Vianoce bez vianočných oblátok sú ako Vianoce bez vianočného stromčeka.
História pečenia siaha do 17. storočia, kedy mnísi piekli vianočné oblátky len z múky a vody.
Mali na pečenie kliešte, tzv oblátnice kde sa cesto nalialo. Oblátky piekli priamo na ohni.
Oblátky mali aj majú pre kresťanov veľký význam, predstavujú totiž telo Krista.
Neskoršie piekli oblátky kňazi a po nich prebrali remeslo miestni učitelia - rechtori.
Tým pomáhali žiaci najprv zbierať od rodiny suroviny na výrobu oblátok.
Väčšinou sa s pečením vianočných oblátok začalo okolo Lucie, čiže 13. decembra, aby sa stihli rozniesť oblátky do každej rodiny v obci.
Žiaci roznášali vianočné oblátky a vinšovali vinše aj spievali koledy.
Veľmi dobré môžeme vidieť zvyky a tradície vo filme Vianočné oblátky podľa poviedky Martina Kukučína.
V dnešnej dobe si oblátky na vianočné sviatky môžeme kúpiť kdekoľvek v obchode alebo od niekoho kto doma pečie túto sladkú chrumkavú súčasť sviatočného stola.
Okrem klasických oblátok sa pečú už aj so škoricou, orechami, makom, dokonca slané ako napríklad s rascou alebo bryndzou.
Ak túžite po stroji na pečenie oblátok tak ako voľakedy ja, vrelo odporúčam tento sen si splniť.
Pevné verím, že ak skúsite doma piecť oblátky a trubičky, z obchodu už nebudete chcieť.
Pri kúpe stroja, v krabici nájdete niekoľko receptov na sladké aj slané variácie oblátok.
Ponúkam vám osvedčený recept na sladké vianočné oblátky.
Nižšie bude recept aj na trubičky.
Cesto sa líši najmä v množstve cukru. Trubičky sú viac sladšie. Nakoľko na oblátky dávame ešte med, nie je potrebné veľké množstvo cukru.
A cukor spôsobuje vlnenie hotovej oblátky, preto je vhodné na výrobu trubičiek.
Cesto na vianočné oblátky
Potrebujeme:
500 ml plnotučné mlieko
500 ml voda
75 gramov kryštálový cukor
500 gramov hladká múka 00 extra špeciál
1/2 balenia vanilínový cukor
4 Pl olej
2 ks celé vajcia
V miske si všetky ingrediencie zmiešame mixérom do hladka.
Odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Môžeme aj celú noc.
Po vybratí z chladničky, necháme cesto chvíľu na linke kým budete izbovú teplotu. Premiešame a môžeme začať piecť oblátky.
Platňu stroja pred pečením potrieme voskom včelím zabalený v bavlnenej handričke.
Polievkovou lyžicou alebo malou naberačkou nalejeme do stredu platne cesto a jemne zatlačíme vrch stroja.
Uniká nám para a pritlačené cesto môže vydávať prazvláštne zvuky...
Ak nám cesto vytečie cez okraj stroja, zotrieme ho nožom.
Chvíľu ešte pečieme a následne stroj otvoríme a upečenú oblátku pokiaľ je podľa našej predstavy, vyberieme.
Pokiaľ sa nám zdá oblátka bledá, zavrieme stroj a pár sekúnd ešte počkáme.
Nech vás prvé neúspechy neodradia. Nie každá oblátka sa vydarí na sto percent.
Aj mne sa podarilo zo začiatku každú originál oblátku upiecť.
Ale aj o tom je domáce pečenie. Dôležité je, že sú vyrobené z lásky a môžeme potešiť svoju rodinku, priateľov, kolegov, blízkych...
Oblátky na Štedrý deň pred večerou potrieme medom a položíme kúsok cesnaku na znak zdravia.
Trubičky
Potrebujeme:
300 gramov hladká múka 00 extra špeciál
100 gramov kryštálový cukor
75 gramov rozpustené maslo vychladnuté
1 ks žĺtok
1 ks vanilínový cukor
750 ml mlieko
Múku + cukor + pol litra mlieka zmiešame a necháme približne pol hodinu stáť pri izbovej teplote.
Následne vmiešame žĺtok, maslo a zvyšok mlieka. Ak bude cesto príliš husté, prilejeme trochu mlieka.
Postupujeme ako pri výrobe oblátok, s tým, že po otvorení stroja, oblátku natočíme na paličku a opatrne dáme trubičku dole z paličky. Vosk, paličku na trubičky ako aj iné pomôcky pri výrobe oblátok je možné zakúpiť priamo od výrobcu strojové na vianočné oblátky
Komentáre