Preskočiť na hlavný obsah

Veľkonočný baranček

 



Veľkonočné sviatky sú pre kresťanov najdôležitejšie sviatky v roku, nakoľko sa Boží syn obetoval na kríži.

S Veľkou nocou sa spájajú rôzne zvyky a tradície.

Na každý deň od Zeleného štvrtku až po Veľkonočný pondelok mali naši predkovia rôzne zvyklosti, ktoré dodržiavali pre poveru ohľadom domácností, políčok či dobytka.

Jednou z nich je pečenie barančeka.

V minulosti bol pečený baránok cez sviatky klasika z mäsa. Rodili sa ovečky aj barančeky. Ovečky nechali pre ďalší úžitok a práve baranček skončil na pekáči.

Najmä v bohatších rodinách.

Tí chudobnejší si piekli barančeka na sladko vo forme.

A túto krásnu sladkú tradíciu niektorí dodržiavajú dodnes.


Potrebujeme:

2 ks celé vajcia 

200 gramov práškový cukor 

100 ml olej 

150 ml mlieko 

250 gramov polohrubá múka 

6 gramov prášok do pečiva 

Do cesta môžeme pridať nalámanú čokoládu, sekané orechy, kandizované ovocie,...


Vajíčka si vymiešame s cukrom. Pridáme olej, mlieko a múku s práškom do pečiva.


Formu na barančeka môžeme použiť kovovú, silikónovú, keramickú.

Ak máme silikónovu formu nemusíme ju vymazať. Ostatné si vymažeme olejom a posypeme múkou či strúhankou.


Vlejeme cesto ale nie úplne po okraj keďže cesto sa počas pečenia dvihne.


Pečieme na 180 stupňov celzia približne 40 minút.

Môžeme prikryť alobalom keď sa nám bude zdať že baranček je zvrchu upečený ale špajla je ešte od cesta.

Formu po vybratí z rúry necháme vychladnúť.


Nakoniec barančeka necháme vychladnúť na mriežke.


S ozdobovaním sa môžeme pohrať podľa fantázie.

Očká urobíme z hrozienok alebo z klinčekov. Šikovnejší môžu nakresliť čokoládou.

Poprášime cukrom, uviažeme mašličku alebo z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou či lyžice alebo špachtle urobíme vlnu. 

Každý si dokončí barančeka podľa svojich predstáv. 



Krásne veľkonočné sviatky 🐑



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...