Poznáte gravlax? Možno niektorí ste o ňom ani len nepočuli.
Viete, že ide o úpravu lososa za studena? Možno ste tento pokrm jedli a nevedeli ste, že sa jedná práve o gravlax.
Gravad lax či gravlax ide o ten istý recept na marinovaného lososa pochádzajúci zo Škandinávie.
Samozrejme čo kraj to malý rozdiel v ingredienciách, ale základné suroviny ako losos, soľ a cukor sú v každom recepte.
Gravad lax znamená doslovne pochovaný losos.
Recept pochádza zo 14. storočia a keďže neboli chladničky, jedlo sa uchovávalo v soli alebo fermentáciou.
Preto sa losos kládol do jamy v piesku vyloženej machom. Zahrabal sa a nechal odležať niekoľko dní.
Až moderné recepty začali upravovať lososa do dnešnej podoby pridaním cukru, korenia, byliniek (kôpor, fenikel, koriander, petržlenová vňať, pažítka,...), citrónovej kôry, červenej repy, či alkoholu (gin, vodka).
Losos je nielen veľmi chutná ale aj zdravá ryba. Touto prípravou lososa určite potešíte hostí, najmä tých čo nemajú problém so surovou rybou, aj keď je vďaka soli a cukru "údená za studena". Soľ aj cukor sú vlastne konzervačné látky, preto nie je problém nechať v chladničke lososa niekoľko dní. Losos filet sa môže marinovať s kožou aj bez. Ja som ju tento krát odrezala, ale nevyhodila. Nakrájala, osolila a opiekla na masle na panvici.
Gravlax sa zvyčajne podáva zväčša ako predjedlo na Vianoce či Silvester. Skvele doplní slávnostný stôl s chuťovkami.
Potrebujeme:
filet lososa (najlepšie rovnako hrubý aj široký kúsok)
150 gramov morskej hrubozrnnej soli
100 gramov trstinový cukor (môžeme použiť aj biely kryštálový)
hrsť nasekaný čerstvý kôpor
Lososa si opláchneme a osušíme.
V miske si zmiešame cukor a soľ.
Na potravinovú fóliu si nasypeme polovicu zmesi cukru so soľou a polovicu kôpru.
Položíme lososa.
Posypeme zvyšnými ingredienciami, nezabudnite aj na boky ryby.
Opatrne zabalíme do fólie, preložíme do misky, zaťažíme a dáme do chladničky minimálne na 24 hodín, kľudne aj na tri dni.
Ak máme filet hrubší, ideálne je viac dní macerovať.
Tekutinu z misky vylievame a lososa každý deň otočíme. Vždy ho necháme zaťažený.
Po uplynutí času, lososa vyberieme, dobre opláchneme a nakrájame na tenké plátky.
Podávame s horčicovo medovým dressingom (kuk na blogu recept), čerstvým syrom, ražným chlebíkom, krekrami, knäckebrot, môžeme kúskami lososa ozdobiť listový šalát, či krémovú polievku ako napríklad hraškovú, ev. špenátovú.
Pred podávaním posypeme kôprom, kto má rád, pridá niekoľko kúskov kapary.
Komentáre