Asi každý pozná klasický kysnutý koláč s ovocím podľa sezóny či chuti.
Slivkový, čerešňový marhuľový, čučoriedkový...
A viete, čo dáva dokonalú sladkú bodku? Práve mrvenička. Niekto ju pozná ako posýpkou na koláč.
Voňavá vďaka masle, chrumkavá a krehká vďaka cukru a strúhanke.
Najčastejšie používaná surovina je polohrubá múka, ale ja používam strúhanku. Je viac chrumkavá.
Mrvenička sa môže obohatiť o sekané orechy, kokos, ovsené vločky, med...
Ja vždy robím od oka mrveničku, vždy záleží v akom veľkom pekáči či zapekacej miske koláč robím.
Teraz som piekla bublaninu na klasický plech do rúry a dopriala som 250 gramov masla, čiže recept odvíjam od tohto pečenia.
Potrebujeme:
250 gramov masla
cca 13 polievkových lyžíc kryštálového cukru
cca 13 polievkových lyžíc strúhanky
Množstvo sypkých ingrediencií záleží od konzistencie mrveničky.
Vo väčšine prípadov, používajú v receptoch studené maslo, druhý spôsob je spracovať mrveničku s maslom rozpusteným.
Ja vždy používam maslo izbovej teploty.
Maslo, cukor a strúhanku si dáme do misky.
Rukami spracujeme na sypkú zmes.
Rovnomerne nanesieme na koláč.
A upečieme do zlatista.
Necháme vychladnúť a už len sa zahryznúť do sladkej chrumkavej dobroty.
Komentáre