Na prechádzke mestom či pri lese cítime nádhernú vôňu bielych kvetov bazy.
Isto už veľa z nás vie, že baza je nielen krásna a voňavá ale najmä liečivá a to kvety aj plody.
Na zimu je výborná baza sušená kedy ju pripravíme do čaju a liečime nielen dýchacie cesty.
Bazový sirup pozná asi každý. Lahodný, svieži nápoj ideálny na teplé dni.
Ale skúšali ste tieto kvety bazy aj v kuchyni pri príprave jedla?
Ak je vaša odpoveď nie, odporúčam vyskúšať túto delikatesu. V Českej republike poznajú smažené bazove kvety pod názvom kosmatice.
Nepovažujem to za hlavné jedlo ale skôr taká mlska či sladká chuťovka.
Dôležité je aby sme vždy zbierali kvety (akékoľvek kvety) za slnečného počasia kedy je vôňa najintenzívnejšia.
Kvety bazy nazbierame ďaleko od cesty, ideálne niekde pri lesíku.
My máme to šťastie, že nám baza vyrástla na záhradke.
Kvety ja neoplachujem ani keď robím sirup či marmeládu kvôli práve tej krásnej vôni.
Potrebujeme:
kvety bazy čiernej
Cesto:
2 ks celé vajíčka
200 ml mlieko
100l sóda
150 gramov hladká múka
štipka soli
Ingrediencie na cesto rozmiešame metličkou.
Kvety namáčame do cesta.
Necháme trochu odkvapkať a ponoríme do horúceho oleja.
Smažíme do zlatista.
Smažené kvety položíme na tanier s papierovou vreckovkou.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame maškrtníkom.
Kto má rád sladké, kľudne si dajte na tanier šľahačku či džem.
Dobrú sladkú chuť
TIP: v ceste môžeme nahradiť sódu napríklad smotanou na šľahanie či bazovým sirupom.
Komentáre