Preskočiť na hlavný obsah

Smažené kvety bazy čiernej



Na prechádzke mestom či pri lese cítime nádhernú vôňu bielych kvetov bazy. 

Isto už veľa z nás vie, že baza je nielen krásna a voňavá ale najmä liečivá a to kvety aj plody.

Na zimu je výborná baza sušená kedy ju pripravíme do čaju a liečime nielen dýchacie cesty.

Bazový sirup pozná asi každý. Lahodný, svieži nápoj ideálny na teplé dni.

Ale skúšali ste tieto kvety bazy aj v kuchyni pri príprave jedla? 

Ak je vaša odpoveď nie, odporúčam vyskúšať túto delikatesu. V Českej republike poznajú smažené bazove kvety pod názvom kosmatice.

Nepovažujem to za hlavné jedlo ale skôr taká mlska či sladká chuťovka. 

Dôležité je aby sme vždy zbierali kvety (akékoľvek kvety) za slnečného počasia kedy je vôňa najintenzívnejšia.  

Kvety bazy nazbierame ďaleko od cesty, ideálne niekde pri lesíku.

My máme to šťastie, že nám baza vyrástla na záhradke. 



Kvety ja neoplachujem ani keď robím sirup či marmeládu kvôli práve tej krásnej vôni.

Potrebujeme: 
kvety bazy čiernej 
Cesto:
2 ks celé vajíčka 
200 ml mlieko 
100l sóda 
150 gramov hladká múka 
štipka soli 


Ingrediencie na cesto rozmiešame metličkou.

Kvety namáčame do cesta. 



Necháme trochu odkvapkať a ponoríme do horúceho oleja. 


Smažíme do zlatista.

Smažené kvety položíme na tanier s papierovou vreckovkou.


Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame maškrtníkom.

Kto má rád sladké, kľudne si dajte na tanier šľahačku či džem. 


Dobrú sladkú chuť 

TIP: v ceste môžeme nahradiť sódu napríklad smotanou na šľahanie či bazovým sirupom. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Tirolské rezne

  Na prvý pohľad úplne obyčajné rezne, ale pri obaľovaní sa predsa niečím líšia a to im dodáva šmrnc a lepšiu chuť. Trochu "babračka" ale raz za čas prečo neurobiť výnimku na nedeľný obed a nestáť pri linke trochu dlhšie. Recept mám už veľmi dlho, z nejakého časopisu a zaujal ma názov pokrmu. Prečo sa tak volajú v recepte nebolo, čiže ani ja neviem zdôvodniť prečo práve Tirolské. Rezne som robila z bravčového mäsa, konkrétne karé. Ak preferujete kuracie mäso, kľudne použite to. Ako vždy množstvo ingrediencií prispôsobíme počtu členov rodinky, ev. hostí. Potrebujeme: 10 ks bravčové mäso  250 gramov Eidam ne/údený  horčica  soľ, mleté čierne korenie  vajíčka  strúhanka  Mäsko si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Každý kúsok potrieme horčicou. Následne preložíme do misky s nastrúhaným syrom. Preložíme do misky s rozšľahaným a osoleným vajíčkom (môžeme priliať trochu mlieka).   Z vajíčka opatrne prenesieme do misky so strúhankou a obalíme. Tu som zabudla urobiť

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá