V sychravom chladnom počasí v jesennom období vždy poteší polievka, ktorá nás zahreje.
Aká plodina je typická v tomto ročnom období? Ak ste typovali tekvicu, uhádli ste.
Tekvica je obľúbená na vyrezávanie pri Halloween sviatku 🎃.
No v prvom rade je obľúbenou ingredienciou v kuchyni či už pri varení alebo pečení.
Na mojom blogu mám recepty na žemličky, halušky, chlebík, dokonca aj čokoládu.
Teraz vám ponúkam recept na jednu famóznu polievku z hokkaido tekvice.
Túto polievku považujem za typicky jesennú a varím ju rada keďže chutí všetkým členom rodiny.
Potrebujeme:
1 ks hokkaido tekvica
1 ks šalotka/cibuľa
2 ks strúčiky cesnaku
1 ks mrkva
2 ks zemiaky
cca 1 liter (ev. podľa potreby) vody alebo vývar
1 pl maslo, olej
Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, smotana na šľahanie, čili, muškátový orech
Tekvicu si umyjeme.
Je na nás, či si tekvicu ošúpeme alebo nie. Ja hokkaido nezbavím šupky, len umyjem, rozrežem, vyberiem dužinu a nakrájam na menšie kúsky.
Zemiaky a mrkvu si očistíme a taktiež nakrájame.
Šalotku a cesnak si ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Na masle či oleji speníme šalotku a pridáme cesnak.
Chvíľu pražíme, kým nezačína vôňu cesnaku.
Následne vložíme zeleninu.
Premiešame, opäť chvíľu opekáme za stáleho miešania.
Zalejeme vodou alebo vývarom tak aby bola zelenina ponorená.
Veľa vody nie je vhodné, polievka búde veľmi riedka. Radšej vody menej a podľa potreby dolejeme. Osolíme a okoreníme.
Varíme do mäkka.
Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.
Môžeme vliať trochu smotany na zjemnenie, ale nie je nutné.
Pridáme štipku muškátového orieška. Ktoré má rád pikantné, posype polievku čili.
Pred podávaním pokvapkáme tekvicovým olejom, môžeme ozdobiť semienkami, bylinkami, čili vločkami,...
Komentáre