Preskočiť na hlavný obsah

Krémová hokkaido polievka

 


V sychravom chladnom počasí v jesennom období vždy poteší polievka, ktorá nás zahreje.

Aká plodina je typická v tomto ročnom období? Ak ste typovali tekvicu, uhádli ste.

Tekvica je obľúbená na vyrezávanie pri Halloween sviatku 🎃. 

No v prvom rade je obľúbenou ingredienciou v kuchyni či už pri varení alebo pečení.

Na mojom blogu mám recepty na žemličky, halušky, chlebík, dokonca aj čokoládu.

Teraz vám ponúkam recept na jednu famóznu polievku z hokkaido tekvice.

Túto polievku považujem za typicky jesennú a varím ju rada keďže chutí všetkým členom rodiny.

Potrebujeme: 

1 ks hokkaido tekvica

1 ks šalotka/cibuľa

2 ks strúčiky cesnaku

1 ks mrkva

2 ks zemiaky

cca 1 liter (ev. podľa potreby) vody alebo vývar 

1 pl maslo, olej 

Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, smotana na šľahanie, čili, muškátový orech


Tekvicu si umyjeme. 


Je na nás, či si tekvicu ošúpeme alebo nie. Ja hokkaido nezbavím šupky, len umyjem, rozrežem, vyberiem dužinu a nakrájam na menšie kúsky.

Zemiaky a mrkvu si očistíme a taktiež nakrájame.


Šalotku a cesnak si ošúpeme a nakrájame nadrobno. 


Na masle či oleji speníme šalotku a pridáme cesnak.

Chvíľu pražíme, kým nezačína vôňu cesnaku.


 Následne vložíme zeleninu. 

Premiešame, opäť chvíľu opekáme za stáleho miešania.

Zalejeme vodou alebo vývarom tak aby bola zelenina ponorená. 

Veľa vody nie je vhodné, polievka búde veľmi riedka. Radšej vody menej a podľa potreby dolejeme. Osolíme a okoreníme. 

Varíme do mäkka.

Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.

Môžeme vliať trochu smotany na zjemnenie, ale nie je nutné.

Pridáme štipku muškátového orieška. Ktoré má rád pikantné, posype polievku čili.


Pred podávaním pokvapkáme tekvicovým olejom, môžeme ozdobiť semienkami, bylinkami, čili vločkami,...  



Dobrú chuť 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese