Preskočiť na hlavný obsah

Gravlax - marinovaný losos

 


Poznáte gravlax? Možno niektorí ste o ňom ani len nepočuli.

Viete, že ide o úpravu lososa za studena? Možno ste tento pokrm jedli a nevedeli ste, že sa jedná práve o gravlax.

Gravad lax či gravlax ide o ten istý recept na marinovaného lososa pochádzajúci zo Škandinávie.

Samozrejme čo kraj to malý rozdiel v ingredienciách, ale základné suroviny ako losos, soľ a cukor sú v každom recepte.

Gravad lax znamená doslovne pochovaný losos.

Recept pochádza zo 14. storočia a keďže neboli chladničky, jedlo sa uchovávalo v soli alebo fermentáciou.

Preto sa losos kládol do jamy v piesku vyloženej machom. Zahrabal sa a nechal odležať niekoľko dní.

Až moderné recepty začali upravovať lososa do dnešnej podoby pridaním cukru, korenia, byliniek (kôpor, fenikel, koriander, petržlenová vňať, pažítka,...), citrónovej kôry, červenej repy, či alkoholu (gin, vodka).

Losos je nielen veľmi chutná ale aj zdravá ryba. Touto prípravou lososa určite potešíte hostí, najmä tých čo nemajú problém so surovou rybou, aj keď je vďaka soli a cukru "údená za studena". Soľ aj cukor sú vlastne konzervačné látky, preto nie je problém nechať v chladničke lososa niekoľko dní. Losos filet sa môže marinovať s kožou aj bez. Ja som ju tento krát odrezala, ale nevyhodila. Nakrájala, osolila a opiekla na masle na panvici.

Gravlax sa zvyčajne podáva zväčša ako predjedlo na Vianoce či Silvester. Skvele doplní slávnostný stôl s chuťovkami.


Potrebujeme:

filet lososa (najlepšie rovnako hrubý aj široký kúsok)

150 gramov morskej hrubozrnnej soli 

100 gramov trstinový cukor (môžeme použiť aj biely kryštálový)

hrsť nasekaný čerstvý kôpor 


Lososa si opláchneme a osušíme. 

V miske si zmiešame cukor a soľ.


Na potravinovú fóliu si nasypeme polovicu zmesi cukru so soľou a polovicu kôpru. 

Položíme lososa.

Posypeme zvyšnými ingredienciami, nezabudnite aj na boky ryby.


Opatrne zabalíme do fólie, preložíme do misky, zaťažíme a dáme do chladničky minimálne na 24 hodín, kľudne aj na tri dni.

Ak máme filet hrubší, ideálne je viac dní macerovať.

Tekutinu z misky vylievame a lososa každý deň otočíme. Vždy ho necháme zaťažený.

Po uplynutí času, lososa vyberieme, dobre opláchneme a nakrájame na tenké plátky.

Podávame s horčicovo medovým dressingom (kuk na blogu recept), čerstvým syrom, ražným chlebíkom, krekrami, knäckebrot, môžeme kúskami lososa ozdobiť listový šalát, či krémovú polievku ako napríklad hraškovú, ev. špenátovú. 

Pred podávaním posypeme kôprom, kto má rád, pridá niekoľko kúskov kapary.  


Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...