Veľkonočné sviatky sú pre kresťanov najdôležitejšie sviatky v roku, nakoľko sa Boží syn obetoval na kríži.
S Veľkou nocou sa spájajú rôzne zvyky a tradície.
Na každý deň od Zeleného štvrtku až po Veľkonočný pondelok mali naši predkovia rôzne zvyklosti, ktoré dodržiavali pre poveru ohľadom domácností, políčok či dobytka.
Jednou z nich je pečenie barančeka.
V minulosti bol pečený baránok cez sviatky klasika z mäsa. Rodili sa ovečky aj barančeky. Ovečky nechali pre ďalší úžitok a práve baranček skončil na pekáči.
Najmä v bohatších rodinách.
Tí chudobnejší si piekli barančeka na sladko vo forme.
A túto krásnu sladkú tradíciu niektorí dodržiavajú dodnes.
Potrebujeme:
2 ks celé vajcia
200 gramov práškový cukor
100 ml olej
150 ml mlieko
250 gramov polohrubá múka
6 gramov prášok do pečiva
Do cesta môžeme pridať nalámanú čokoládu, sekané orechy, kandizované ovocie,...
Vajíčka si vymiešame s cukrom. Pridáme olej, mlieko a múku s práškom do pečiva.
Formu na barančeka môžeme použiť kovovú, silikónovú, keramickú.
Ak máme silikónovu formu nemusíme ju vymazať. Ostatné si vymažeme olejom a posypeme múkou či strúhankou.
Vlejeme cesto ale nie úplne po okraj keďže cesto sa počas pečenia dvihne.
Pečieme na 180 stupňov celzia približne 40 minút.
Môžeme prikryť alobalom keď sa nám bude zdať že baranček je zvrchu upečený ale špajla je ešte od cesta.
Formu po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
Nakoniec barančeka necháme vychladnúť na mriežke.
S ozdobovaním sa môžeme pohrať podľa fantázie.
Očká urobíme z hrozienok alebo z klinčekov. Šikovnejší môžu nakresliť čokoládou.
Poprášime cukrom, uviažeme mašličku alebo z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou či lyžice alebo špachtle urobíme vlnu.
Každý si dokončí barančeka podľa svojich predstáv.
Komentáre