napísal(a)…
Klobúk dole za tie pokusy a chválim Vašu trpezlivosť.
Skúste dať raz toľko vody aj múky do rozkvasu. Keď dáte polievkovú lyžicu ražného kvásku bude potrebné možno aj raz toľko času pri kvasení cesta v prvej aj druhej fáze. Cesto je krásne vláčne už na dotyk keď je akurát vykysnuté.
Dúfam že budete vždy vy spokojná aj vaša rodinka.
Krásny deň prajem Slávka
Simona ☘️ napísal(a)…
Perfektne cesticko, chrumkave na povrchu a zvnutra ako vaticka. Dakujem! Uz ho robim tak aby den postalo v chladnicke aspon a tiptop mnam!
Slávka napísal(a)…
Zdravím Simonka, ďakujem za komentár, ktorý veľmi potešil ☺️
Prajem nech sa darí nielen v pečení, Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá